aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόνοια: Να αποφύγει τα «παιχνίδια» της κληρωτίδας με τις νεόπλουτες ομάδες

Ομόνοια: Να αποφύγει τα «παιχνίδια» της κληρωτίδας με τις νεόπλουτες ομάδες

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Το ότι η Ομόνοια θα είναι αδύνατη από τον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και έπειτα, εφόσον φυσικά προκρίνεται, είναι δεδομένο. Ξέρει η ομάδα της Λευκωσίας ότι στο δρόμο της προς τους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα βρει -βάσει βαθμολογίας τουλάχιστον- πιο δυνατούς της αντιπάλους και ότι δεν μπορεί να ξεφύγει μια τέτοια κλήρωση.

Γνωρίζει ότι θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση, όπως έκαναν άλλωστε και άλλες κυπριακές ομάδες στο παρελθόν που μπήκαν ομίλους, για να υλοποιήσει τον μεγάλο της στόχο. Ωστόσο, αυτό που θέλει να αποφύγει είναι τα «παιχνίδια» που της έκανε στο παρελθόν η κληρωτίδα, όταν έφερε στο δρόμο της όχι μόνο δυνατές αλλά και νεόπλουτες ομάδες. Ομάδες δηλαδή που εκείνο το χρονικό διάστημα είχαν ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ για να κατακτήσουν τους εγχώριους τίτλους και να «χτυπήσουν» είσοδο σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

Ας θυμηθούμε πέντε πρόσφατα παραδείγματα…

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη Μάντσεστερ Σίτι, που πωλήθηκε ένα μήνα πριν αντιμετωπίσει το «τριφύλλι» για την α φάση του Κυπέλλου UEFA; Ο τότε Ταϊλανδός ιδιοκτήτης των «πολιτών» και πάλαι ποτέ πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναβάτρα, είχε μεταβιβάσει έναντι 210 εκατομμυρίων λιρών τις μετοχές του στην Abu Dhabi United Group, όπου ο επικεφαλής σεΐχης Μανσούρ, μέλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδας και «προσγείωσε» στο Μάντσεστερ παίκτες όπως οι  Ρομπίνιο, Κομπανί, Ελάνο, Ντε Γιονγκ, Σον Ράιτ- Φίλιπς. Η ομάδα του Νεντίμ Τούτιτς τότε κοίταξε στα μάτια την πάμπλουτη αγγλική ομάδα, αλλά έχασε και στα δύο ματς με το ίδιο σκορ (1-2) και αποκλείστηκε.

Την επόμενη χρονιά, η τύχη δεν χαμογέλα στην Ομόνοια, η οποία αφού απέκλεισε την Τόρσχαβν (4-0, 4-1) στο δεύτερο γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, στην επόμενη φάση έπεσε πάνω στην Βασλούι, που εκείνη τη σεζόν είχε βάλει πολλά χρήματα για μετεγγραφές και εθεωρείτο άλλη μία ανερχόμενη δύναμη στη χώρα της, αποδεικνύοντάς το και στην πράξη όταν απέκλεισε πιο εύκολα από ότι δείχνει το σκορ την Ομόνοια (2-1, 1-1).

Ούτε τη σεζόν 2010-11 η Ομόνοια είχε καλή κλήρωση, αφού έπεσε πάνω στη Σάλτσμπουργκ, η οποία έφτιαξε μια πολύ δυνατή ομάδα με τα λεφτά που είχε κερδίσει από την προηγούμενη χρονιά από τη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και από τότε σχεδόν κάθε χρόνο τη βλέπουμε και την καμαρώνουμε για τις εκπληκτικές πορείες της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μάλιστα, και την αμέσως επόμενη σεζόν 2011-12 η Ομόνοια έπεσε για δεύτερη φορά θύμα της Σάλτσμπουργκ, από την οποία αποκλείστηκε στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Τη σεζόν 2013-14, η κληρωτίδα παίζει ξανά άσχημο παιχνίδι στην Ομόνοια, η οποία «πέφτει» πάνω στην Άστρα Τζιούρτζιου, η οποία με πλούσιο ιδιοκτήτη που δεν συγκρατούσε τον ενθουσιασμό του, ήταν πανέτοιμη για μεγάλα πράγματα. Μάλιστα, αγωνιζόταν για πρώτη φορά στην Ευρώπη και να σκεφτεί κανείς ότι πέντε χρόνια πριν πανηγύριζε το πρωτάθλημα στην γ΄ κατηγορία της Ρουμανίας.

Τέλος, τη σεζόν 2014-15, η Ομόνοια φτάνει ένα βήμα μακριά από την είσοδό της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όμως κληρώνεται με την παντοδύναμη Δυναμό Μόσχας που εκείνη την περίοδο είχε δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι είχε πληρώσει μόνο για τον Βαλμπουενά τα 7 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Μαρσέιγ, ενώ του έδινε 3.3 εκατ. ευρώ μισθό τον χρόνο. Στις αναμετρήσεις με τη ρωσική ομάδα και πιο συγκεκριμένα στον επαναληπτικό στο ΓΣΠ όλοι θυμούνται τι έγινε, με τον «χασάπη» ρουμάνο διαιτητή Τούντορ να στερεί από την ομάδα του Κώστα Καϊάφα την πρόκριση στους ομίλους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ