aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΚαλοθέου στον Active: «Τα τσούγκρισα με τον Λάρκου, υπήρξε κομματική παρέμβαση»

Καλοθέου στον Active: «Τα τσούγκρισα με τον Λάρκου, υπήρξε κομματική παρέμβαση»

Ο Γιάννος Καλοθέου (δεξιά στη φωτό), ένας από τους ποδοσφαιριστές που τίμησαν και με το παραπάνω τη φανέλα της Ομόνοιας και συγκαταλέγονται στους σπουδαιότερους της ιστορίας της, μιλώντας στον Active (107.4 & 102.5) και στην εκπομπή «Βάλε ένα Γκολ» με τους Ιάκωβο Κακουρή και Πανίκο Θεοδοσίου, αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους αποστασιοποιήθηκε από το «τριφύλλι».

Εξέφρασε τα παράπονά του και όσα τον πλήγωσαν με κομματικές παρεμβάσεις από το ΑΚΕΛ και ανέφερε πως πλέον παρακολουθεί την Ομόνοια μονάχα κάποιες φορές από την τηλεόραση.

Σε ερώτηση αν αποστασιοποιήθηκε από το ποδόσφαιρο και γιατί, απάντησε: «Περίπου, θεωρώ ότι το παλιό, το ρομαντικό ποδόσφαιρο έχει εκλείψει. Η δική μου γενιά γαλουχηθήκαμε μέσα σε ιδεώδη που είχαν να κάνουν με τον χαρακτήρα της ομάδας. Αυτό έχει φθαρεί. Τα πολλά λεφτά, οι εταιρείες η εμπορικότητα, έκαναν το ποδόσφαιρο να φθαρεί στο μυαλό μου. Είχαμε μόνο τρεις ξένους όταν έπαιζα εγώ. Χάθηκε η ταυτότητα της κάθε ομάδας. Δεν είναι κακό αυτό, αφού πλέον υπάρχει μεγάλος επαγγελματισμός σε όλους τους τομείς και ανάπτυξη. Εμείς δεν ήμασταν επαγγελματίες διότι τότε δουλεύαμε και αλλού, άλλες ήταν οι κύριες δουλειές μας για μεγάλο διάστημα στην καριέρα των παικτών της γενιάς μου».

Ακολούθως είπε πως δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός πως οι ομάδες έχουν πάρα πολλούς ξένους: «Αυτή τη στιγμή η Ομόνοια δεν έχει την ταυτότητα που είχε παλιά. Κάθε χρόνο έχει νέο ρόστερ. Αλλάζει το δυναμικό της ανά συχνά διαστήματα. Άλλο να το νιώθεις πως είναι να αναγιώνεσαι σε μία ομάδα και άλλο να το ζεις απ’ έξω. Παρακολουθώ τα πάντα στο εξωτερικό. Είμαι φανατικός με τη Λίβερπουλ πήγα και στο Άνφιλντ. Δεν υπάρχει έντονα το γηγενές στοιχείο στη Λίβερπουλ, αλλά εκεί είναι Αγγλία. Δεν πάω πουθενά στην Κύπρο για να δω μπάλα. Βλέπω από το σπίτι μου τα παιχνίδια της Ομόνοιας και κάποια ξένα. Η Ομόνοια ήταν η δεύτερή μου οικογένεια, αν όχι η πρώτη και ο τρόπος που μεγάλωσα εγώ στην Ομόνοια έχει εκλείψει. Δεν το δέχομαι δεν μπορεί μία ομάδα να έχει 18 ξένους. Είμαστε ένα μικρό νησί, ούτε Αγγλία είμαστε, ούτε Γερμανία. Μέσα σε αυτές τις επιτροπές που αποφασίζουν για το ποδόσφαιρο στην Κύπρο, υπάρχουν άνθρωποι που ούτε πάτησαν, ούτε μύρισαν ποτέ τους το γρασίδι των γηπέδων. Δεν καταλαβαίνουν από ποδόσφαιρο. Δεν το ξέρετε;»

Προσθέτοντας, είπε: «Γιατί δεν αξιοποιείται ο Κύπριος παίκτης; Νομίζετε πως δεν υπάρχει ταλέντο; Υπάρχει. Υπάρχουν όμως και συμφέροντα. Ενδιάμεσα του προέδρου και μίας μετεγγραφής κερδίζουν λεφτά 15 άνθρωποι. Ο Μποσμάν* ήταν η καταστροφή μας (σ.σ. χαριτολογώντας το είπε). Πρόεδροι σωματείων δεν κατοχύρωσαν τους Κύπριους μέσω των σωματείων. Εγώ αν ήμουνα πρόεδρος δεν θα επέτρεπα να έχω πάνω από 7-8 ξένους».

Συμπληρώνοντας υπογράμμισε: «Συμφωνώ πως το κάνουν για να ανέβουν επίπεδο και να προχωράνε στην Ευρώπη. Η πορεία του ΑΠΟΕΛ, ναι, ήταν λαμπρή. Και η Ανόρθωση. Έπαιζαν όμως αν θυμάμαι καλά Κύπριοι 6-7 Κύπριοι βασικοί».

Μιλώντας για τους παππούδες του, τον πατέρα του και τον Έσσο, είπε: «Οι παππούδες μου ήταν στους ιδρυτές της ΠΕΟ και της Ομόνοιας. Γεννήθηκα μέσα στο γήπεδο (σ.σ. μεταφορικά). Ο πατέρας μου ήταν παίκτης της Ομόνοιας, εκδιώχθηκε από την Ομόνοια στη ΑΕ Μόρφου λόγω μίας μάχης με τον Λυμπουρή που ήταν πρόεδρος. Στα ημίχρονα από μικρό παιδί έμπαινα στο γήπεδο στο παλιό ΓΣΠ και κλωτσούσα μία μπάλα. Άρχισα από οκτώ χρονών στην Ομόνοια και μετά έπαιξα στην Αναγέννηση Παλλουριώτισσας και από εκεί ο Ανδρέας Κωνσταντίνου (Έσσο) με έφερε πίσω στην Ομόνοια και εντάχθηκα στα 16 μου και στα 18 μου στην ανδρική ομάδα. Ο Έσσο ήταν ο ορισμός του ρομαντισμού. Μεγάλη μορφή και δάσκαλος για όλους μας. Έτρεχε σε όλα τα γήπεδα να ανακαλύψει ταλέντα. Ήταν πρωταθλητής, μας ενέπνευσε τον ρομαντισμό. Ήταν διαχρονική η πορεία του, ήταν στην Ομόνοια απ’ όλα τα πόστα. Και παικτης και προπονητής και στις Ακαδημίες και τεχνικός διευθυντής και σκάουτερ».

Για τη θέση στην οποία έπαιζε, αποκάλυψε πως δεν ήταν από πάντα δεξιός μπακ: «Άρχισα ως επιθετικός, έβαζα 18-20 γκολ τη σεζόν. Ο Έσσο με έβαζε επιθετικό. Όταν πήγα στην πρώτη ομάδα και ήταν εκτός ο Σπας Τζεβίζοφ, έπαιζα εγώ επιθετικός. Στα 20 μου ο Άρσοφ έρχεται και με βασικοποιεί. Κτυπά ο Μαυρής που ήταν δεξιός μπακ ο οποίος στο 3-5-2 που παίζαμε κρατούσε τη γραμμή όλη και ο Άρσοφ μου είπε να παίξω στη θέση του και έκανα δέκα χρόνια σε Ομόνοια και Εθνική ως δεξιός μπακ. Και οι δύο ακραίοι μπακ είχαν επιθετικά στοιχεία τότε στην Ομόνοια. Ήμουνα ένας μπακ γεμάτος πάθος και δύναμη, έτρεχα συνεχώς μπροστά και πίσω».

Και πάμε στο 2010-11 όταν έπειτα από κομματική παρέμβαση την οποία χαρακτήρισε «παιχνίδι», δεν έγινε βοηθός προπονητή στην Ομόνοια έπειτα από πολυετή επιτυχημένη καριέρα στην ΜΕΑΠ Πέρα Χωρίου Νήσου: «Ήταν μόλις ήρθε ο Νεόφυτος Λάρκου το 2010-11, με πήρε τηλέφωνο ο διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος της Ομόνοιας τότε τον οποίο είχα παίκτη μου στην ΜΕΑΠ (σ.σ. Χριστάκης Γεωργίου), πριν υπογράψει ο Λάρκου. Μου λέει “έλα στην Ομόνοια ως προπονητής στην Ομόνοια για τα τελευταία 6-7 ματς”. Του είπα πως δεν είχα το δίπλωμα το UEFA Pro. Μου λέει “άστο τότε, θέλουμε προπονητή με το συγκεκριμένο δίπλωμα”. Του πρότεινα να πάω για τέσσερα ματς ως υπηρεσιακός αφού δικαιούμουν και μετά να μπει κάποιος με το δίπλωμα, αλλά μου απάντησε πως ήταν δύσκολο να δίνει αποδεκτό αυτό. Και μετά παίρνει τον Λάρκου. Με τον οποίο ήμασταν φίλοι τότε και πήγαμε μαζί ταξίδι μερικά χρόνια πριν στην Αγγλία για επιμόρφωση και μας έστειλε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης να δούμε την Πρέστον και την Έβερτον. Είχαν Σκοτσέζο προπονητή και οι δύο ομάδες και τους γνώριζε ο Μιχαηλίδης, ήταν φίλος μαζί τους».

Και συνέχισε: «Τώρα δεν είμαστε φίλοι με τον Νεόφυτο Λάρκου. Με πήρε τότε και μου είπε να πάω στο γραφείο του να μιλήσουμε διότι ήθελε βοηθό προπονητή. Πήγα και μιλήσαμε. Έφυγα και αμέσως με πήρε ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος και μου είπε θα συμφωνήσουμε. Μου είπε τα ποσά και τα λοιπά, αλλά μου τόνισε επίσης πως επειδή ήμουνα κυβερνητικός υπάλληλος, έπρεπε να φύγω από τη δουλειά μου ή να πάρω άδεια άνευ απολαβών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Του απάντησα πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και πήγα στον πρόεδρο του συμβουλίου και συμφώνησα για άνευ απολαβών. Προχώρησα τις αιτήσεις μου και περίμενα. Εκεί που ήμουν έτοιμος για πρόσληψη, περίμενα και έπαιζε και στα μίντια ότι πάω οριστικά ως βοηθός του Λάρκου, κάτι κομματικό συνέβη και έφεραν έναν άλλο που είχε αδελφό μέσα στην 15μελή επιτροπή του ΑΚΕΛ».

Συνεχίζοντας με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες και στεναχώρια, είπε: «Αυτά όλα με στεναχώρησαν τόσο πολύ διότι έψαχνα μία ευκαιρία. Δυστυχώς τα πράγματα έχουν όπως τα λέω. Όταν συνέβη αυτό απογοητεύτηκα πλήρως. Το όνειρό μου ήταν να ολοκληρώσω στην Ομόνοια δεν με πείραζε από ποιο πόστο, δεν ήθελα να είμαι πρώτος προπονητής. Ήθελα να ασχοληθώ διότι πίστευα στον εαυτό μου πως μπορώ να βοηθήσω την Ομόνοια. Όταν έγινε αυτό το πράγμα τα δίπλωσα. Έφυγα την επόμενη χρονιά, πήγα στην Αφρική, δημιούργησα μία εταιρεία εκεί πέρα και άλλαξα ολόκληρη τη ζωή μου. Έγινα επιχειρηματίας και δεν ασχολήθηκα καθόλου με την Ομόνοια. Έγινε ολόκληρο σούσουρο μετά διότι και εμείς ήμασταν του ΑΚΕΛ. Ο τρόπος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος άνθρωπος για βοηθός προπονητή, με ενόχλησε. Μετά δεν ασχολήθηκα καθόλου, είπα “εντάξει παιδιά, εφόσον έτσι πάει το παιχνίδι, εγώ δεν μπορώ να είμαι μέρος αυτού του παιχνιδιού, γεια σας” και τέλος. Ο πατέρας και η μητέρα μου στεναχωρήθηκαν πολύ και πήγαν σε κάποια στελέχη του κόμματος -διότι όλα αυτά που σας λέω είναι αλήθεια. δεν υπερβάλλω- και η απάντηση που πήραν είναι ότι δεν παίχτηκε κανένα παιχνίδι, αλλά εγώ απογοητεύτηκα. Ήταν το τελευταίο μου κεφάλαιο στην προπονητική».

Και τόνισε τον λόγο που τα τσούγκρισε με τον Νεόφυτο Λάρκου: «Με τον Λάρκου τα τσούγκρισα διότι εκείνη την περίοδο δεν στάθηκε στο ύψος του ως προπονητής και να υποστηρίξει έναν φίλο του».

*Με την απόφαση Μποσμάν επιτράπηκε στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να μετεγγράφονται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν λήγει το συμβόλαιό τους με κάποιο σύλλογο. Επίσης, ακυρώθηκαν όσοι κανονισμοί εθνικών ομοσπονδιών χωρών-μελών της Ε.Ε. επέβαλαν περιορισμούς σε τέτοιου είδους μετεγγραφές, π.χ. αν επέβαλαν ένα ανώτατο όριο ξένων ποδοσφαιριστών. Η απόφαση αφορούσε μόνο σε ποδοσφαιριστές υπηκόους των χωρών-μελών της Ε.Ε., τους λεγόμενους κοινοτικούς, για τους οποίους επιτρεπόταν πλέον μετεγγραφή ανεξαρτήτως αριθμού, σε αντίθεση με τους μη κοινοτικούς, για τους οποίους η κάθε ομοσπονδία διατήρησε τους κανονισμούς της.

Σημείωση: Θα ακολουθήσουν κι άλλες αποκαλυπτικές ιστορίες από τον Καλοθέου αύριο, οπόταν μείνετε συντονισμένοι!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ