aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΚωστρίκης: «Προπονήσεις από την πρώτη φάση, να κάνουν μπάνιο σπίτι!»

Κωστρίκης: «Προπονήσεις από την πρώτη φάση, να κάνουν μπάνιο σπίτι!»

Την εκτίμηση πως η επιστροφή στις προπονήσεις ανά γκρουπ παικτών μπορούν να επαναρχίσουν αμέσως από την πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων εξέφρασε ο Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Super Sport FM (104,0) o κ. Κωστρίκκης σημείωσε αρχικά ότι οι εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι συμβουλευτικές τονίζοντας πως τις αποφάσεις θα τις λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα τις ανακοινώσει το βράδυ της Τετάρτης (29/4, 20:30) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Εμείς σύμβουλοι είμαστε, δεν αποφασίζουμε θέλω ν’ ακούσω κι εγώ τι θα πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η άθληση και το ποδόσφαιρο είναι στα θέματα που μας αφορούν», ανέφερε αρχικά και ακολούθως τοποθετήθηκε σχετικά με την επανέναρξη των προπονήσεων.

«Η επιστημονική μου άποψη επί του θέματος, νομίζω θα πρέπει να υπάρχει αποστασιοποίηση, υγιεινή και αυτοπροστασία. Τα γυμναστήρια επειδή είναι κλειστοί χώροι εγκυμονούν κινδύνους, για την μετάδοση του ιού. Σε αυτή την φάση πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε τι θα γίνει με εξάσκηση σε υπαίθριο χώρο, όπως είναι οι προπονήσεις για το ποδόσφαιρο. Το γεγονός ότι είναι σε υπαίθριο χώρο αυτό είναι εξαιρετικά καλό διότι δεν εγκυμονεί τους κινδύνους του κλειστού χώρου.

Το ποδόσφαιρο όμως έχει στενές επαφές, δεν μπορείς να διατηρείς τις αποστάσεις, ούτε να φορεί μάσκα, άρα πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση ώστε να συγκεραστούν και οι επιδημιολογικές και επιστημονικές θέσεις για προστασία των ατόμων, των αθλητών και των θεατών.

Οι προπονήσεις νομίζω μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως από την πρώτη φάση, ίσως με λιγότερο αριθμό ατόμων.  Μπορεί να διαμορφωθεί η χρήση των αποδυτηρίων, διότι εκεί υπάρχει συνωστισμός και υγρασία και πιθανότητα να υπάρξει κίνδυνος ν’ αυξηθεί ο ιός. Να πηγαίνουν σπίτι για να κάνουν μπάνιο».

Κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα τι θα γίνει; Δεν θα μπορούν να μπουν στα αποδυτήρια; «Υπάρχει θέμα αποδυτηρίων, εκεί χρειάζεται να γίνουν διαρρυθμίσεις και ν’ αποφευχθεί ο κλειστός χώρος των αποδυτηρίων. Πρέπει να δουν οι ειδικοί του ποδοσφαίρου για να λυθεί αυτό το θέμα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Αν δεν γίνεται αυτό τότε πρέπει να γίνουν διαφορετικές ρυθμίσεις. Μια ρύθμιση που μπορεί να καταθέσω προσωπικά είναι να γίνεται συνεχής έλεγχος των αθλητών του ποδοσφαίρου, δηλαδή αν θα παίξουν απόγευμα μπάλα, το πρωί να υποβληθούν σε έλεγχο από το πρωί. Αν ξέρουμε ότι 22 ποδοσφαιριστές είναι αρνητικοί και όλοι όσοι είναι στο γήπεδο, τότε αυτό ελευθερώνει τα χέρια πολλών και θα είναι εξαιρετικά μειωμένος ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός».

Αν βρεθεί κρούσμα κορωνοϊού σε έναν αγώνα τότε τί γίνεται, θα τεθεί σε καραντίνα ο ποδοσφαιριστής μόνο ή και όλη η ομάδα; «Αυτό είναι από τις λεπτομέρειες που δεν έχουμε επεξεργαστεί…».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ