aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόνοια: Τι είναι το οστικό οίδημα που ταλαιπωρεί τον Κούσουλο και ο χρόνος ίασης

Ομόνοια: Τι είναι το οστικό οίδημα που ταλαιπωρεί τον Κούσουλο και ο χρόνος ίασης

Αν ο Φαμπιάνο ήταν κατά γενική ομολογία ο MVP της Ομόνοιας και του περσινού πρωταθλήματος ο Ιωάννης Κούσουλος ήταν- μακράν του δεύτερου- ο πολυτιμότερος κρίκος στην αλυσίδα της επιτυχίας που δημιούργησε ο Χένινγκ Μπεργκ στο «Ηλίας Πούλλος». Ο Κύπριος πολυθεσίτης ήταν ασταμάτητος, ακούραστος και ο χαρακτηρισμός «machine» (μηχανή) που του «κόλλησε» ο Νορβηγός προπονητής μόνο τυχαίος δεν ήταν. Η απουσία του είναι περισσότερο από αισθητή και δίχως αμφιβολία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες της αγωνιστικής καθίζησης του «τριφυλλιού».

«Οστικό οίδημα» είναι η ιατρική διάγνωση για το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον 25χρονο διεθνή και τον κρατά εκτός αγωνιστικής δράσης από τις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με την επίσημη Ομόνοια. Ο «αόρατος εχθρός» όπως συχνά αποκαλούν το οστικό οίδημα διότι δεν είναι ορατό σε μια απλή ακτινογραφία και χρειάζεται μαγνητικός τομογράφος (MRI) θα κρατήσει τον Κούσουλο εκτός δράσης για απροσδιόριστο διάστημα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ομόνοιας, Ανδρέα Δημητρίου, να σημειώνει πως δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμος στα αμέσως επόμενα παιχνίδια.

Με τη βοήθεια των ιστοσελίδων physioathens.gr και i-physio.gr επιχειρούμε να γίνουμε πιο σοφοί για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Γιάννης Κούσουλος, τα συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζεται και τον χρόνο ίασης που απαιτείται.

Τι είναι το οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα (bone bruise) είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού και αποτελεί ένα είδος κάκωσης που συναντάται συχνά σε μαραθωνοδρόμους, καθώς και σε αθλητές που εκτελούν επαναλαμβανόμενα άλματα.

Προκαλείται λόγω της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και υπερφόρτισης μιας συγκεκριμένης περιοχής του σώματος, με αποτέλεσμα να ραγίζει μέρος των δοκίδων που στηρίζουν το σπογγώδες υλικό του οστού. Ο τραυματισμός αυτός είναι γνωστός και ως περιοστικό αιμάτωμα.

Σε επιστημονική έρευνα που διεξήχθη το 1988, ασθενείς με πόνο στο ισχίο και το γόνατο υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρουσιάζουν μεταβολή στην πυκνότητα του μυελού των οστών, κατάσταση που δεν ήταν εμφανής με την απλή ακτινογραφία. Η πάθηση που εντόπισαν για πρώτη φορά οι ερευνητές ονομάστηκε «οίδημα του μυελού των οστών». Σήμερα αναφέρεται συνήθως ως «οστικό οίδημα», ονομασία που αντανακλά την τραυματική φύση της.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

– Πόνος ή ευαισθησία που επιμένει ακόμη και αφού υποχωρήσουν οι μώλωπες στο υπερκείμενο δέρμα.

– Διόγκωση στο σημείο τραυματισμού και στα μαλακά μόρια γύρω από αυτό.

– Μούδιασμα και πιθανή αλλαγή στο χρώμα του δέρματος επί της πάσχουσας περιοχής.

– Δυσκαμψία στις γειτονικές αρθρώσεις.

– Οξύς πόνος στην περιοχή κατά την άθληση.

Πώς αντιμετωπίζεται

– Εφαρμογή πάγου στην πάσχουσα περιοχή, αμέσως μετά τον τραυματισμό, για τη μείωση του πρηξίματος.

– Ανάπαυση από αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που επιβαρύνουν την κατάσταση. Πολλές φορές, ο γιατρός προτείνει για τον πρώτο καιρό βάδιση με πατερίτσες και τοποθέτηση κνημοποδικού νάρθηκα.

– Επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρό ή/και φυσικοθεραπευτή για έγκυρη διάγνωση.

– Φυσικοθεραπείες με τη χρήση διαμαγνητικής αντλίας και εντοπισμένης ραδιοσυχνότητας, για επιτάχυνση της θεραπείας.

– Σωστή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ και βιταμίνη C, που συμβάλλουν στην επούλωση του οστικού οιδήματος.

– Λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής, για ανακούφιση από τον πόνο και θωράκιση του οργανισμού.

Χρόνος Ίασης

Ο χρόνος για την ανάρρωση από οστικό οίδημα είναι ποικίλος. Το πόσο γρήγορα θεραπεύεται το οστικό οίδημα εξαρτάται καθαρά από τη σοβαρότητα του αρχικού τραυματισμού, εάν υπάρχει. Στην καλύτερη περίπτωση, το οίδημα θα εξαφανιστεί τρεις εβδομάδες. Συνήθως τα συμπτώματα αργούν να υποχωρήσουν και συνήθως διαρκούν από 3 έως 18 μήνες. Πρόσφατη μελέτη των Bocks SS et all βρήκαν σε κάποιες έρευνες πως ο χρόνος αποκατάστασης κυμαίνεται σε 11 έως 16 μήνες και σε άλλες από 6 έως 12 μήνες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ