aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΣυνέντευξη Λάρκου: «Αξιολογήθηκαν 1500 cv, όλα έγιναν όταν έπρεπε»

Συνέντευξη Λάρκου: «Αξιολογήθηκαν 1500 cv, όλα έγιναν όταν έπρεπε»

Ο Αθλητικός Διευθυντής της Ομόνοιας, Νεόφυτος Λάρκου, μιλά στο OFC TV για τη νέα σεζόν, εξηγεί πώς λειτούργησε η ομάδα στον μετεγγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού και αναλύει τους μακροπρόθεσμους στόχους της ομάδας.

Ο Νεόφυτος Λάρκου αποκάλυψε ότι αξιολογήθηκαν πέραν των 1500 cv παικτών για να αποκτηθούν 10 (οι άλλοι τρεις έπαιζαν στην Κύπρο), επεσήμανε ότι θα γίνει άλλη μία προσθήκη και τόνισε ότι δεν καθυστέρησε η ολοκλήρωση του μετεγγραφικού, αλλά έγιναν όλα όταν και όπως έπρεπε να γίνουν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Με ποια φιλοσοφία μπαίνει η Ομόνοια στο νέο πρωτάθλημα:

«Η φιλοσοφία μας είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε αγώνα. Αν είναι δυνατό να κερδίζουμε τους αγώνες και να το συνδυάζουμε με θέαμα που να ικανοποιεί τον κόσμο μας».

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της ομάδας;

«Οι μακροπρόθεσμοι είναι να δημιουργήσουμε μια σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα, οργάνωσης, δομής και σταθερότητα σε τεχνική ηγεσία και παίκτες σε μεγάλο βαθμό, ούτως ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε πορείες πρωταθλητισμού και κατάκτησης τίτλων».

Με ποια φιλοσοφία μπαίνει η Ομόνοια στο νέο πρωτάθλημα:

«Η φιλοσοφία μας είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε αγώνα. Αν είναι δυνατό να κερδίζουμε τους αγώνες και να το συνδυάζουμε με θέαμα που να ικανοποιεί τον κόσμο μας».

Η Ομόνοια προχώρησε για άλλη μία σεζόν σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

«Αυτή η απόφαση δεν ήταν δύσκολη. Ήταν δύσκολη να την υλοποιήσεις, όμως αυτό κρίθηκε αναγκαίο με βάση τα αποτελέσματα που έφερε η ομάδα και τι προοπτική παράλληλα εμπεριείχε το προηγούμενο ρόστερ και η προηγούμενη δομή».

Πώς κρίνεται την πορεία του μετεγγραφικού σχεδιασμού; Τι είχατε να διαχειριστείτε και με ποια συναισθήματα σας αφήνει το τελικό αποτέλεσμα;

«Το φετινό καλοκαίρι και ο σχεδιασμός βασίστηκε σε τρεις τομείς. Ο πρώτος ήταν να δημιουργήσουμε με δομή λειτουργίας της ομάδας μας στο “Ηλίας Πούλλος” και όχι μόνο και στελέχωσης της ομάδας με ικανούς που θα βοηθήσουν την ομάδα και θα την υποστηρίξουν στην πορεία στο πρωτάθλημα και όχι μόνο. Ο δεύτερος, αρκετά δύσκολος και επίπονος θα έλεγα ήταν οι αποχωρήσεις, οι αποδεσμεύσεις παικτών οι οποίοι είχαν συμβόλαια με την ομάδα μας. Ήταν μία διαδικασία στην οποία ακόμα βρισκόμαστε και έγινε πολύ σκληρή δουλειά σε ότι αφορά αυτόν τον τομέα. Ο τρίτος τομέας ήταν ο μετεγγραφικός, ούτως ώστε να συμπληρώσουμε ένα ρόστερ, όχι μόνο ποιοτικό, αλλά με σωστή χημεία για να έχει ο προπονητής πέραν της ποιότητας επιλογές σε όλες τις θέσεις ούτως ώστε να μην βρίσκεται η ομάδα με κενά οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη σεζόν. Σε αυτή την προσπάθεια το τμήμα σκάουτινγκ το οποίο επιφορτίστηκε με αυτή την πρώτη αξιολόγηση, αξιολόγησε περίπου 1500 cv παικτών. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός παικτών, και στο τέλος αποκτήθηκαν 10 παίκτες. Γιατί οι τρεις ήταν από την Κύπρο και δεν χρειάστηκε να γίνει ιδιαίτερη αξιολόγηση μέσω του τμήματος σκάουτινγκ. Αυτή η διαδικασία είχε διάφορα εμπόδια. Είχαμε την αλλαγή προπονητή και ουσιαστικά δύο βδομάδες μέχρι να έρθει ο νέος προπονητής και μια βδομάδα μετά μέχρι ο προπονητής να ενημερωθεί και να εμπλακεί ο ίδιος όσον αφορά τον προγραμματισμό γιατί είναι ακρογωνιαίος λίθος με την άποψη του προπονητή για να έρθουν οι παίκτες οι οποίοι θα υποστηρίξουν την ομάδα και θα τους υποστηρίξει ο προπονητής. Είχαμε σαν στόχο να κλείσουμε πιο νωρίς το ρόστερ, όμως επιλέξαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια με τις πιο δύσκολες, αλλά και πιο ικανές κατά τη δική μας άποψη. Μπορώ να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι είχαμε διαπραγμάτευση ή αν θέλετε στοχοποίηση επιμονή και υπομονή για παίκτη που διήρκησε ένα μήνα. Τις δυσκολίες δεν είναι της ώρας να τις αναλύσουμε. Όμως, είχαμε θέσει κριτήρια των χαρακτηριστικών των παικτών, στα οικονομικά μας πλαίσια και σίγουρα αν είναι δυνατό να κουβαλούν μια προσωπικότητα και εμπειρία πρωταγωνιστική, ούτως ώστε να βοηθήσουν την ομάδα μας ουσιαστικά».

Θεωρείται ότι υπήρχε καθυστέρηση στον προγραμματισμό; «Όχι, δεν υπήρχε καθυστέρηση. Αν μπορούσαμε να φέρουμε όλους τους παίκτες μίας βδομάδα πριν την έναρξη της προετοιμασίας ο πρώτος που θα χαιρόταν θα ήμουνα εγώ. Αυτό που πρέπει να έχει υπόψη ο κάθε ένας είναι ότι οι παίκτες και η νέα μορφή του σύγχρονου ποδοσφαίρου δεν χρειάζεται απαραίτητα για να κάνουν μια καλή σεζόν οι παίκτες να ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Υπάρχουν τα εργαλεία, πλέον, για να ετοιμάσεις τους παίκτες. Λίγο πιο μετά, αλλά μακάρι να τους είχαμε πιο γρήγορα. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει, ήταν αδύνατο. Έπρεπε να επιλέξουμε την ποιότητα ή το κλείσιμο των μετεγγραφών στην ημερομηνία που θα θέλαμε για να μπορούσαμε και εμείς να κοιμόμασταν πιο ήσυχα τα βράδια. Θεωρώ, λοιπόν, ότι με βάση τα δεδομένα που είχαμε όλα έγιναν όταν έπρεπε και όταν μπορούσαμε να τα κάνουμε».

Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο μετεγγραφικό σχεδιασμό της;

«Έχει παρθεί η απόφαση να πάρουμε ακόμα έναν ποδοσφαιριστή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου που θα ήταν πιθανή αποχώρηση ή οτιδήποτε άλλο προκύψει. Μακροπρόθεσμα αυτό που θα αξιοποιήσουμε είναι την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, όπου εκεί μπορείς να βρεις και να μπορέσεις να εντοπίσεις με περισσότερη ηρεμία ποδοσφαιριστές που χρειάζεται η ομάδα. Όμως, αυτό που επιδιώκουμε είναι η δημιουργία κορμού, η ελαχιστοποίηση των αναγκών μας, ούτως ώστε να συγκεντρωνόμαστε μόνο σε συγκεκριμένους παίκτες γιατί το ράβε-ξήλωνε όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά καταστρέφει μακροπρόθεσμα την ομάδα».

Το χαρακτηριστικό της Ομόνοιας τα τελευταία χρόνια ήταν οι μαζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη της;

«Σαφέστατα την επηρεάζει, το γνωρίζουμε. Αλλά για φέτος έπρεπε να γίνει αυτή η αλλαγή. Ο στόχος ήταν να έρθουν παίκτες, οι οποίοι ευελπιστούμε να αποτελέσουν οι πιο πολλοί από αυτούς τον κορμό των επόμενων χρόνων. Έχουμε φέρει και νέους παίκτες, έχουμε και κάποιους έμπειρους και ελπίζω όλοι αυτή να αποτελέσουν αν είναι δυνατό στην ολότητα τους, γιατί αν γίνει αυτό σημαίνει κάναμε καλή δουλειά για την ομάδα. Αν αποτελέσουν τον κορμό για τα επόμενα χρόνια θα ελαχιστοποιήσουμε τις μετεγγραφές και αυτό θα επιτρέψει την περαιτέρω εξέλιξη μέσα από τον χρόνο της ομάδας».

Πέραν από τους προπονητές και τους παίκτες, υπάρχει και το προσωπικό της ομάδας και ευρύτερα ένας μηχανισμός λειτουργίας. Πώς κρίνεται εσείς το επίπεδο του μηχανισμού λειτουργίας του οργανισμού;

«Είναι σε ένα καλό επίπεδο. Πάντα θα απαιτούμε περισσότερα από τον καθένα και πρώτος εγώ από τον εαυτό μου. Όλοι θα κρινόμαστε, όλοι θα προσπαθούμε να εξελίξουμε τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε από την πλευρά μας και το πόστο μας για το καλό της ομάδας. Όλοι εργαζόμαστε για το καλό της ομάδας. Από εκεί και πέρα πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση».

Ο κόσμος δείχνει ξανά έτοιμος να στηρίξει τη νέα προσπάθεια και το έχουμε διαπιστώσει τόσο στην πρώτη προπόνηση, όσο και στα φιλικά που έγιναν. Εσείς ποια μηνύματα θέλετε να στείλετε στον κόσμο της ομάδας;

«Θα είναι χαρά μας όλος αυτός ο κόσμος να ικανοποιηθεί με αυτό που θα τους δώσει η ομάδα και να μείνει κοντά στην ομάδα. Το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι το πρωτάθλημα δεν τελειώνει στη 2η αγωνιστική, αλλά στην 32η. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε υα συναισθήματά μας είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά με ισορροπία, ούτως ώστε όλο αυτό το οικοδόμημα να βαδίσει στην ίδια πορεία και να έχουμε το αποτέλεσμα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα που όλοι επιθυμούμε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ