aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΠέθανε ο Νίκος Ζλατάνος, ο διαιτητής που «έσφαξε» την Ομόνοια

Πέθανε ο Νίκος Ζλατάνος, ο διαιτητής που «έσφαξε» την Ομόνοια

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου (21/9) στα 85 του χρόνια ο Νίκος Ζλατάνος, παλιός διεθνής διαιτητής, καθηγητής διαιτησίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης.Ο Νίκος Ζλατάνος γεννηθείς το 1934 στη Θεσσαλονίκη υπήρξε πρώην διεθνής διαιτητής και καθηγητής διαιτησίας. Διετέλεσε μάλιστα για ένα διάστημα πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως ακραίος αμυντικός του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, με τον οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής μιας μορφής Β΄ κατηγορίας το 1960. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο μετείχε σε 13 συναντήσεις Α΄ Εθνικής, συμπαίκτης του πλάγιου επιθετικού Αντώνη Βασσάρα, επίσης διαιτητή αργότερα. Από το 1959 και όντας ακόμα εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, ασχολήθηκε με τη διαιτησία.

Από το 1967 ως το 1982 διεύθυνε 133 αναμετρήσεις του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, ανάμεσα στους οποίους πληθώρα ντέρμπι, όπως και δύο τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος, το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 (1978) και το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1 το 1981.

Ο Νίκος Ζλατάνος είχε συνδέσει το όνομά του με την «σφαγιαστική» διαιτησία στην Ομόνοια την περίοδο που αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Την 1η Οκτωβρίου 1972, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του ελλαδικού πρωταθλήματος η Ομόνοια αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στη «Λεωφόρο». Η κυπριακή ομάδα ήταν εξαιρετική και με γκολ των Κανάρη (29’) και Καϊάφα (60’) προηγήθηκε 2-0 στο σκορ. Τότε ανέλαβε δράση για λογαριασμό του Παναθηναϊκού ο Ζλατάνος και το σκορ ανατράπηκε. Σε διάστημα μισής ώρας το 0-2 για την Ομόνοια έγινε 4-2 για τον Παναθηναϊκό με ένα γκολ που έπρεπε να ακυρωθεί ως οφσάιντ, δύο πέναλτι και δύο κόκκινες!

Η διαιτησία του Ζλατάνου ήταν κύριο θέμα στις εφημερίδες της Ελλάδας. Όλοι αναγνώρισαν την αδικία σε βάρος της Ομόνοιας, οι οπαδοί της οποίας ζήτησαν να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα. 44 χρόνια μετά την εφιαλτική αναμέτρηση ο Νίκος Ζλατάνος απολογήθηκε στην Ομόνοια και μάλιστα παρέδωσε την σφυρίχτρα του επίμαχου αγώνα στον όμιλο παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του «τριφυλλιού».

Η παράδοση της σφυρίχτρας έγινε σε φιλικό αγώνα των παλαίμαχων με την ΕΚΑ στις 3 Μαΐου 2016. Την σφυρίχτρα χάρισε ο διαιτητής, Νίκος Ζλατάνος, στον υποψήφιο βουλευτή του ΑΚΕΛ, Πανίκο Χάμπα, ο οποίος με την σειρά του την έδωσε στον Νίκο Χαραλάμπους, αρχηγός της Ομόνοιας στο παιχνίδι της «Λεωφόρου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ