aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόνοια: Οι ευθύνες... παντού

Ομόνοια: Οι ευθύνες… παντού

TOY ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ

Ο υπερενθουσιασμός στις επιτυχίες και η ισοπέδωση στις αποτυχίες είναι στοιχεία που συνοδεύουν τους οπαδούς στην Κύπρο και κυρίως της Ομόνοιας. Το γεγονός αυτό θέλει να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διοίκηση του «τριφυλλιού» τη δεδομένη στιγμή, που η ομάδα έχει αρνητικά αποτελέσματα και η κριτική από μεγάλη μερίδα του κόσμου ξεφεύγει από τα επιτρεπόμενα όρια.

Αναγνωρίζοντας την προσφορά του Μπεργκ, προπονητή που οδήγησε την ομάδα στην κορυφή στην περσινή σεζόν και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό όμιλο, τον στηρίζει και αναμένει ανατροπή της αρνητικής εικόνας και πορείας της ομάδας τις τελευταίες εβδομάδες. Άλλωστε, δεν μπορεί ο προπονητής που προ πέντε αγωνιστικών ήταν ο «κορυφαίος» και θα έπρεπε η διοίκηση να του «κάνει μακροχρόνιο συμβόλαιο» σήμερα να «μην κάνει» για τους Ομονοιάτες.
Οι ευθύνες είναι παντού και χρεώνονται σε διοίκηση, Ομάδα Προγραμματισμού, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, τα «πυρά» στρέφονται κυρίως στον Μπεργκ, τόσο για την εικόνα της ομάδας που δεν λέει να αλλάξει και παραμένει σε χαμηλές πτήσεις με συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα όσο και για τη διαχείριση του ρόστερ και των αλλαγών που δεν κάνει.

Δεν μπορεί να συγκρούονται οι αποφάσεις του. Από τη μια σε κάποια παιχνίδια να έχει εμπιστευθεί νεαρούς και εφεδρείες και από την άλλη να λέει «μπορείς να κάνεις πέντε αλλαγές αλλά τις κάνεις εάν πιστεύεις ότι θα βελτιώσεις την εικόνα σου, εάν δεν το πιστεύεις δεν τις κάνεις».

Τι είπε; Ότι δεν πιστεύει τους ποδοσφαιριστές που προηγουμένως έκρινε πως ήταν ικανοί και ως βασικοί; Κάτι πάει λάθος… Αυτό που έγινε προχθές με τη μη πραγματοποίηση αλλαγών (ο κάθε προπονητής δικαιούται πέντε και ο Μπεργκ έκανε μία στο 72’ και δεύτερη στο 90’) κρίνεται ως ανεξήγητο. Ο ίδιος, όπως πληροφορούμαστε, δικαιολογεί την έως τώρα παρουσία της Ομόνοιας στο γεγονός ότι για πρώτη φορά καλείται να διαχειριστεί μετάβαση αγώνων από την Ευρώπη στο πρωτάθλημα.

Η ευθύνη της διοίκησης έχει να κάνει, με όσα καταλογίζει μερίδα κόσμου, στον έλεγχο. Έχει δοθεί και πάλι, τουλάχιστον αυτό φαίνεται μέσα από ενέργειες και αποφάσεις, εν λευκώ η διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος σε 1-2 ανθρώπους. Ναι μεν «ειδικούς» αλλά θα πρέπει κιόλας να λογοδοτούν αναλαμβάνοντας την ευθύνη εκεί και όπου τους αναλογεί.

Η Ομάδα Προγραμματισμού (Λάρκου, Ταραπουλούζης, Μπεργκ) απέτυχε σχεδόν πλήρως στις επιλογές του περασμένου καλοκαιριού. Η Ομόνοια υστερεί και δημιουργικά και κυρίως εκτελεστικά. Δεν έχει τις λύσεις στην επίθεση. Το παιχνίδι της είναι προβλεπτό, με αργή ανάπτυξη.

Τα πιο πάνω αρνητικά στοιχεία φαίνεται ότι «σκεπάστηκαν» στην Ευρώπη λόγω του τρόπου παιχνιδιού της Ομόνοιας, που είχε ως πρώτιστο στόχο το μηδέν παθητικό. Στο πρωτάθλημα όμως, που καλείται να κάνει παιχνίδι κατοχής, να δημιουργήσει και να σκοράρει όσο το δυνατόν περισσότερες φορές, υστερεί αφάνταστα και επιβεβαιώνεται με τα αποτελέσματα στα τελευταία πέντε ματς. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αφού η κούραση πλέον δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία από τη στιγμή που ο προπονητής προβαίνει σε ροτέισιον.

Εάν μπορεί ή όχι η Ομόνοια να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και να βρεθεί ξανά στον δρόμο των επιτυχιών που θα την οδηγήσουν στην υλοποίηση του στόχου της θα το δείξει ο χρόνος. Το ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ, τη Δευτέρα, αποτελεί τεράστια πρόκληση. Θα προηγηθεί, βεβαίως, το αυριανό ματς με τον ΠΑΟΚ, όπου καλείται να είναι ανταγωνιστική. Θα απουσιάσουν και από τα δύο ματς οι Μποτεάκ και Μαυρίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ