aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόνοια: Το βράδυ (του 2005) που άλλαξε την καριέρα του Χοράσκα

Ομόνοια: Το βράδυ (του 2005) που άλλαξε την καριέρα του Χοράσκα

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Η εστία της Ομόνοιας είναι ίσως η καλύτερα οχυρωμένη στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο Φαμπιάνο «σκεπάζει» τα πάντα με την παρουσία του και δικαίως παρέλαβε τα σκήπτρα του κορυφαίου στην τρέχουσα περίοδο. Το επιβεβαιώνει, άλλωστε, σε κάθε αγωνιστική, εβδομάδα με εβδομάδα, ματς με ματς. Μόνο που η σωστή στελέχωση δεν προϋποθέτει ένα μόνο καλό τερματοφύλακα.

Στους πράσινους, η χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση του προβλήματος στο γόνατο του Χαράλαμπου Κυριακίδη επέβαλε την απόκτηση άλλου ενός ικανού τερματοφύλακα για να πλαισιώσει τον Φαμπιάνο και τον Κωνσταντίνο Παναγή. Το όνομα αυτού, Κάσπερ Χοράσκα. ‘Ενας φέρελπις Πολωνός, ηλικίας 21 χρoνών, άριστος μαθητής της ακαδημίας της Βίσλα Κρακοβίας, ο οποίος πάντοτε αναζητούσε κάτι καλύτερο.

Στην ηλικία των 5-6 χρονών, τα περισσότερα παιδιά μπαίνουν στον αθλητισμό με τακτικές προπονήσεις με πρωταρχικό στόχο να αγαπήσουν το άθλημα, να μάθουν τα βασικά και τα ταυτόχρονα να διδαχθούν την πειθαρχία και τη συνεργασία. Κάπως έτσι ξεκίνησε κι ο πιτσιρικάς Κάσπερ στην Κρακοβία. Μόνο που στο ξεκίνημα ονειρευόταν να γίνει ένας… σπουδαίος αμυντικός μέσος. Αναθεώρησε την άποψή του το βράδυ της 25ης Μαΐου 2005.

Στον πιο συναρπαστικό τελικό στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, στην Κωνσταντινούπολη, η Λίβερπουλ έχανε στο ημίχρονο από τη Μίλαν με 0-3, αλλά στο τέλος σήκωσε την κούπα! Ισοφάρισε 3-3 και νίκησε τα πέναλτι έχοντας ως ήρωα, τον Πολωνό Γέρζι Ντούντεκ. Στο 119’ απέναντι στον Σεφτσένκο, έχει δηλώσει «έκανα την απόκρουση της ζωής μου», ενώ στη συνέχεια «έπιασε» τρία πέναλτι! Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, ο Κάσπερ Χοράσκα εμπνεύστηκε από τον Ντούντεκ και αποφάσισε ότι θα… φύγει από τα χάφ και θα γίνει τερματοφύλακας.

Κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν θα πλησιάσει τα κατορθώματα του πρώην τερματοφύλακα της Λίβερπουλ, αλλά έγινε ένας από τους πιο ταλαντούχους Πολωνούς πορτιέρο. Αγωνίστηκε στις μικρές εθνικές της χώρας (τρεις φορές στην Κ15 και μία φορά στην Κ16), δοκίμασε να ενταχθεί σε αγγλικές ομάδες (δοκιμάστηκε μεταξύ άλλων στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Τότεναμ) και κατάφερε να γίνει επαγγελματίας.

Έφυγε από τη Βίσλα κι έπαιζε μέχρι πρόσφατα (στις 20 Δεκεμβρίου 2020 ήταν η τελευταία του εμφάνιση) στη Ζαγκλέμπιε Σοσνόβιετς, ομάδα Β’ κατηγορίας της πατρίδας του. Οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει τα εχέγγυα, να αντικαταστήσει τον Φαμπιάνο αν και εφόσον χρειαστεί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ