aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΟμόνοια: Στο γήπεδο της Ντιναμό τινάχθηκε στον αέρα η ενωµένη Γιουγκοσλαβία

Ομόνοια: Στο γήπεδο της Ντιναμό τινάχθηκε στον αέρα η ενωµένη Γιουγκοσλαβία

Στο γήπεδο που συμβολίζει την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στους Σέρβους και τους Κροάτες θα αγωνιστεί η Ομόνοια κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμ.

Μετά τον θάνατο του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο, τον Μάιο του 1980, οι κροατικές οµάδες Ντιναµό Ζάγκρεµπ και Χάιντουκ και οι σερβικές Παρτιζάν Βελιγραδίου και Ερυθρός Αστέρας χρησιμοποιήθηκαν από τους παρακρατικούς ως µέσον για τη διάλυση της γιουγκοσλαβικής οµοσπονδίας.

Η τάση των οπαδών στη Γιουγκοσλβία να υποστηρίζουν ομάδες της ακροδεξιάς «θέριεψε» στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και ο χουλιγκανισμός γιγαντώθηκε. Ο πόλεμος ανάμεσα στους Κροάτες και στους Σέρβους έγινε σημαία στους ποδοσφαιρικούς αγώνες και είναι χαρακτηριστικό ότι ουσιαστικά, η έναρξη του πολέμου έγινε στο γήπεδο του Ζάγκρεμπ, μια Κυριακή απόγευμα, στις 13 Μαΐου του 1990.

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: Σαρώνει στην Κροατία και δαγκώνει στην Ευρώπη η Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Ο αγώνας εκείνης της ημέρας, ανάμεσα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου, δεν έγινε ποτέ. Τρεις χιλιάδες οπαδοί του Αστέρα υπό την καθοδήγηση του Αρκάν, ταξίδεψαν στο Ζάγκρεμπ. Οπαδοί των δύο ομάδων κατέλαβαν τον αγωνιστικό χώρο και συγκρούστηκαν άγρια για 70 λεπτά! Στις συμπλοκές ενεπλάκησαν και οι παίκτες. Χαρακτηριστική είναι η κλοτσιά του παίκτη της Ντιναμό, Μπόμπαν, προς έναν Σέρβο αστυνομικό προκειμένου να απελευθερώσει έναν Κροάτη οπαδό. Αυτή η κίνηση αρκούσε για να ανακηρυχθεί ο Μπόμπαν εθνικός ήρωας.

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: Οι 7 παίκτες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Euro και η πώληση €18.800.000

Ήταν ο τελευταίος αγώνας πριν την κατάρρευση του γιουγκοσλαβικού κράτους! Τα επεισόδια ήταν τέτοιας έκτασης που τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι «οι άγγλοι χούλιγκαν έµοιαζαν µε κολεγιόπαιδα»

Οι «Delije» («Ήρωες») του Ερυθρού Αστέρα και τα «Κακά Μπλε Παιδιά» της Ντιναµό τα έκαναν γυαλιά καρφιά και το παιχνίδι διεκόπη ύστερα από δέκα λεπτά. Ο εθνικισµός ήταν το µπαρούτι και το ποδόσφαιρο η σπίθα που τίναξε στον αέρα την άλλοτε ενωµένη Γιουγκοσλαβία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ