aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόνοια: Αντίο Γιουρόπα Λιγκ με μποναμά εκατομμυρίων – Τα συνολικά έσοδα

Ομόνοια: Αντίο Γιουρόπα Λιγκ με μποναμά εκατομμυρίων – Τα συνολικά έσοδα

TOY ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Το πιο όμορφο και κερδοφόρο ευρωπαϊκό οδοιπορικό στη μακροχρόνια ιστορία της Ομόνοιας ολοκληρώθηκε στην Ολλανδία. Μια πορεία που άρχισε τον περασμένο Αύγουστο από το Γερεβάν της Αρμενίας και είχε ενδιάμεσους σταθμούς τη Βαρσοβία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Γρανάδα, ενώ μεσολάβησε η πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα στη Λευκωσία που «σφράγισε» την ιστορική πρώτη συμμετοχή των πρασίνων σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έφτασε στο τέλος της.

Η… ρετσινία που ακολουθούσε για χρόνια το «τριφύλλι» ως η μοναδική μεγάλη ομάδα της Κύπρου χωρίς συμμετοχή σε φάση ομίλων εξαφανίστηκε και πλέον στο «Ηλίας Πούλλος» άνοιξε η όρεξη για νέο ραντεβού με τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης την επόμενη σεζόν και γι’ αυτό η προσοχή στρέφεται εξ ολοκλήρου στο πρωτάθλημα.

Πέραν από το γόητρο και την ιστορικότητα της επιτυχίας η Ομόνοια βγαίνει κερδισμένη και οικονομικά σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλες τις ομάδες, αφού η πανδημία του κορωνοϊού και οι συνέπειές της στέρεψαν κατά πολύ την κάνουλα των εσόδων. Βέβαια, το κέρδος για τους πράσινους θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο εάν επιτρεπόταν η παρουσία κόσμου στα γήπδα, καθώς είναι δεδομένο ότι το ΓΣΠ θα ήταν κατάμεστο σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.

Τα συνολικά έσοδα της Ομόνοιας από την πορεία στην Ευρώπη αγγίζουν τα 10.000.000 ευρώ και αναφερόμαστε μόνο στα μπόνους από την ΟΥΕΦΑ. Εάν υπολογιστούν και αυτά από διάφορες χορηγίες (όπως η διαφήμιση στη φανέλα και αναμνηστικά προϊόντα) η σούμα βγάζει μετά βεβαιότητας οκταψήφιο αριθμό.

Μόνο από τη συμμετοχή σε πρώτο και δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ η ΟΥΕΦΑ θα ανταμείψει το «τριφύλλι» με 660.000 ευρώ. Η συμμετοχή στον α’ προκριματικό πληρώνει 280.000 ευρώ και η συμμετοχή στον β’ προκριματικό γύρο άλλες 380.000 ευρώ (οι ομάδες που προκρίνονται στα πλέι οφ δεν παίρνουν το μπόνους συμμετοχής στον γ’ προκριματικό).

5.000.000 ευρώ δίνει η ΟΥΕΦΑ στις ομάδες αποκλείστηκαν από τα play-off του Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης, η κάθε μια από τις 48 ομάδες συμμετείχε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα πάρει ως μπόνους 2.920.000 ευρώ. Η ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ στην «Τούμπα» και η νίκη επί του «Δικεφάλου» στο ΓΣΠ εξασφαλίζουν στην Ομόνοια άλλα 760.000 ευρώ από τη βαθμολογική συγκομιδή της στον 5ο όμιλο της διοργάνωσης. Στο ταμείο των πρασίνων θα καταλήξει ένα ποσό κοντά στα 200.000 ευρώ από το market pool που αναλογεί στην Κύπρο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς της ΟΥΕΦΑ.

Τα συνολικά έσοδα του «τριφυλλιού» υπολογίζονται στα 9.540.000 ευρώ. Το 10% των εσόδων θα πάει στο σωματείο, με βάση τη συμφωνία που υπάρχει με τη διοίκηση Σταύρου Παπασταύρου από την ημέρα εμπλοκής του στα διοικητικά της ποδοσφαιρικής εταιρείας, ενώ πέραν των εξόδων (ταξίδια και διαμονές στους αγώνες του εξωτερικού) χρήματα θα καρπωθούν ως μπόνους οι ποδοσφαιριστές με βάση τα συμφωνηθέντα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ