aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΠαράτυπα χρηματοδοτείτο η Ομόνοια

Παράτυπα χρηματοδοτείτο η Ομόνοια

ΤΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Συνεχίστηκε η εκδίκαση της αγωγής του πρώην προέδρου της Ομόνοιας Μιλτιάδη Νεοφύτου εναντίον Δημήτρη Χριστόφια και η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έχει το αναλυτικό ρεπορτάζ από την κατάθεση του γενικού διευθυντή της εργοληπτικής εταιρείας Γιαννάκης Ιωάννου, αλλά και του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, Νικόλα Καρυδά.

Αναλυτικά: «Για την πληρωμή του κόστους των εργασιών που έγιναν από την εργοληπτική εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου στην κατοικία και στην εξοχική κατοικία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, είχε ως εγγύηση την κομματική τιμή.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Γιαννάκης Ιωάννου, ο οποίος κατέθεσε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για την αγωγή που καταχώρησε ο Μιλτιάδης Νεοφύτου εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια απαιτώντας αποζημιώσεις πέραν των €22.000.000 για έξοδα που ο ίδιος ο ενάγων έκανε μετά από οδηγίες του εναγόμενου.

Σημειώνεται ότι το ποσό των €21 εκατομμυρίων ο ενάγων το ξόδεψε, όπως υποστήριξε, για την Ομόνοια μετά από εκκλήσεις του εναγόμενου, ο οποίος του είχε αναφέρει ότι θα του έδινε πίσω τα χρήματα μέσω εταιρειών του ΑΚΕΛ. Το υπόλοιπο 1 εκατομμύριο ο ενάγων το ξόδεψε στο εξοχικό του Δημήτρη Χριστόφια στο Κελλάκι, στο σπίτι του στη Μακεδονίτισσα και στα γραφεία για την προεκλογική εκστρατεία του εναγόμενου.

Αντεξεταζόμενος από τον δικηγόρο Θανάση Κορφιώτη, ο Γιαννάκης Ιωάννου ανέφερε ότι είναι κομματικό στέλεχος του ΑΚΕΛ και ότι γνωρίζει προσωπικά τόσο τον Δημήτρη Χριστόφια όσο και τη σύζυγό του Έλση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωάννου υποστήριξε ότι κλήθηκε και μετέβη στα γραφεία του ΑΚΕΛ και είχε συνάντηση με την Έλση Χριστόφια η οποία του παρέδωσε τα σχέδια της εξοχικής τους κατοικίας στο Κελλάκι για τις ανάγκες των εργασιών που θα γίνονταν.

Αναφορικά με την πληρωμή του κόστους των εργασιών που θα εκτελούνταν, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι στη συνάντηση με την Έλση Χριστόφια, δόθηκε δέσμευση στην κομματική τους τιμή ότι θα πληρωνόταν η εταιρεία για όλες τις εργασίες στο σπίτι στο Κελλάκι και στην εξοχική κατοικία στη Μακεδονίτισσα. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι είχε αλληλογραφία με την Έλση Χριστόφια όπου την ενημέρωσε ότι το κόστος των εργασιών για τα έργα στη Μακεδονίτισσα ανήλθαν στις €972.000 συν ΦΠΑ.

Μεγάλο μέρος της αντεξέτασης του Γιαννάκη Ιωάννου αναλώθηκε στο κόστος των εργασιών που έγιναν σε Κελλάκι και Μακεδονίτισσα, με τους δικηγόρους του Δημήτρη Χριστόφια να χαρακτηρίζουν το κόστος ως εξωπραγματικό και τον γενικό διευθυντή της εταιρείας να υποστηρίζει ότι οι εργασίες έγιναν σε τιμές κόστους για την εταιρεία.

Ειδικότερα, για την κατασκευή του 2ου ορόφου στη Μακεδονίτισσα για στέγαση της κόρης του Δημήτρη Χριστόφια, η υπεράσπιση του τέως Προέδρου ανέφερε ότι πληρώθηκαν στην εταιρεία €450.000, χαρακτηρίζοντας τις χρεώσεις υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με τα σχετικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Ιωάννου, επέμεινε ότι αυτό ήταν το κόστος των εργασιών, παραθέτοντας ως παράδειγμα τα φωτιστικά και το τζάκι που επέλεξε η Χριστίνα Χριστόφια να τοποθετηθούν στο σπίτι, τα οποία στοίχισαν €7.500 και €7.000 αντίστοιχα.

Σε σχόλιό του για τη θέση της υπεράσπισης του κ. Χριστόφια ότι τα έξοδα ήταν εξωπραγματικά, ο Γιαννάκης Ιωάννου επεσήμανε ότι η σχέση του Μιλτιάδη Νεοφύτου με τον Δημήτρη Χριστόφια ήταν τέτοια που κανένας δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι θα χρέωνε περισσότερα. «Ούτε μια στο εκατομμύριο δεν υπήρχε τέτοια πιθανότητα» ανέφερε.

Στη γραπτή του κατάθεση που ανέγνωσε ο κ. Ιωάννου, υποστήριξε ότι τον Απρίλιο του 2013 ενώ βρισκόταν σε κομματική συγκέντρωση, ο εναγόμενος του είπε να έρθει σε επαφή με την Πόλα Κυπριανίδου προκειμένου να διευθετήσουν κάτι αποδείξεις.

Ο ίδιος, όπως ανέφερε, επικοινώνησε με την κ. Κυπριανίδου η οποία του ζήτησε να εκδοθούν από την εταιρεία δύο προχρονολογημένες αποδείξεις. Ο κ. Ιωάννου, όπως είπε, της απάντησε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι δεν μπορούσε η εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση προχονολογημένων αποδείξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η κ. Κυπριανίδου είχε δύο απλήρωτα τιμολόγια και προσπάθησε να μειώσει το οφειλόμενο ποσό. Είπε ακόμα ότι ζήτησε οι αποδείξεις να είχαν ημερομηνία του 2012. «Της απαντήσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να γίνει η έκδοση των αποδείξεων διότι έκλεισαν τα λογιστικά βιβλία για το 2012», συμπλήρωσε.

Η υπόθεση της αγωγής Μιλτιάδη Νεοφύτου εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με την κατάθεση και την αντεξέταση του ιδιώτη εγκεκριμένου λογιστή Λούκα Παπαλλή.

Παράτυπα χρηματοδοτείτο η Ομόνοια

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, Νικόλας Καρυδάς, ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε χθες στο Δικαστήριο. Ο κ. Καρυδάς αναφέρθηκε στον λογαριασμό που είχε στην τράπεζα ο Μιλτιάδης Νεοφύτου και τις αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτήρισε, κινήσεις που γίνονταν.

Στο πλαίσιο της αντεξέτασης από τον Αντρέα Παπαχαραλάμπους, δικηγόρο του Δημήτρη Χριστόφια, ο Νικόλας Καρυδάς ανέφερε ότι η κίνηση του λογαριασμού δεν δικαιολογείτο χωρίς παρεμβάσεις.

«Πολιτική της τράπεζας ήταν να μην χρηματοδοτεί αθλητικά σωματεία. Η παρατυπία γινόταν απ’ εκείνον που είχε τον λογαριασμό. Παρατυπούσε η εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου που χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό για λογαριασμό της Ομόνοιας. Όταν εντοπίστηκε η παρατυπία, έπρεπε να είχε γίνει αυτό που είχα ζητήσει. Να κλείσει ο λογαριασμός», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καρυδάς.

Στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι του είπαν οι Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Ηλιάδης ότι για να επιτρέπονται οι κινήσεις του λογαριασμού, υπήρξαν παρεμβάσεις από τους Δημήτρη Χριστόφια και Άντρο Κυπριανού.

Θέση της υπεράσπισης του κ. Χριστόφια ήταν ότι ουδέποτε ο τέως Πρόεδρος και ο Άντρος Κυπριανού επενέβησαν με οποιονδήποτε τρόπο προς την τράπεζα. Ο κ. Καρυδάς ισχυρίστηκε ότι τον λογαριασμό τον χειριζόταν ο κ. Σιαρλής. «Ο συγκεκριμένος λογαριασμός έβγαζε μάτια ότι δεν μου έλεγαν ψέματα οι κύριοι Ηλιάδης και Αριστοδήμου», ανέφερε ο κ. Καρυδάς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ