aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟ Γιανίκ Φερέρα στο Gazzetta.gr για τον προπονητή-φαινόμενο της Ρεμς: «Τον πλήρωνα εγώ»

Ο Γιανίκ Φερέρα στο Gazzetta.gr για τον προπονητή-φαινόμενο της Ρεμς: «Τον πλήρωνα εγώ»

Στις 13 Οκτώβρη του 2022, αν κάποιος έλεγε σε έναν οπαδό της Ρεμς, ότι η ομάδα του θα κάνει το μεγαλύτερο αήττητο σερί στην Ευρώπη στη τρέχουσα σεζόν, σίγουρα θα έβαζε τα… γέλια. Ειδικά αν στην εξίσωση έμπαινε πως στην άκρη του πάγκου θα βρίσκεται ο 30χρονος Γουίλ Στιλ.

Ένας άπειρος προπονητής, χωρίς δίπλωμα UEFA που ήταν βοηθός σε κάποιες ομάδες του Βελγίου αλλά και του Όσκαρ Γκαρθία πριν αποχωρήσει από τον γαλλικό σύλλογο. Και φτάνουμε στο παιχνίδι της 12ης Μαρτίου του 2023 και στο τεράστιο διπλό της Ρεμς στην έδρα της Μονακό με 1-0 (!), σκαρφαλώνοντας στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα και στο -4 από την έξοδο στην Ευρώπη, ενώ πριν βρισκόταν στην 15η θέση.

Όχι, δεν είναι παραμύθι με δράκους, ούτε στο τέλος νικούν οι… καλοί. Είναι ένας μικρός μύθος που έπλασε γύρω από το όνομά του ο συγκεκριμένος κόουτς, ο οποίος είναι λάτρης του Football Manager και χρωστάει πολλά σε αυτό για το γεγονός ότι άρχισε την προπονητική.

Μετά από 17 παιχνίδια πρωταθλήματος, ο απολογισμός γράφει εννιά νίκες και οκτώ ισοπαλίες. Δεν ξεχάσαμε τις ήττες, απλά δεν υπάρχουν… Αυτή τη στιγμή Ρεμς «τρέχει» το μεγαλύτερο σερί αήττητων παιχνιδιών στα top 5 πρωταθλήματα της Ευρώπης και δεν δείχνει διατεθειμένη να αρκεστεί σε αυτό.

Και όμως η Ρεμς έχει… πληρώσει για αυτά τα αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα έχει δώσει 425 χιλιάδες ευρώ ως… πρόστιμο και ο λόγος είναι γιατί πρέπει να δίνει 25 χιλιάδες ευρώ ανά ματς που ο Στιλ κάθεται στον πάγκο της ως τιμωρία επειδή ακόμα δεν έχει δίπλωμα UEFA (!).

«Εμείς θα επενδύουμε σε εσένα και εσύ θα νικάς». Αυτές ήταν οι λέξεις πριν δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές. Η εμπιστοσύνη συνάντησε την οξυδέρκεια που πήγαζε μέσα από το ταλέντο του Γουίλ Στιλ. Όμως η Ρεμς ήταν αποτελεί την… αφετηρία του 30χρονου κόουτς.

Η πραγματική επένδυση έγινε από τον Γιανίκ Φερέρα. Ο άλλοτε τεχνικός της Ομόνοιας ήταν ο πρώτος κόουτς που… πίστεψε τον Στιλ όταν το 2014 τον πρόσθεσε στο τιμ του, στον ρόλο του αναλυτή παρότι εκείνος ήταν μόλις 26 ετών και με εμπειρία την Κ14 της Πρέστον (!). Ο ίδιος, τον επισκέφτηκε στη Γαλλία και μιλάει στο Gazzetta για εκείνη την απόφαση και σκιαγραφεί τον προπονητή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Ευρώπη.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το 2014 επιλέξατε τον Στιλ για αναλυτή στην Σιντ Τρουιντέν. Πείτε μου την ιστορία πίσω από αυτό και γιατί τον επιλέξατε; «Η αλήθεια είναι πώς ήρθε αυτός σε εμένα. Ήταν στην αρχή της σεζόν 2014/15, όταν ήμουν στην Σιντ Τρουιντέν, ήρθε να μου μιλήσει μετά από μια προπόνηση και με ρώτησε αν μπορούσε να μπει στο επιτελείο ως αναλυτής. Μου άρεσε σαν χαρακτήρας και δέχτηκα να δοκιμαστεί για λίγες εβδομάδες. Μετά ζήτησα από τον σύλλογο να του προσφέρει συμβόλαιο καθώς ήταν πολύ καλός στη δουλειά του. Όμως ο σύλλογος αρνήθηκε να το κάνει, οπότε αποφάσισα να τον πληρώσω μόνος μου και έτσι έμεινε μαζί μας. Πήραμε το πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν το 2015. Μετά έφυγα για τη Σταντάρ Λιέγης, τον πήρα μαζί μου και κερδίσαμε και εκεί το Κύπελλο Βελγίου το 2016».

Τι σας αρέσει περισσότερο σε εκείνον; «Μου αρέσει που είναι εργατικός, νέος, και γεμάτος ταλέντο. Εκτός από αυτά και το βασικότερο είναι πώς είναι καλός άνθρωπος. Γι’ αυτό η σχέση μας ξεπερνά το ποδόσφαιρο».

Πείτε μου για την ιστορία με το Football Manager. Είναι αλήθεια ότι τον βοήθησε να εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα; «Δεν ξέρω αν τον βοήθησε το Football Manager στη σημερινή εξέλιξή του, είναι κάτι που πρέπει να ρωτήσετε εκείνον. Αυτό που ξέρω και είμαι σίγουρος είναι πώς στον χρόνο που μοιραστήκαμε στην Σιντ Τρουϊντέν και στην Σταντάρ Λιέγης, τον είχε βοηθήσει αρκετά ως αναλυτή».

Όταν τον είχατε κρατήσει, δεν ήταν ρίσκο για εσάς; «Δεν υπήρχε ρίσκο. Η ηλικία δεν είναι ρίσκο για κάποιον καθώς δεν παίζει αυτό βασικό ρόλο. Για να κάνεις μία δουλειά πρέπει να είσαι εργατικός, να δουλέψεις και να έχεις ταλέντο. Ο Στιλ τα είχε όλα».

Πώς νιώθετε για την επιτυχία του αυτή την στιγμή; «Νιώθω πολύ χαρούμενος για εκείνον και νιώθω περήφανος γιατί είναι σαν μικρός αδερφός για μένα. Εύχομαι και ελπίζω ότι τα καλύτερα έρχονται».

Μιλάτε ακόμα μαζί του; «Και βέβαια μιλάμε και συχνά μάλιστα. Μάλιστα κανόνισα να έρθω εδώ στη Γαλλία για να τον συναντήσω και να δω την εξέλιξή του με τη Ρεμς από κοντά».

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του; «Νομίζω ότι δεν υπάρχει μυστικό στην προπονητική. Κάθε προπονητής χρειάζεται χρόνο, υποστήριξη από τη διοίκηση και τον κόσμο αλλά και σκληρή δουλειά. Όμως, υπάρχει ένα πράγμα που είναι πολύ σημαντικό… Μην χάνετε ποτέ την ελπίδα και την πίστη στον εαυτό σας. Ο Στιλ αυτό έκανε. Δεν έχασε ποτέ την πίστη του και σήμερα πήρε και ζει αυτό που του αξίζει».

Τι δεν ξεχάσετε από εκείνον; «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους τίτλους που κατακτήσαμε μαζί… Το πρωτάθλημα το 2015 και το Κύπελλο το 2016. Όταν ζεις αυτά τα συναισθήματα με κάποιον, είσαι συνδεδεμένος μαζί του για πάντα. Όπως είπα και πριν είναι σαν μικρός μου αδερφός».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ