aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόνοια: Αιτίες για το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα και τα «όπλα» του Μπεργκ

Ομόνοια: Αιτίες για το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα και τα «όπλα» του Μπεργκ

Η Ομόνοια θυμίζει κατά τους πρώτους μήνες της τρέχουσας σεζόν το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του περσινού Οκτωβρίου. Μόνο που πέρσι είχε προλάβει να δείξει δυνατότητες προηγουμένως, τις οποίες επανεμφάνισε ξανά από τα μέσα τον Νοεμβρίου και μετά. Τώρα, όμως, οι προβληματικές εμφανίσεις και τα αρνητικά αποτελέσματα συνεχίζονται από την αρχή της περιόδου.

Έφτασε τα 11 παιχνίδια και μετρά μόνο τρεις νίκες σε 90λεπτο, ενώ σε δύο παιχνίδια κέρδισε στη διαδικασία των πέναλτι (Ανόρθωση 1-1/3-2, Φλόρα 1-2/5-4). Από εκεί και πέρα, έχει τρεις ισοπαλίες και πέντε ήττες. Όσο και αν η πρόκριση σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης για δεύτερη σερί σεζόν αποτελεί πέρα για πέρα πολύ μεγάλη επιτυχία, δεν μπορεί να κρύψει τις χτυπητές αδυναμίες που παρουσιάζει το τριφύλλι.

Πρώτα απ’ όλα, η αμυντική γραμμή. Από τα 11 παιχνίδια η εστία παραβιάστηκε στα εννιά και μόνο στα δύο διατηρήθηκε ανέπαφη (Φλόρα 1-0, Καϊράτ 0-0). Καμία σχέση με την περασμένη σεζόν, που οι αντίπαλοι δεινοπαθούσαν να δημιουργήσουν φάση και όποτε χρειαζόταν έβγαζε τα κάστανα από τη φωτιά ο Φαμπιάνο. Για όσους παρακολουθούν τα ματς, οι αντίπαλοι φέρνουν σε δύσκολη θέση την πράσινη άμυνα πολύ πιο εύκολα και ο Βραζιλιάνος δεν μπορεί να τα… βγάζει όλα από μέσα.

Η φυγή του Λούφτνερ σε συνδυασμό με το ότι ο αντικαταστάτης του, Γιούστε, άρχισε με τραυματισμό της σεζόν και τώρα δείχνει να βρίσκει τα πατήματά του, είναι μια εξήγηση. Μία άλλη αιτία είναι και η απουσία του τραυματία Κούσουλου από τη θέση του «κόφτη», ο οποίος τρέχει και κόβει για… δύο στη μεσαία γραμμή.

Αποτέλεσμα των «ανορθογραφιών» στην ανασταλτική λειτουργία είναι να την αφήνουν εκτεθειμένη ομάδες όπως οι Δόξα (2-1) και Πάφος FC (1-1), με τους ταχύτατους και καλούς μεσοεπιθετικούς που διαθέτουν. Χθες για παράδειγμα ήταν φανερή η οδηγία του προπονητή των γαλάζιων, Ντάρκο Μίλανιτς, για ασφυκτικό πρέσινγκ με στόχο να καταστραφεί το χτίσιμο παιχνιδιού της ομάδας του Χένινγκ Μπεργκ και να πιαστεί η άμυνά της στον ύπνο.

Κάτι τέτοιο ίσως επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, ομάδα που διαθέτει παρόμοια αγωνιστικά στοιχεία με τις δύο προηγούμενες αντίπαλες ομάδες, Δόξα και Πάφος. Ο Νορβηγός θα προσπαθήσει να βρει το «γιατρικό» για να μην παρουσιαστούν ξανά παρόμοια φαινόμενα.

Ενδιαμέσως, όμως, η Ομόνοια θα αναμετρηθεί στο ΓΣΠ με την Καραμπάχ, θέλοντας να φτάσει στην πρώτη νίκη της στον όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ μετά το άγονο εκτός έδρας «Χ» με την Καϊράτ. Επομένως, εκτός από τη βελτίωση της ομάδας του, ο Σκανδιναβός προπονητής θα πρέπει να διαχειριστεί σωστά το ρόστερ. Για να παρουσιάσει όσο πιο φρέσκια την ομάδα του στα δύο επερχόμενα δύσκολα ματς, ελπίζοντας επίσης πως δεν θα χτυπήσει για ακόμη μία φορά η μάστιγα των τραυματισμών. Άλλος ένας λόγος δηλαδή, που δημιουργεί προβλήματα στην πρωταθλήτρια Κύπρου κατά την τρέχουσα σεζόν.

Ασφαλώς, όμως, δεν είναι όλα μαύρα για την Ομόνοια, που εννοείται πως δεν έγινε κακή ομάδα εν μια νυκτί. Ο Μπεργκ έχει τα «όπλα» του στην προσπάθειά του να την επαναφέρει στον σωστό δρόμο. Η πλειονότητα του ρόστερ δουλεύει μαζί του για πολύ καιρό και σε θέματα αγωνιστικής ταυτότητας, ομοιογένειας, ομαδικού πνεύματος και ψυχολογίας νικητή, οι τριφυλλοφόροι υπερέχουν των ανταγωνιστών τους. Το ζήτημα είναι να βρει ο Νορβηγός τον τρόπο να διορθώσει τις αδυναμίες για να μην κοστίσουν περισσότερους βαθμούς στη συνέχεια και να κινδυνέψει η διεκδίκηση του τίτλου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ