aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΟ «Κατελάρης ο μακελάρης» είναι δικό σας δημιούργημα

Ο «Κατελάρης ο μακελάρης» είναι δικό σας δημιούργημα

Ο Μαρίνος Νομικός αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για το «καυτό» θέμα των τελευταίων ημερών με την ανάρτηση του ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελπιδων, Φάνου Κατελάρη, μετά τη σπουδαία νίκη μέσα στην Τουρκία (0-1).

Αναλυτικά: «Στην Κύπρο λατρεύουμε την πόλωση. Ζούμε από και γι’ αυτή. Είναι το οξυγόνο μας, ο λόγος να σηκωνόμαστε το πρωί από το κρεβάτι, το νόημα της ζωής. Από το αν ένα φόρεμα είναι χρυσό ή μπλε μέχρι την υιοθεσία από gay ζευγάρια κι από το αν αξίζει κρεμάλα στους βασανιστές ζώων μέχρι το δικό μας όπιο του λαού το Κυπριακό, ο καθένας από μας όχι μόνο ψοφάει να πάρει θέση επί παντός επιστητού αλλά και να χέσει πάνω στη (αντίθετη) θέση του άλλου. Κάθε θέμα προσφέρεται για πόλωση, είτε είναι η τουρκική εισβολή είτε το μέγεθος του κώλου της Καρντάσιαν, δεν έχει σημασία.

Ο Γιαννής κι ο Κωστής θα βρουν τρόπο να ξεκατινιαστούν στα σχόλια, ακόμα κι αν κατά βάθος συμφωνούν. Πάρτε για παράδειγμα το συμβάν με τον παίκτη της Εθνικής Ελπίδων, Φάνο Κατελάρη. Ο πιτσιρικάς έβαλε το νικητήριο γκολ κατά της Τουρκίας οδηγώντας την Εθνική μας σε έναν ποδοσφαιρικό θρίαμβο. Αυτό. Μία σημαντική αθλητική νίκη και ΜΟΝΟ. Όχι βέβαια, αυτό δεν είναι ποτέ αρκετό για το μικρό κομπλεξικό μας κρατίδιο που δεν χάνει ευκαιρία να συμπεριφέρεται σαν εκείνο στην κλασική κωμωδία “Το ποντίκι που βρυχάται” – δηλ. να πουλάει μαγκιά σε ισχυρότερους εκ του ασφαλούς. Αμέσως να βγουν στη φόρα τα κόμπλεξ, οι αγκυλώσεις και οι ανασφάλειες.

Ο νεαρός ανάρτησε στο Facebook μια στρατόκαυλη μαλακία που πιθανόν διδάχθηκε στη θητεία του (που πρόσφατα είχε ολοκληρώσει) αφού πρώτα γαλουχήθηκε μ’ αυτή στο σχολείο και (πιθανότατα) στο σπίτι. Το αποτέλεσμα πιο προβλέψιμο κι από line up συναυλίας της ΕΔΟΝ: Οι μεν τον ανήγαγαν σε μετενσάρκωση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που ξεμαρμάρωσε για να πάρει πίσω την Πόλη (ούτε πρόσεξαν ότι ο αγώνας διεξήχθη στην Άγκυρα) και οι δε τον χαρακτήρισαν “εθνικιστή”, “φασίστα” και “νεοναζί” που πρέπει να εκδιωχθεί από την Ομόνοια λες και όποιος παίζει εκεί πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό επαναπροσέγγισης και υποστηρικτή του “καλού κλίματος”.

Αν και Ομονοιάτης τον αποθέωσαν οι ακροδεξιοί και οι αληθινοί φασίστες ενώ τον έβριζαν και ζητούσαν την καρατόμησή του οι -υποτίθεται- δημοκράτες, διαλλακτικοί και υπέρμαχοι του σεβασμού στο διαφορετικό. Δεν βγάζει νόημα; Σχεδόν τίποτα σ’ αυτό το ξερονήσι δεν βγάζει πια. Αν ο Κατελάρης έκανε το αντίθετο, δηλαδή μετά τη νίκη πόσταρε κάποιο δακρύβρεχτο μήνυμα συμφιλίωσης για “μία κοινή πατρίδα” ή κάτι τέτοιο οι ρόλοι θα είχαν αντιστραφεί. Όμως όσο κι αν με χαροποιούσε κάτι τέτοιο προσωπικά, πρέπει να παραδεχτώ -έστω και με μισή καρδιά- ότι κι αυτό θα ήταν φάουλ.

Ήταν ΜΟΝΟ ένας αγώνας. Ήταν ΜΟΝΟ ένα γκολ. Ήταν ΜΟΝΟ μία σημαντική ποδοσφαιρική νίκη. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αφήστε την πολιτική για εκείνους που υποτίθεται έχουν εκλεγεί -πάλι από σας- γι’ αυτή την αναθεματισμένη δουλειά. Κι εσείς που βρίζετε ένα 20χρονο παιδί για το εθνικιστικό του ξέσπασμα πάνω στην καύλα της νίκης μέσα σε τουρκικό έδαφος, σκεφτείτε μήπως βάλατε κι εσείς το χεράκι σας σ’ αυτό.

Το “καλό κλίμα” που καλλιεργείτε τα τελευταία 2-3 χρόνια όλοι εσείς που το δυναμιτίζατε συστηματικά τα προηγούμενα σαράντα (γιατί τότε ο εθνικισμός ήταν all the rage) δεν σας απαλλάσσει από τις ευθύνες σας. Διαποτίσατε τουλάχιστον δύο γενιές με μίσος, διαστρεβλωμένο εθνικισμό και την ψευδαίσθηση μίας ανύπαρκτης φυλετικής υπεροχής. Λουστείτε τα τώρα…».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ