aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΠαπασταύρου για επεισόδια: «Ντροπή για την κοινωνία»

Παπασταύρου για επεισόδια: «Ντροπή για την κοινωνία»

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ομόνοιας για τα ψεσινά επεισόδια μετά το ντέρμπι με την Ανόρθωση, ήρθε με δήλωση του προέδρου της, Σταύρου Παπασταύρου:

«Ακολουθεί γραπτή τοποθέτηση του Προέδρου, Σταύρου Παπασταύρου, σχετικά με τα ψεσινά επεισόδια στο «Αντώνης Παπαδόπουλος»:

Δυστυχώς αναγκάζομαι να ξεφύγω από την αθλητική επικαιρότητα, καθώς τα όσα συνέβησαν ψες έξω από το «Αντώνης Παπαδόπουλος» με τους τέσσερις ποδοσφαιριστές μας και ένα μέλος της προπονητικής μας ομάδας, εκτός από εξαιρετικά σοβαρά και απαράδεκτα, αποτελούν ντροπή για την κοινωνία μας και η Πολιτεία οφείλει με τους χειρισμούς της να αποδείξει ότι δεν τα κάνει ανεκτά και είναι αποφασισμένη να τα πατάξει.

Για όσους δεν έχουν υπόψη τους τα γεγονότα, τα αναφέρω εν συντομία. Μετά το τέλος του αγώνα, καθώς τέσσερις ποδοσφαιριστές μας και ένα μέλος της προπονητικής μας ομάδας πήγαιναν στα αυτοκίνητά δικών τους ανθρώπων που ήταν σταθμευμένα έξω από το «Αντώνης Παπαδόπουλος», απρόκλητα και αναίτια δέχτηκαν επίθεση από οπαδούς της Ανόρθωσης που βρίσκονταν έξω από τη νότια εξέδρα. Οι οπαδοί κτύπησαν, έφτυσαν και έριξαν μπουκάλια στους ποδοσφαιριστές μας και στο μέλος της προπονητικής μας ομάδας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τρέξουν στις γειτονιές για να γλιτώσουν από το μένος αυτών των ανθρώπων.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρόσωπο των ποδοσφαιριστών μας στους οποίους μίλησα μετά το περιστατικό. Ήταν σοκαρισμένοι και τρομαγμένοι και προσπαθούσαν να αντιληφθούν τι ήταν αυτό που τους είχε συμβεί, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να καθησυχάσουν την οικογένειά τους που ζούσε τη δική της αγωνία.

Όσο και εάν φαίνεται παράξενο, δεν υπήρχε καθόλου Αστυνομική δύναμη στο χώρο που έγινε το περιστατικό, αλλά ούτε και έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας μας. Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν έξω από το γήπεδο, σε πολύ κοντινή απόσταση από τα αποδυτήριά μας, σε χώρο όπου είναι γνωστό ότι σε κάθε αγώνα συγκεντρώνεται μερίδα οπαδών της Ανόρθωσης. Ποιος ήταν ο υπεύθυνος για το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας στο χθεσινό παιχνίδι και γιατί άφησε εκτεθειμένη την αποστολή της ομάδας μας; Ποια είναι η θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρνακας ή του Αρχηγού της Αστυνομίας;

Έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από την Πολιτεία για το περιστατικό αυτό. Εμείς, ως Σύλλογος και προσωπικά, ως Πρόεδρος, νιώθουμε την ευθύνη να παρέχουμε στους ποδοσφαιριστές μας και σε όλους στην ΟΜΟΝΟΙΑ ένα ασφαλές περιβάλλον για να εργάζονται. Και προχωρούμε σε κάθε δυνατή ενέργεια για να τους το προσφέρουμε. Την ίδια ευθύνη οφείλει να νιώθει και η Πολιτεία για τους πολίτες και τους επισκέπτες αυτού του τόπου. Το ψεσινό πλάνο δράσης της Αστυνομίας απέτυχε και η Πολιτεία επιβάλλεται να αποδώσει ευθύνες. Είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό και θα μπορούσε να εξελισσόταν πολύ χειρότερα.

Το «This is Cyprus» δεν πρέπει να είναι το καταφύγιο μας σε τέτοια περιστατικά, ούτε ο τρόπος για να τα δικαιολογούμε και να τα υποβαθμίζουμε. Αλλά ούτε και να υποτιμούμε τον Κυπριακό λαό με κουβέντες του τύπου: «Αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο». Όχι, η Κύπρος δεν είναι έτσι. Δεν είναι αποδεκτό να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στον τόπο μας. Η Κύπρος δεν είναι αυτοί οι λίγοι που συμπεριφέρονται και ενεργούν με τέτοιο τρόπο. Η Κύπρος είναι μια φιλόξενη χώρα, με καλούς, τίμιους και ηθικούς ανθρώπους. Οι λίγοι είναι το πρόβλημα. Αυτοί είναι που πρέπει να απομονωθούν και όχι όλοι οι υπόλοιποι να συμβιβάζονται και να αποδέχονται τέτοια γεγονότα.

Η Πολιτεία και η Αστυνομία όλα τα πιο πάνω οφείλουν να τα αποδείξουν με πράξεις. Είναι υποχρέωσή τους να αποδείξουν ότι υπάρχει Κράτος, υπάρχουν νόμοι και επιπτώσεις σε όσους λειτουργούν έκνομα και αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Περιμένουμε και απαιτούμε να δούμε ποιες ενέργειες θα κάνουν σχετικά με το ψεσινό περιστατικό, πόσα άτομα θα συλληφθούν, πόσα θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και ποια θα είναι η τιμωρία τους.

Σε ανάλογα ή και χειρότερα περιστατικά κατά το παρελθόν, πόσοι έχουν συλληφθεί και ποια ποινή τους επιβλήθηκε, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους αρέσκονται να δρουν με τέτοιο τρόπο;

Το ίδιο απροστάτευτοι καταγγέλλουν πως ένιωσαν και οι φίλαθλοι μας, καθώς δέχτηκαν επίθεση από την ίδια μερίδα οπαδών της Ανόρθωσης, τόσο κατά την άφιξή τους στο γήπεδο, όσο και κατά την αποχώρησή τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα γεγονότα, ούτε σε αυτήν την περίπτωση η Αστυνομία κατάφερε να λειτουργήσει προληπτικά και απέτυχε να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες, οι οποίοι τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο.

Διευκρινίζουμε πως από την επίσημη Ανόρθωση δεν έχουμε παράπονο. Η φιλοξενία τους ήταν άψογη. Η συμπεριφορά αυτής της μερίδας οπαδών αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο η κοινωνία, τα ΜΜΕ και ευρύτερα ο κυβερνητικός μηχανισμός να ασχολούνται με ένα θέμα όταν είναι στην επικαιρότητα και έπειτα ξεχνιέται, απαιτούμε και αναμένουμε τις ενέργειες της Πολιτείας και της Αστυνομίας και θα υπενθυμίζουμε το θέμα μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει.

Σταύρος Παπασταύρου

Πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ