aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κάτι αλλάζει στην Ομόνοια…

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Στο ποδόσφαιρο κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ξημερώσει. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Εδώ χάνει στην έδρα της η πρωταθλήτρια Αγγλίας Τσέλσι από την Μπέρνλι! Οπόταν όλα πρέπει να τα περιμένεις.

Το να κάνεις προβλέψεις για τη νέα Ομόνοια στο πρωτάθλημά μας, είναι παρακινδυνευμένο. Όταν δεν έχουμε αξιόπιστο δείγμα, τι προβλέψεις και τι συγκρίσεις να κάνεις;… Ωστόσο, είναι κάποια σημάδια που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Δεν αφορούν στον καθαρά αγωνιστικό τομέα, αλλά στον τρόπο λειτουργίας των πρασίνων. Είναι πασιφανές ότι η Ομόνοια μπαίνει σε μία νέα εποχή σε τομείς, όπως η Επικοινωνία, το μάρκετινγκ, το εμπορικό της τμήμα. Τομείς που δεν ήταν ποτέ το φόρτε της. Αυτό που λέμε «η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω» είναι σαφώς βελτιωμένη και αναβαθμισμένη.

Λάθη έγιναν και θα γίνονται. Όπως για παράδειγμα εκείνη η γκάφα με τη μη έκδοση ικανοποιητικού αριθμού εισιτηρίων στον φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό, που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία πολλών οπαδών της. Όμως, δεν είναι καθόλου δύσκολο να διαπιστωθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά για να μπει σε σύγχρονα καλούπια. Οι «καινοτομίες» και οι… «νεωτερισμοί» δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο για ένα σύλλογο όπως η Ομόνοια, αλλά όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κύβος ερρίφθη.

Στον τομέα της Επικοινωνίας έχουν δημιουργηθεί τα απαραίτητα «κανάλια» έτσι ώστε ο οπαδός των τριφυλλοφόρων να είναι επαρκώς ενημερωμένος. Η λειτουργία της συνδρομητικής ενότητας «Ομόνοια Premium» είναι ένα βήμα παραπέρα, αφού με οπτικοακουστικό υλικό μέσω Διαδικτύου, η σχέση οπαδού και Συλλόγου θα ενδυναμωθεί, ενώ είναι κι ένας καλός τρόπος ενίσχυσης των οικονομικών.

Στον τομέα του μάρκετινγκ, κάποιες προσεγμένες κινήσεις έχουν προσελκύσει νέους χορηγούς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και το εμπορικό τμήμα έχει μπει σε πιο σύγχρονα μονοπάτια. Μιλάμε για έσοδα που ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν για την Ομόνοια θεωρούνταν απομακρυσμένα. Σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, πιο μακρινό, προϋπολογίζονταν έσοδα για το εμπορικό τμήμα 20 – 30 χιλιάδες λίρες! Σε μία ομάδα, όπως η Ομόνοια, με όγκο οπαδών που προσεγγίζει το 30% των ποδοσφαιρόφιλων του τόπου και απευθύνεται σε πέραν των 100 χιλιάδων ατόμων, προϋπολόγιζαν (και μάλλον έπαιρναν) ψίχουλα. Την ώρα που ομάδες με μικρότερο όγκο οπαδών είχαν μπουτίκ σε όλες τις πόλεις με πωλήσεις εκατοντάδων χιλιάδων λιρών…

Τις προάλλες έγινε γνωστό ότι ο Ματ Νταρμπισάιρ επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το 2021. Η σχετική ανακοίνωση είχε και… ουρά, σύμφωνα με την οποία η υπογραφή των συμβολαίων θα γίνει σε ειδική εκδήλωση. Κάτι μου λέει ότι η διοίκηση θα προσπαθήσει να βγάλει κατιτίς και από την υπογραφή του Ματ. Κι είναι απολύτως θεμιτό και σύγχρονο. Όλο και κάποιοι θα θέλουν να παρευρεθούν και να πληρώσουν για μια υπογεγραμμένη φανέλα του Νταρμπισάιρ, για παράδειγμα. Ανάσα για τα οικονομικά της Ομόνοιας είναι και το ομόλογο που εξέδωσε. Κάπου 700 χιλιάδες ευρώ ήταν τα μέχρι στιγμής έσοδα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αντώνης Τζιωνής.

Ιδιαίτερα στον τόπο μας, τα έσοδα ενός ποδοσφαιρικού σωματείου συνήθως είναι ανάλογα με την πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας. Κάπου εδώ μπαίνει στο παζλ και ο Πάμπος Χριστοδούλου, ο οποίος έχει αναλάβει το φορτίο της δημιουργίας μιας ομάδας που θα ξεφύγει από τη μετριότητα και θα πρωταγωνιστήσει πραγματικά. Αν τα καταφέρει θα δώσει απίστευτη ώθηση στη δυναμική που δημιουργείται στους υπόλοιπους τομείς. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ενθουσιασμός που επικρατεί, είναι προϊόν των ενδείξεων ότι κάτι καλό πάει να δημιουργηθεί και στον καθαρά αγωνιστικό τομέα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ