aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόνοια: Ισχυρή στα πλείστα σενάρια, τα δεδομένα σε 33 πρωταθλήματα

Ομόνοια: Ισχυρή στα πλείστα σενάρια, τα δεδομένα σε 33 πρωταθλήματα

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που υπάρχουν αναφορικά με το μέλλον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ, τόσο των φετινών που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, όσο και της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Τα πάντα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν στις 17 Ιουνίου όταν θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Εκείνη την ημέρα, η Ομόνοια (όπως και οι άλλες ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο Γιουρόπα Λιγκ) θα μάθει πότε θα κάνει πρεμιέρα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και δη μετά από μια 10ετία ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά το τελευταίο διάστημα σε ό,τι έχει κάνει με τη μορφή που θα έχουν οι αγώνες (μονοί και με κλήρωση η γηπεδούχος ομάδα ή σε ουδέτερο γήπεδο) των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων μέχρι τα πλέι οφ και την ημερομηνία έναρξης (τον Σεπτέμβριο), όμως τίποτα από δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Όποια απόφαση κι αν παρθεί, ο στόχος της Ομόνοιας, που είναι μια καλή πορεία για είσοδο σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, δεν αλλάζει. Επομένως, ούτε και ο προγραμματισμός θα διαφοροποιηθεί, ξέροντας μάλιστα οι «πράσινοι» ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα θα αρχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι από τον 1ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτό σημαίνει ότι για να καταφέρει η ομάδα του Χένινγκ Μπεργκ να βρεθεί στους «χρυσοφόρους» ομίλους θα πρέπει να ρίξει εκτός τέσσερις αντιπάλους. Αποκλείοντας τουλάχιστον τρεις ομάδες αυτόματα εξασφαλίζει θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ ό,τι κι αν κάνει στα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, που αυτός είναι ο μεγάλος της στόχος. Θεωρείται βέβαιο ότι για να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της θα πρέπει να υπερπηδήσει πολλά και υψηλά εμπόδια, μιας και οι 5.530 βαθμοί που κουβαλά δεν τις επιτρέπουν να αποφύγει δυνατούς αντιπάλους.

Το «Goal» έκανε την έρευνά του και εντόπισε τι γίνεται στις άλλες 33 χώρες που έχουν εκπρόσωπο στον 1ο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και αναλύει τα δεδομένα. Κάποιες ολοκλήρωσαν -όπως και η Κύπρος- άδοξα το πρωτάθλημά τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, άλλες δεν έχουν πάρει ακόμη την οριστική τους απόφαση, ενώ μερικές θα ξαναστήσουν την μπάλα στη σέντρα σύντομα. Ωστόσο, με τις υφιστάμενες βαθμολογίες στα πρωταθλήματα, η Ομόνοια μόνο από καθαρή ατυχία δεν θα είναι δυνατή στον 1ο προκριματικό γύρο. Και εξηγούμε: Η ομάδα της Λευκωσίας για να βρεθεί ως Seeded πρέπει να έχει περισσότερους βαθμούς από 17 ομάδες.

Ήδη έχει από κάτω της βαθμολογικά 19 ομάδες, εκ των οποίων οι 13 έχουν εξασφαλίσει (όπως και αυτή) και μαθηματικά τη συμμετοχή τους στον 1ο προκριματικό γύρο του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ. Απομένουν, δηλαδή, έξι ομάδες με μικρότερη της βαθμολογία, με την Ομόνοια να θέλει τουλάχιστον τέσσερις από αυτές να «κλειδώσουν» την πρωτιά στη χώρα τους για να τη βάλουν στις δυνατές του 1ου προκριματικού γύρου. Οι τρεις από αυτές βρίσκονται στην κορυφή του πρωταθλήματός τους με μεγάλη διαφορά από τις ομάδες που τις ακολουθούν και έχουν τον τίτλο στο «τσεπάκι» τους κάτι που βολεύει την Ομόνοια, ενώ στα θετικά καταγράφεται το γεγονός πως από τη Βόρεια Ιρλανδία που Λίνφιλντ προηγείται, καμία ομάδα δεν έχει καλύτερη βαθμολογία από το «τριφύλλι».

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πώς έχουν τα σημερινά δεδομένα για τον 1ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες βαθμολογίες 34 χωρών. Θυμίζουμε πως αν η ομάδα που θα κατακτήσει τη φετινή κούπα με τα «μεγάλα αφτιά» εξασφαλίζει θέση στους ομίλους της επόμενης διοργάνωσης μέσω του πρωταθλήματός της, τότε ο 1ος προκριματικός γύρος θα διεξαχθεί με 32 ομάδες, με την Ομόνοια και τον Ερυθρό Αστέρα να κάνουν πρεμιέρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην επόμενη φάση.

Οι πιθανότητες για την ώρα είναι μοιρασμένες (50%-50%), καθώς στο Τσάμπιονς Λιγκ που δεν ολοκληρώθηκε έχουν απομείνει δώδεκα ομάδες, εκ των οποίων οι μισές έχουν εξασφαλισμένη και μαθηματικά τη συμμετοχή τους στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2020-21.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ