aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόλογα καλύτερα και από την εταιρεία

Ομόλογα καλύτερα και από την εταιρεία

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

ACTIVE RADIO (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Πέρσι το Καλοκαίρι σε παραθαλάσσιο μέρος είχα την τύχη να συναντήσω τον πρώην έφορο της Ομόνοιας Νίκο Κωνσταντινίδη, που παράλληλα είχε ασκήσει και καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου. Όπως σε τέτοιες περιπτώσεις η ποδοσφαιροσυζήτηση είναι ατελείωτη.

Κουβέντα στην κουβέντα φτάσαμε και στην κατάρρευση της οικονομίας και καταλήξαμε στην οικονομική ένδεια που μάστιζε και εξακολουθεί να μαστίζει –θα προσθέσω εγώ– την Ομόνοια. Ήταν και μια περίοδος που η δημιουργία εταιρείας εθεωρείτο ως πανάκεια για τα προβλήματα της και η μοναδική διέξοδος που θα έφερνε άμεσα χρήμα στα ταμεία της, για να μπορέσει να ξεπεράσει τουλάχιστον τα προβλήματα της ρευστότητας. Ο κ. Κωνσταντινίδης θυμάμαι χαρακτηριστικά πως ήταν αρνητικός σε τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς όπως είπε η ρευστότητα μπορεί να ξεπεραστεί και με τη δημιουργία ομολόγων.

Σε αδρές γραμμές μου εξήγησε τι εννοούσε. «Ο στόχος της εταιρείας είναι να μαζευτούν λεφτά. Να βγάλουμε ομόλογο να πουλήσουμε στον κόσμο με εγγυημένη απόδοση διάρκειας 5-10 χρόνων. Στο τέλος κάθε χρόνου να επωφελείται τους τόκους και με τη λήξη του να παίρνει και το αρχικό κεφάλαιο» είχε πει χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η εγγύηση που μπορεί να προσφέρει ο σύλλογος και σήμερα όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του «τριφυλλιού» για το σχέδιο ομολόγων, είναι η ενδεδειγμένη.

Η ιδέα φαίνεται πως έτυχε επεξεργασίας από εμπειρογνώμονες του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση, με την απόδοση 5% να είναι από τις ψηλότερες, ίσως η ψηλότερη της αγοράς. Η Ομόνοια με αυτή την κίνηση μπορεί να αντλήσει ρευστότητα και παράλληλα να ικανοποιήσει όχι μόνο τους φίλους της αλλά και οποιονδήποτε άλλο θα ήθελε να ενταχθεί στο σχέδιο. Τουλάχιστον με τα τραπεζικά επιτόκια σήμερα είναι σαφώς η καλύτερη επένδυση.

Μοναδικό μειονέκτημα όταν αναφερόμαστε σε χρήματα αποτελεί η ευμετάβλητη κατάσταση στο νησί μας. Υπό διαφορετικές συνθήκες, για παράδειγμα πριν από μια δεκαετία, θα είχε μεγάλη επιτυχία. Όμως και από την άλλη, ποια τράπεζα μπορεί να δώσει εγγυήσεις; Κάποτε υπήρχε η Λαϊκή η οποία σε μερικά χρόνια θα μοιάζει όπως με την περίπτωση του χυμού «Κίτσιος» σε σχήμα χειροβομβίδας (αγαπημένο) που έμεινε απλώς μια ανάμνηση και προσωπικά μου θυμίζει το παλιό ΓΣΠ.

Γενικά όμως, το σχέδιο ομολόγων ως ιδέα είναι εξαιρετική και μπορεί να αποβεί ωφέλιμη και στο σωματείο αλλά και στους συμμετέχοντες. Η Ομόνοια αυτή την περίοδο καλείται να διασκεδάσει τις ανησυχίες του κόσμου για την επιτυχία του εγχειρήματος, αφού ένα τραύμα μετά το κούρεμα καταθέσεων το κουβαλάει ο Κύπριος, όπως και να το κάνουμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ