aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόνοια: Η «λωρίδα ασφαλείας»… οδηγός αισιοδοξίας

Ομόνοια: Η «λωρίδα ασφαλείας»… οδηγός αισιοδοξίας

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Εφτά βαθμοί σε τρία παιχνίδια. Δύο απέναντι σε θεωρητικά μικρότερες ομάδες (Δόξα, Νέα Σαλαμίνα / νίκη με 2-0 και στα δύο) κι ένα ντέρμπι (ΑΕΚ / 2-2). Έξι γκολ υπέρ και δύο κατά. Αυτή είναι η σούμα από τη μέχρι στιγμής παρουσία της Ομόνοιας, η οποία υπό άλλες προϋποθέσεις θα μετρούσε το απόλυτο σε βαθμοθηρία τη στιγμή ετούτη, ο κόσμος της θα ήταν πιο συσπειρωμένος όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια και η δυναμική ακόμη μεγαλύτερη. Διότι -όσο κουραστικό κι αν καταντάει να λέγεται συνεχώς-, η εικόνα των πρασίνων, η φετινή, είναι πέρα για πέρα πειστική.

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που η Ομόνοια είχε ομάδα και εικόνα που να μεταμορφώνει το κακόκεφο ύφος των οπαδών της σε χαρούμενο και την απαισιοδοξία σε αισιοδοξία. Τα κατορθώματα της Ομόνοιας και αρκετών παικτών της σε… τίτλους ρεπορτάζ σε αυτό τον πρώτο κύκλο «δράσης», αποτυπώνουν πολλά και θετικά στοιχεία.

Στο «Ηλίας Πούλλος», πριν από το ματς με την ΑΕΚ, ήταν μπόλικα τα χαμόγελα και μπόλικη η αυτοπεποίθηση στα ύψη. Το ντέρμπι με την ΑΕΚ και όσα άσχημα προκάλεσε στο «τριφύλλι» ο Γιώργος Νικολάου με τα λάθη του, ανήκουν στο παρελθόν και οι πράσινοι έκαναν έναν πρώτο απολογισμό, από εκείνους που κάθε προπονητής και κάθε ομάδα θα ήθελε να συμβούν. Διότι οι εφτά βαθμοί είναι θετικός απολογισμός. Θετικός μεν, όχι άριστος δε…

Ακολουθεί το ντέρμπι με τον Απόλλωνα το Σάββατο (21/9 – 18:00), άλλο ένα σπουδαίας σημασίας ματς κι ευκαιρία για νέα καταγραφή πραγματικών δυνατοτήτων. Και αν θα έπρεπε με έναν τρόπο να διαλέξουμε μόλις ένα στοιχείο καλό, αλλά που χρειάζεται να δοθεί σ’ αυτό μεγαλύτερη προσοχή με βάση την εικόνα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, είναι η άμυνα της Ομόνοιας. Οι αμυντικές επιδόσεις έως τώρα, είναι θετικές, αλλά διαπιστώθηκαν αδυναμίες στη Λάρνακα την περασμένη Κυριακή που αφορούν στα τρία πέναλτι που πήρε η ΑΕΚ, και σε κάποιες ευκαιρίες που δημιούργησε.

Μαζί με τον Φρανσίς Ουζόχο και τους αμυντικούς, δημιουργήθηκε μία ισχυρή «λωρίδα ασφαλείας» στην τρέχουσα σεζόν στον πρωτευουσιάνικο σύλλογο και η Ομόνοια θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον τομέα φέτος και όσο πιο λίγο θα βλέπουν τα… γάντια του Νιγηριανού κίπερ οι αντίπαλοι στο εξής, τόσο καλύτερο θα είναι για την ομάδα.

Όταν «αρνείσαι» να δεχθείς εύκολα γκολ, και διαθέτεις και καλή εμπροσθοφυλακή, τότε κάνεις στέρεα βήματα προς τη διάκριση. Ο Χένινγκ Μπεργκ θέτει ως προτεραιότητα να σχηματιστεί μία ομάδα με καλή ισορροπία και παρά τα δετικά όπως αναφέραμε πιο πάνω δείγματα, θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος. Άλλωστε, με τις αλλαγές που έκανε στα τρία ματς ο Νορβηγός κόουτς, έδειξε πως θέλει να δοκιμάσει κι άλλα πράγματα στη συνέχεια για να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία και σιγουριά όσον αφορά στις λύσεις από τον πάγκο. Ένα «μυστικό» που αφορά στη φιλοσοφία του και που ο ίδιος δε διστάζει να εφαρμόσει λαμβάνοντας έγκαιρα τα μέτρα που θα τον βγάλουν από αρκετούς προβληματισμούς στη συνέχεια.

Ποιο το έξτρα συστατικό για καλύτερες αμυντικές μέρες; Κάποιοι παίκτες από τη μεσοεπιθετική λειτουργία των πρασίνων χρειάζεται να αποκτήσουν κάποια προνόμια επιπλέον που να αντιστοιχούν στη δουλειά που καλούνται να κάνουν όταν δεν κρατάνε την μπάλα. Για να λειτουργεί σωστά η μεσοεπιθετική γραμμή, χρειάζονται βάσεις στα μετόπισθεν και για να ενισχύεται η «αμυντική μηχανή» όποτε υπάρχει ανάγκη, χρειάζεται βοήθεια μέσω επιστροφών κι από τους επιθετικούς. Κυρίως οι παίκτες πρέπει να καταλάβουν καλά τις «αμυντικές» ανάγκες του ρόλου τους.

Η φιλοδοξία για κυριαρχικό ποδόσφαιρο, αφορά πρωτίστως στα πιο πάνω. Και οι άμυνες στον αθλητισμό δεν κόβουν… εισιτήρια. Κερδίζουν όμως τίτλους. Και αποτελούν «οδηγό αισιοδοξίας» ακόμη και εκεί που ο πήχης της δυσκολίας μοιάζει τρομακτικός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ