aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΜιλτιάδης Νεοφύτου: Τα τσεκ για τον Τζίμη και τα βαμμένα νύχια του Στάθη!

Μιλτιάδης Νεοφύτου: Τα τσεκ για τον Τζίμη και τα βαμμένα νύχια του Στάθη!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Επί των ημερών του Μιλτιάδη Νεοφύτου, η Ομόνοια έκανε σωρεία ηχηρών μετεγγραφών και πλήρωσε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο πρώην πρόεδρος των πρασίνων εξηγεί τη διαδικασία που ακολοθείτο για την υλοποίηση των μετεγγραφών. Διαβάστε εδώ τα υπόλοιπα τέσσερα μέρη της συνέντευξης. Εδώ το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΗ: «Το ήξεραν μόνο ο Χριστόφιας και ο Άντρος Κυπριανού»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΩΝΕΥΤΗ: «Ο μάνατζέρ του μας είπε ότι θα έκλεινε στην Ανόρθωση με 750.000 ευρώ ετησίως»

Χρησιμοποιούσατε πρωτόγνωρες μεθόδους στην υλοποίηση των μεταγραφών. Δηλαδή;

Για το Δημήτρη τον Χριστοφή φύγατε από τη Λευκωσία και πήγατε στο Παραλίμνι και κλείσατε τη μεταγραφή ουσιαστικά χωρίς διαπραγμάτευση. Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, στην ψαροταβέρνα Πυξίδα, έφαγα μαζί με τον Άντρο Κυπριανού. Για την περίπτωση Χριστοφή γνώριζαν μόνο ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Άντρος Κυπριανού. Τι σχέσεις είχα εγώ με το Παραλίμνι; Επειδή η εταιρεία μου κατασκεύασε τον παραλιακό δρόμο του Πρωταρά και συνεργάστηκα με ένα εργοστάσιο για την πρώτη ύλη. Πέτρες του Καρούσου του γνωστού Καρούσου και του Γιάννη Ιωάννου, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ονήσιλου Σωτήρα απ’ όπου ξεκίνησε ο Δημήτρης Χριστοφή.

Ο Ονήσιλος είχε μερίδιο στη μετεγγραφή Χριστοφή. Ναι. Ο Γιάννης Ιωάννου με εκτιμούσε πάρα πολύ λόγω της συνεργασίας που είχαμε κάνει, για τον παραλιακό δρόμο. Μου είπε «Μιλτιάδη αν θέλεις να γίνει η μεταγραφή θα σου την κανονίσω και δεν θα μάθει κανένας τίποτε, διότι έχω κι εγώ μερίδιο στη μετεγγραφή». Ερεύνησα το θέμα Χριστοφή με διάφορους που καταλάβαιναν που μάππα. Π.χ. ένας που ρώτησα ήταν ο προπονητής Αντρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος διετέλεσε και βουλευτής. Ρώτησα άλλους ένα – δύο και τον θεωρούσαν το καλύτερο ταλέντο της Κύπρου.

Το Παραλίμνι και ο Ονήσιλος ήθελαν εκατομμύριο λίρες και εσείς τους δώσατε ένα εκατομμύριο, δεν τους παζαρέψατε! Αυτές οι ομάδες είχαν και ανάγκες τότε, μπορούσαν να πέσουν στις απαιτήσεις τους. Εγώ είχα οδηγίες, πρέπει να τον κλείσουμε.

Είχατε οδηγίες να τον κλείσετε ένα εκατομμύριο λίρες; Οι οδηγίες ήταν ότι ανεξαρτήτως κόστους έπρεπε να κάνουμε κάποια πράγματα. Δεν έκανα τίποτα μόνος μου, πίσω από κλειστές πόρτες. Στο Παραλίμνι ήταν μαζί μου και ο Τζιοβάνης.

Οι επιταγές όμως ήταν δικές σας. Αφού η εταιρεία μου ήταν η μόνη που μπορούσε να πληρώσει. Εξέδωσα επιταγές της εταιρείας μου και για τον Ονήσιλλο Σωτήρας και για το Παραλίμνι. Να σου αποκαλύψω και κάτι. Ο πρόεδρος του Παραλιμνίου μου είπε να βγάλω τις επιταγές και δεν θα τις κατέθετε αμέσως στην τράπεζα για να με διευκολύνει. Την επόμενη μέρα πήγε στην τράπεζα και εξαργύρωσε 800.000 λίρες cash!

Η πληρωμή δεν ήταν με δόσεις; Εξέδωσα τέσσερις επιταγές τις οποίες ήθελε να είναι ημερομηνίας της συμφωνίας μας. Εκείνο το βράδυ. Αλλά μου υποσχέθηκε ότι δεν θα τις κατέθετε όλες, αλλά σταδιακά. Γιατί κρατήσαμε μυστική την μετεγγραφή; Διότι εκεί στα Κοκκινοχώρια δεν ήθελαν να τον δώσουν της Ομόνοιας. Είναι ο Γιάννης Ιωάννου που με βοήθησε, επειδή γνωριζόμασταν επαγγελματικά.

Ποιοι άλλοι τον ήθελαν; Είχε ακουστεί για την Ανόρθωση και τον Απόλλωνα; Νομίζω και ο ΑΠΟΕΛ. Εγώ πήγα μυστικά για να μην χαλάσει η μετεγγραφή. Το ήξεραν μόνο ο Χριστόφιας και ο Άντρος Κυπριανού. Και ο Γιαννής που με περίμενε στο Παραλίμνι. Είπε μου «έλα δακάτω τζιαι θα σου τον κανονίσω χωρίς να ξέρει κανένας τίποτε».

Άλλη μετεγγραφή αεροδρομίου ήταν ο Αλωνεύτης. Γιατί ήταν μετεγγραφή αεροδρομίου;

Διότι έφερε ενθουσιασμό και μάζεψε κόσμο στο αεροδρόμιο για την υποδοχή του. Έπαιζε στο εξωτερικό, μάζεψε εμπειρίες και επέστρεφε στην Ομόνοια. Όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά στο Χίλτον μου έκανε κακή εντύπωση. Ήταν τα νύχια του βαμμένα… Μαύρα! Ο κόσμος όμως Αλωνεύτης, Αλωνεύτης, Αλωνεύτης!

Για τα βαμμένα νύχια, εμείς μπορεί να είμαστε παλιάς σχολής. Οι νεαροί έχουν τώρα άλλες συνήθειες. Κι εγώ αναφέρω τι μου έκανε εντύπωση. Επερίπαιζέ με για πολλή καιρό.

Ο ποδοσφαιριστής ή ο μάνατζερ του; Ο ίδιος ο νεαρός. Τον εκπρόσωπό του τον είδα την ημέρα που θα τον κλείναμε στα γραφεία της Ομόνοιας. Ήταν μαζί με τον Τζιοβάνη και μας είπε ότι ο παίκτης θα έκλεινε στην Ανόρθωση με 750.000 ευρώ ετησίως. Μας είπαν ότι δεν θέλουν να αδικηθούν και ότι προτεραιότητά τους ήταν η Ομόνοια.

Μήπως δεν ήταν έτσι τα πράγματα; Δεν ξέρω, μπορεί να με περίπαιζαν. Εγώ είχα ένα στόχο και οδηγίες για να φτάσω στο στόχο. Ανεξαρτήτως κόστους. Διότι δεν είχε σημασία αν δίναμε 5 εκατομμύρια παραπάνω για να φτάσω στον στόχο.

Τους ξένους ποιους τους επέλεγε; Ο Πατσατζόγλου, ο Αγκουιάρ και ο Λούα Λούα ήταν καθαρά επιλογές του Λεμονή.

Ο οποίος τι σας έλεγε; Ήξερα κι εγώ ότι ο Πατσατζόγλου έπαιζε στην Εθνική Ελλάδας και τον Ολυμπιακό. Επίσης ο Καρυπίδης ήταν επιλογή του Λεμονή όπως και ο Πολωνός Ζουράφσκι που φέραμε. Τον Μακρίδη που έπαιζε στους Ρώσους, τον ήξεραν όλοι.

Πιάσετε καμιά φορά τον εαυτό σας στην εξέδρα να λέει «εμείς τους προσφέρουμε €600.000 το χρόνο και στην άλλη ομάδα που αμείβονται με €100.000 παίζουν καλύτερα». Πολλές φορές.

Ήταν τραυματική εμπειρία; Σου εξήγησα χίλιες φορές! Οι οδηγίες και ο στόχος ήταν να πάρουμε πρωτάθλημα, να κάνουμε δυνατή ομάδα ανεξαρτήτως κόστους. Κι όταν πας πίσω θα διαπιστώσεις ότι όταν πήραμε το πρωτάθλημα, άρχισα να τους μειώνω τα συμβόλαια. Όταν παίξαμε στην Ευρώπη και δεν προχωρήσαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, μόλις επιστρέψαμε, έκαμα μείωση συμβολαίων.

Ένα πρωτάθλημα ήταν αρκετό; Δεν πήραμε μόνο ένα πρωτάθλημα. Πήραμε και δύο κύπελλα και δύο σούπερ καπ. Εγώ έκανα τέσσερα χρόνια στο συμβούλιο και πήραμε αυτούς τους τίτλους. Μόνο τον πρώτο χρόνο δεν πέτυχα.

«Δεν διαπραγματεύτηκα ποτέ κανέναν μόνος μου»

Οι ατζέντηδες λένε ότι ήσασταν ο πιο εύκολος πελάτης. Μπορεί…

Ακόμη και σήμερα λένε ότι μαζί σας δεν είχαν τα παζαρέματα. Για τους Κύπριους παίχτες που φέραμε δεν διαπραγματεύτηκα ποτέ κανέναν μόνος μου. Ποτέ! Ούτε τον Μακρίδη, ούτε κανέναν!

Ποιοι εισηγούνταν να αποκτηθούν αυτοί οι ποδοσφαιριστές; Τον Ηλία Χαραλάμπους τον εισηγήθηκαν πολλοί, αλλά δεν συμφωνούσαν να του κάνουμε πέντε χρόνια συμβόλαιο. Γι’ αυτό και παλέψαμε και του κάναμε για 4 χρόνια με €180.000 ετησίως. Αν κάποιοι νομίζουν ότι οι €180.000 ήταν περισσότερο απ’ αυτό που έπρεπε, ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να κτίσουμε ομάδα.

Οι €180.000 δεν είναι πολλές. Οι €600.000 και οι €700.000 για άλλους παίκτες θεωρήθηκαν πολλές. Όταν έκλεισα τον Οκκά, ήμουν με τον Τζιοβάνη στο Europa με οδηγίες να του πούμε ότι θα τον κατεβάσουν υποψήφιο βουλευτή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ