aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόνοια: Αφιέρωμα στον «Θεό» Μπεργκ και τον… σωτήρα Παπασταύρου

Ομόνοια: Αφιέρωμα στον «Θεό» Μπεργκ και τον… σωτήρα Παπασταύρου

Αφιέρωμα της πολωνικής ιστοσελίδας «sport.pl» στην επιτυχία του Χένινγκ Μπεργκ στην Ομόνοια, στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα και δηλώσεις που έκανε ο Νορβηγός τεχνικός προ ημερών στην «The Guardian». Ακολουθεί αυτούσιο το αφιε΄ρωμα.

«Ο πρώην προπονητής της Λέγκια (2013-15) κέρδισε τον τίτλο υπό ασυνήθιστες καταστάσεις. Το Κυπριακό πρωτάθλημα διεκόπη ύστερα από 23 αγώνες λόγω του Κορονοϊού. Η ομοσπονδία στην Κύπρο αποφάσισε να τερματίσει τη σεζόν τη στιγμή που η Ομόνοια ήταν στην κορυφή, δεν της απονεμήθηκε ο τίτλος όμως της δίνεται η ευκαιρία να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ομόνοια μάζεψε 46 βαθμούς, τους ίδιους με τη δεύτερη Ανόρθωση και η κατάταξη ορίστηκε βάση των αγώνων μεταξύ των δύο ομάδων.

H Ομόνοια πάλευε για να διασωθεί από τα οικονομικά προβλήματα για αρκετά χρόνια ενώ τα αποτελέσματα της ομάδας ήταν πολύ μακριά από τις προσδοκίες. Η αλλαγή ήρθε τον Μάιο του 2018, όταν ύστερα από την Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε να δοθεί η διαχείριση στον Σταύρο Παπασταύρου, έναν Κυπρο-Αμερικανό επιχειρηματία ο οποίος υποσχέθηκε να επενδύσει 30 εκατομμύρια στον σύλλογο.

Δεν ήταν λόγια του αέρα καθώς προχώρησε άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες. Πρώτα έσωσε την ομάδα από την οικονομική καταστροφή βάζοντας  1,5 εκατομμύριο για να περάσει η ομάδα τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ. Ακολούθως έβαλε στις πλάτες του ένα χρέος 9,5 εκατομμυρίων, από τα 15 που είχε ως βάρος το σωματείο ενώ δεσμεύτηκε για έναν προϋπολογισμό περία τα 5 εκατομμύρια για μεταγραφές και μισθούς.

Παρά το γεγονός ότι στην πρώτη του χρονιά η Ομόνοια κατέγραψε αγωνιστικά μία από τις χειρότερες παρουσίες στην ιστορία της, η επόμενη βρήκε την ομάδα σε σημείο που ούτε οι πιο αισιόδοξοι δεν περίμεναν. Ο Παπασταύρου αποφάσισε να κάνει ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας. Τοποθέτησε τον Νεόφυτο Λάρκου στη θέση του τεχνικού διευθυντή, τον Σίμο Ταραπουλούζη αρχισκάουτερ ενώ προσέλαβε τον Χένινγκ Μπεργκ στη θέση του προπονητή.

Μετά την απογοητευτική χρονιά 2018-19 και την κατάληψη της 6ης θέσης στη βαθμολογία, η Ομόνοια αποχαιρέτησε τον Γιάννη Αναστασίου. Ο πρώην προπονητής της Λέγκια μπήκε στην ομάδα τον Ιούνιο σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Στόχος του ήταν να επαναφέρει την ομάδα στις εγχώριες επιτυχίες και να την βγάλει στην Ευρώπη.

Αφού έφυγε από την Λέγκια με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (2014) και ένα κύπελλο (2015), ανέλαβε την Βιντεότον Ουγγαρίας (2016-17) με την οποία τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Βρέθηκε για λίγο στην Στάμπαεκ προτού μετακομίσει στην Κύπρο. Ο Νορβηγός βρέθηκε αμέσως σε μία νέα πραγματικότητα. Οδήγησε την Ομόνοια στην κορυφή ύστερα από 23 παιχνίδια. Πέτυχε 13 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 3 ήττες. Στο κύπελλο πέτυχε 3 νίκες και μία ισοπαλία. Ήταν η χρονιά στην οποία ο Μπεργκ κατέγραψε τους περισσότερους βαθμούς σε μέσο όρο στην καριέρα του (2,03).

Λόγω του Κορονοϊού η ομάδα του Μπεργκ δεν πρόλαβε να χαρεί εξολοκλήρου τις επιτυχίες της. «Δεν υπήρξαν ιδιαίτεροι πανηγυρισμοί καθώς έπρεπε να κρατούμε αποστάσεις. Μας επετράπη να προπονούμαστε σε μικρά γκρουπ οπότε μπορούσαμε μόνο να κάνουμε μικρές προπονήσεις. Δεν μπορούσαμε να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί. Μιλήσαμε πάντως για την εξαιρετική χρονιά που κάναμε. Ακόμη κι αν τερματίζαμε δεύτεροι θα ήταν επιτυχία. Θα ήταν καλό να συνεχίζαμε τη σεζόν διότι μπορούσαμε να κατακτήσουμε και το κύπελλο. Σίγουρα αυτό που έγινε με τον Κορονοϊό ήταν πολύ δύσκολο όμως είναι καλό να ολοκληρώνεις μία προσπάθεια στην πρώτη θέση». Ανέφερε ο Μπεργκ στην ‘’The Guardian’»

Ο τίτλος με την Ομόνοια ήταν ο δεύτερος για τον Μπεργκ στην προπονητική του καριέρα. Ωστόσο μόνο στο νησί της Αφροδίτης μπορεί να νοιώθει επαγγελματικά ολοκληρωμένος. Εδραίωσε τη θέση του και στην Κύπρο, ιδιαίτερα στην Λευκωσία, άρχισαν να του συμπεριφέροντας οσάν να είναι Θεός.

Ο Νορβηγός ανέφερε ότι βάζει την επιτυχία του στην Κύπρο ψηλότερα από αυτήν με την Λέγκια, με την οποία έφτασε μέχρι τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ το 2014/15 όπου αποκλείστηκε από τον Άγιαξ (0-0, 0-1). – «Από πολλές απόψεις, στην Κύπρο ήταν οι καλύτερες μου μέρες, παρά το γεγονός ότι κέρδισα πρωτάθλημα με την Λέγκια και προκριθήκαμε στο Γιουρόπα Λιγκ πετυχαίνοντας 5 νίκες σε έξι αγώνες στους ομίλους. Τώρα έπρεπε να κτίσουμε μία καινούργια ομάδα. Στη Λέγκια έπρεπε απλά να κάνουμε τις βελτιώσεις μας ενώ στην Κύπρο έπρεπε να δημιουργήσουμε από την αρχή φέρνοντας νέους παίκτες»

«Οι πλείστοι παίκτες απέδειξαν τι αξίζουν και θα είναι μαζί μας και την επόμενη χρονιά», ανέφερε από την πλευρά του ο Σταύρος Παπασταύρου. Αναφερόμαστε στον τερματοφύλακα Φράνσις Ουζόχο, ο οποίος έπαιξε με την Εθνική ομάδα της Νιγηρίας και ήταν παρών στο παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας και τον συμπατριώτη του Νταβίντ Ακιντόλα. Και οι δύο παίκτες είναι δανεικοί στην Ομόνοια από την Λα Κορούνια και την Μίζτιλαντ αντίστοιχα.

Η Ομόνοια μπορεί να υπολογίζει σε μία σοβαρή οικονομική ένεση λόγω της παρουσίας της στην Ευρώπη. Η Κυπριακή ομάδα μπαίνει με καλές πιθανότητες στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα παίξει με τις πρωταθλήτριες των χωρών και μπορεί να φτάσει μέχρι τα πλέυ οφ της διοργάνωσης. Ακόμη πάντως κι αν αποκλειστεί από το Τσάμπιονς Λιγκ η Ομόνοια θα έχει δεύτερη ευκαιρία στο Γιουρόπα Λιγκ βάζοντας έτσι αρκετά λεφτά στα ταμεία της. Ο Παπασταύρου έκανε πλάνο για την επόμενη χρονιά αλλά και για το μέλλον… «Ύστερα από την κρίση τίποτα δεν είναι το ίδιο όμως ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ομάδα στο ίδιο αγωνιστικό επιπεδο χωρίς να μειώσουμε το μπατζετ», ανέφερε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ