aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΟ Μαντούρο, ο Φαν Μπάστεν και ο Κούμαν

Ο Μαντούρο, ο Φαν Μπάστεν και ο Κούμαν

Mε αφορμή την απόκτηση του Χέντβιχες Μαντούρο από την Ομόνοια, αναδημοσιεύουμε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της ιστοσελίδας sport24.gr, που παρουσίασε τον Ολλανδό μέσο σε 24 φωτογραφικά κλικ από την μέχρι σήμερα καριέρα του, μετά την μετεγγραφή του στον ΠΑΟΚ πριν από τρεις σεζόν.

Ένας «μαγουλάς» στην Ομόνοια (το προφιλ του Μαντούρο στον Active)

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του Χέντβιχες Μαντούρο, ο οποίος πέρασε τις προηγούμενες ημέρες από ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις, υπογράφοντας τελικά συμβόλαιο με την ομάδα της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, ο «Δικέφαλος του Βορρά» ενισχύεται με έναν αμυντικό χαφ, που μπορεί όμως, αν χρειαστεί, να καλύψει και τις θέσεις του κεντρικού ή του ακραίου αμυντικού. Ο 29χρονος Ολλανδός έμεινε ελεύθερος από τη Σεβίγια, ενώ στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στον Άγιαξ και τη Βαλένθια.

Μαντούρο: «Δεν μου είπαν ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας αποφασίζεται εκ των προτέρων»

Ο Χέντβιχες Έντουαρντ Μαρτίνους Μαντούρο γεννήθηκε το 1985 στην Ολλανδία, ενώ η καταγωγή του κρατάει από την Αρούμπα (πατέρας) και το Κουρασάο (μητέρα), αμφότερα ολλανδικά νησιά στην Καραϊβική (πρώην Ολλανδικές Αντίλλες). Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις φημισμένες ακαδημίες του Άγιαξ και τη σεζόν 2003/04 ψηφίστηκε ως το μεγαλύτερο ανερχόμενο αστέρι του συλλόγου. Την επόμενη περίοδο (2004/05) και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2005, έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του «Αίαντα» απέναντι στην Ρόντα.

Μαντούρο: «Τσακώνονταν για μένα ο πρόεδρος με τον προπονητή!»

Λίγες μέρες αργότερα κλήθηκε στην Εθνική από τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό της Ολλανδίας, Μάρκο Φαν Μπάστεν (τον οποίο είχε προπονητή και στις ακαδημίες του Άγιαξ) και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τους «οράνιε» σε ένα παιχνίδι για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2006 με αντίπαλο τη Ρουμανία. Ένα χρόνο μετά, ο Μαντούρο συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Ολλανδίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, όπου είχε μόλις μια συμμετοχή, στο ματς του ομίλου απέναντι στην Αργεντινή, όταν αντικατέστησε στο 86’ τον Σνάιντερ.

Aνακοίνωσε Μαντούρο η Ομόνοια

Την επόμενη χρονιά και παρά το γεγονός ότι μετρούσε ήδη 12 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών, πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21 (Ελπίδων) που διεξήχθη στην Ολλανδία. Εκεί, οι νεαροί «οράνιε» προχώρησαν μέχρι τον ημιτελικό, όπου αντιμετώπισαν την Αγγλία (1-1 ο κανονικός αγώνας). Χρειάστηκε να εκτελεστούν 32 πέναλτι στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας» για να αναδειχθεί νικήτρια η Εθνική Ολλανδίας (13-12), με τον Μαντούρο να ευστοχεί και στις δυο δικές του προσπάθειες. Φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ο παίκτης πλέον του ΠΑΟΚ ηγήθηκε της ομάδας του στον τελικό εναντίον της Σερβίας, εκεί όπου οι «πορτοκαλί» κέρδισαν 4-1 και κατέκτησαν το τρόπαιο.

Ο Μαντούρο έμεινε στον Άγιαξ μέχρι το τέλος του 2007. Στην τριετία που αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα του «Αίαντα», κέρδισε πέντε τίτλους: 2 κύπελλα Ολλανδίας (2005-06 & 2006-07) και 3 ολλανδικά Σούπερ Καπ (2005, 2006 & 2007). Συμπλήρωσε 103 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και 11 γκολ. Το συμβόλαιό του τελείωνε το καλοκαίρι του 2008, ο ολλανδικός σύλλογος θέλησε να του το ανανεώσει, ο ίδιος αρνήθηκε και τελικά, στις 18 Ιανουαρίου του 2008 υπέγραψε συμβόλαιο 4,5 χρόνων με τη Βαλένθια, η οποία πλήρωσε κάτι λιγότερο από 3 εκατομμύρια ευρώ στον Άγιαξ για τη συμφωνία.

Ο τότε προπονητής των «νυχτερίδων», επίσης Ολλανδός Ρόναλντ Κούμαν, έδωσε ευκαιρίες στον Μαντούρο, χρησιμοποιώντας τον και σε όλα τα ματς του Κυπέλλου, τελείως ανεξήγητα όμως τον άφησε εκτός τελικού, εκεί όπου η Βαλένθια κέρδισε 3-1 την Χετάφε κατακτώντας το τρόπαιο μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν» (16/4/2008). Την τετραετία 2008-12 ο Μαντούρο συνεργάστηκε με τον Ουνάι Έμερι, ο οποίος τον χρησιμοποίησε σε διάφορες θέσεις, προσπαθώντας να κλείσει τα κενά που δημιουργούσαν οι τραυματισμοί άλλων, βασικών παικτών.

Στις 25 Απριλίου του 2009 ο Μαντούρο πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Πριμέρα Ντιβισιόν, μέσα στο «Μεστάγια» στο ισόπαλο 2-2 απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Λίγους μήνες αργότερα, στην επόμενη σεζόν (2009-10) σκόραρε και στην Ευρώπη, εναντίον της Σλάβια (2-2) μέσα στην Πράγα, στον όμιλο του Europa League (5/11/2009). Στο ξεκίνημα της περιόδου 2011-12 ο Μαντούρο τραυματίστηκε σοβαρά στον αστράγαλο σε μια προπόνηση της Εθνικής Ολλανδίας (ολική ρήξη συνδέσμων) με αποτέλεσμα να χάσει όλη σχεδόν την αγωνιστική χρονιά και μαζί την ευκαιρία να παίξει στο EURO της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Το καλοκαίρι του 2012, έχοντας ολοκληρώσει το συμβόλαιό του με τη Βαλένθια, ο Μαντούρο δεν δέχτηκε να ανανεώσει με τις «νυχτερίδες» και βρέθηκε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Σπάρτακ Μόσχας, τον πάγκο της οποίας είχε αναλάβει ο Έμερι. Όμως η Σεβίγια των Μίτσελ και Μόντσι κινήθηκε αστραπιαία, πείθοντας τον Ολλανδό να απορρίψει την πρόταση των Ρώσων και να υπογράψει στους Ανδαλουσιάνους. Στη διάρκεια της προετοιμασίας, το ιατρικό επιτελείο της ομάδας διέγνωσε μια εκ γενετής καρδιακή ανωμαλία στον Μαντούρο, ο οποίος στη συνέχεια υπεβλήθη σε μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων στο Καρδιολογικό Κέντρο Heart Institute του Χιούστον στο Τέξας των ΗΠΑ.

Ο διευθυντής του Κέντρου ανακοίνωσε μια εβδομάδα αργότερα πως ο Μαντούρο θα μπορούσε να συνεχίσει την καριέρα του, κάτω όμως από αυστηρή ιατρική επίβλεψη. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2012 έκανε το ντεμπούτο του στη νίκη (1-0) της Σεβίγια επί της Ρεάλ Μαδρίτης. Ολοκλήρωσε τη σεζόν 2012-13 με 30 συμμετοχές (26 στη Λίγκα και 4 στο Κύπελλο) και προπονητή ξανά τον Έμερι, που στο μεταξύ είχε διαδεχτεί τον Μίτσελ. Το ξεκίνημα της περιόδου 2013-14 επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη στον Ολλανδό, ο οποίος, αφού αγωνίστηκε με τη Σεβίγια εναντίον της Μλάντοστ Ποντγκόριτσα στα προκριματικά του Europa League, έμεινε τελικά εκτός λίστας των δηλωμένων παικτών της ομάδας τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ευρώπη.

Η αιτία ήταν η μαζική άφιξη νέων παικτών στη Σεβίγια και η αδυναμία του Έμερι να βρει θέση στον Μαντούρο στην ομάδα. Ο Ολλανδός συνέχισε να προπονείται όλο αυτό το διάστημα με την ομάδα και να πληρώνεται κανονικά (800.000 ευρώ το ετήσιο συμβόλαιό του), χωρίς να καταγγείλει την παρανομία της Σεβίγια στην UEFA. Σε συνεργασία με τον Μόντσι προσπάθησε να βρει καινούργια ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του και τελικά πριν λίγες ώρες αποδεσμεύτηκε και επίσημα, καταλήγοντας στον ΠΑΟΚ.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΑΝΤΟΥΡΟ

Συνολικά, ο Μαντούρο, μέχρι σήμερα στην καριέρα του έχει αγωνιστεί σε 3 ομάδες: Άγιαξ (Ολλανδία), Βαλένθια και Σεβίγια (Ισπανία).

Επίσης έχει 22 συμμετοχές με την Εθνική Ολλανδίας και 9 συμμετοχές με την Εθνική U21.

Σε συλλογικό επίπεδο έχει 247 επίσημες συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις: 103 με τον Άγιαξ, 105 με τη Βαλένθια και 39 με τη Σεβίγια.

Έχει 172 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος (70 στην Ολλανδία και 102 στην Ισπανία), 31 συμμετοχές σε αγώνες Κυπέλλου (11 στην Ολλανδία και 20 στην Ισπανία), 3 συμμετοχές σε αγώνες του ολλανδικού Σούπερ Καπ και 41 συμμετοχές σε αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων (19 με τον Άγιαξ, 21 με τη Βαλένθια και 1 με τη Σεβίγια).

Έχει κατακτήσει συνολικά 7 τίτλους στην καριέρα του (5 με τον Άγιαξ, 1 με τη Βαλένθια και 1 με την Εθνική Ολλανδίας U21).

Στην καριέρα του μέχρι σήμερα έχει πετύχει 15 γκολ (11 με τον Άγιαξ, 3 με τη Βαλένθια και 1 με την Εθνική Ολλανδίας U21).

Έχει ύψος 1.85 και ζυγίζει 79 κιλά, ενώ το καλό του πόδι είναι το δεξί.

Η «καλή» του θέση είναι αυτή του αμυντικού χαφ, μπροστά από την άμυνα στο 4-3-3. Επίσης μπορεί να αγωνιστεί στην ίδια θέση, έχοντας δίπλα του ένα δημιουργικό χαφ (στο 4-2-3-1). Τόσο ο Έμερι, όσο και ο Μίτσελ τον έχουν χρησιμοποιήσει και στις θέσεις του κεντρικού αμυντικού και του ακραίου αμυντικού. Είναι ψηλός, δυνατός, έχει σωστές τοποθετήσεις, είναι έξυπνος και διαβάζει σωστά τις κινήσεις του αντιπάλου, παίζει εγκεφαλικά και διακρίνεται αμυντικά τόσο στο χαμηλό όσο και στο ψηλό παιχνίδι. Έχει καλές κοντινές μεταβιβάσεις, αλλά δεν έχει τη μακρινή μπαλιά. Τέλος, έχει πολύ καλά στημένα.

Ο ΜΑΝΤΟΥΡΟ ΣΕ 24 ΚΛΙΚ

Ο Μαντούρο μαρκάρει τον Ζανέτι σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στον Άγιαξ και την Ίντερ (22-2-2006)
Ολλανδία και Σερβία εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο για τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U21 του 2007. Ο Μαντούρο είναι πρώτος ως αρχηγός των «οράνιε» που κέρδισαν 4-1 και πήραν το τρόπαιο (23-6-2007)
Ο Μαντούρο (όρθιος, δεύτερος από δεξιά) με την Εθνική ομάδα της Ολλανδίας πριν από φιλικό αγώνα με αντίπαλο τη Γερμανία στο Ντε Κούιπ του Ρότερνταμ (17-8-2005)
Ο Μαντούρο στο «Βιθέντε Καλντερόν» με το ισπανικό Κύπελλο του 2008 που κατέκτησε η Βαλένθια κερδίζοντας 3-1 την Χετάφε (16-4-2008)
Ο Μαντούρο σε αγώνα της Βαλένθια με την Μπριζ για το Κύπελλο UEFA στο Μεστάγια (4-12-2008)
Μαντούρο και Λουίς Φαμπιάνο από αγώνα της Βαλένθια με τη Σεβίγια στο Μεστάγια (15-3-2008)
Μαντούρο και Ουνάι Έμερι στο προπονητική κέντρο της Πατέρνα (26-3-2012)
Ο Μαντούρο αποβάλλεται σε αγώνα της Βαλένθια με τη Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου (14-3-2010)
Σουσαέτα και Μαντούρο μονομαχούν σε αγώνα της Βαλένθια με την Αθλέτικ στο Σαν Μαμές (20-4-2008)
Στο προπονητικό κέντρο της Βαλένθια. Από αριστερά, Σολδάδο, Μαντούρο, Τοπάλ, Πάμπλο Ερνάντεθ και Βιθέντε (12-1-2011)
Προετοιμασία της Βαλένθια στην παραλία της Μαλβαρόσα. Από αριστερά, Ρικάρντο Κόστα, Τοπάλ, Άλβες και Μαντούρο (14-7-2011)…
Μαντούρο και Αγουέρο σε αγώνα της Βαλένθια με την Ατλέτικο στο Βιθέντε Καλντερόν (12-2-2011)
Ο Μαντούρο σκοράρει εναντίον της Μπαρτσελόνα στο Μεστάγια (25-4-2009)
Ο Μαντούρο έχει σκοράρει εναντίον της Μπαρτσελόνα στο Μεστάγια και πανηγυρίζει (25-4-2009)
Ο Μαντούρο και ο Τζόρντι Άλμπα παίρνουν μέρος σε μια παρτίδα πόκερ για να διαφημίσουν την Unibet, βασικό χορηγό της Βαλένθια (8-10-2010)
Ο Μαντούρο μαρκάρει τον Ντιέγο Φορλάν σε αγώνα της Βαλένθια με την Ατλέτικο στο Μεστάγια (22-9-2010)
Επίσημη παρουσίαση του Μαντούρο από τη Σεβίγια (6-6-2012)
Επίσημη παρουσίαση του Μαντούρο από τη Σεβίγια μαζί με τους Ντελ Νίδο και Μόντσι (6-6-2012)
Ο Μαντούρο στην καλοκαιρινή προετοιμασία της Σεβίγια στην Κόστα Μπαγένα του Κάντιθ (9-7-2012)
Ο Μαντούρο σε προπόνηση της Σεβίγια με τον Μίτσελ να παρακολουθεί (30-10-2012)
Ο Μαντούρο συνεργάστηκε και στη Σεβίγια με τον Ουνάι Έμερι (12-3-2013)
Ο Μαντούρο μαζί με τον Τζόελ Κάμπελ της Μπέτις (και νυν του Ολυμπιακού) στην παρουσίαση του καινούργιου Seat Toledo (29-11-2012)
Ο Μαντούρο καταδιώκει τον Ίσκο σε ματς της Σεβίγια με τη Μάλαγα στη Ροσαλέδα (12-5-2013)
Ο Μαντούρο σε προπόνηση της Σεβίγια με τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Χουάν Κάλα (23-11-2012)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ