aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΗ Ομόνοια έχει λυμένα θέματα και οι άλλοι… ακόμα τρίβουν

Η Ομόνοια έχει λυμένα θέματα και οι άλλοι… ακόμα τρίβουν

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Έχοντας παρακολουθήσει πολλές φορές την Ομόνοια, μα και τις πλείστες ομάδες με πρωταγωνιστικούς στόχους, έχω ξεκάθαρη άποψη για το σημείο που κάνει τη διαφορά. Δεν έχει ποιοτικότερο ρόστερ από όλες τις ανταγωνίστριες και τους ανταγωνιστές της.

Ούτε πιο «βαθύ» έμψυχο δυναμικό. Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι λύθηκαν όλα τα επιθετικά προβλήματα που την ταλαιπώρησαν πολύ προηγουμένως, παρά τα 13 γκολ στα τελευταία τέσσερα ματς. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει στη συνέχεια, όταν θα έχουμε όλοι ακόμα περισσότερα δείγματα, για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Επί της ουσίας. Το μεγάλο όπλο των πρασίνων είναι ότι έχει λυμένα πολλά θέματα, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της. Προπονητής σταθερός από το καλοκαίρι του 2019, ο Χένινγκ Μπεργκ, με τα προτερήματα και τα κουσούρια του. Πιστός στο πλάνο του και στο πώς λειτουργεί η ομάδα του α) όταν αντιμετωπίζει υποδεέστερο αντίπαλο (ομάδες χαμηλότερων στόχων), β) όταν έχει απέναντί της ισάξια ομάδα (ντέρμπι) και γ) όταν είναι αουτσάιντερ (όπως σε κάποια από τα ευρωπαϊκά ματς).

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ποδοσφαιριστές μπαίνουν στο γήπεδο και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση, ασχέτως του ότι δεν είναι πάντα όλα ρόδινα (όπως φάνηκε δηλαδή σε κάποια παιχνίδια, π.χ. με τη Δόξα ή την Ένωση Νέων Παραλιμνίου). Κλειδί σε αυτό διαδραματίζει ότι διατηρήθηκε στο «Ηλίας Πούλλος» η πλειονότητα του ρόστερ της περασμένης αγωνιστικής περιόδου με την προσθήκη έξι αποκτημάτων.

Το άθροισμα της σταθερότητας στον πάγκο, του πιστού πλάνου και της ομοιογένειας, όταν συνδυαστεί με περίοδο φορμαρίσματος, είναι η ειδοποιός διαφορά στα ντέρμπι με ομάδες που… (σαν άλλοι κάτοικοι του Βιλαμπάχο) ακόμα τρίβουν (οι παλιοί θυμούνται τη γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση)!

Φάνηκε και απέναντι στον φετινό ΑΠΟΕΛ (3-0) των πολλών αλλαγών σε ρόστερ και πάγκο, ότι είχε το πάνω χέρι σχεδόν σε όλο το 90λεπτο. Ήταν επίσης ηλίου φαεινότερο και απόψε κόντρα στην Ανόρθωση (επίσης 3-0), που κουβάλησε απόψε παθογένειες που εμφάνισε στα προηγούμενα ματς. Το φορμαρισμένο και καλοδουλεμένο πράσινο σύνολο τιμώρησε τους προβληματικούς αντιπάλους μετατρέποντας σε κατ’ ευφημισμό τα ντέρμπι απέναντί τους.

Το πρωτάθλημα ασφαλώς δεν τελείωσε απόψε. Έχει πολύ μακρύ δρόμο, που δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το σημαντικό για την Ομόνοια είναι ότι παραμένει σε επαφή με την κορυφή, έκλεισε το υπέροχο αγωνιστικά 2020 με ιδανικό τρόπο και πλέον η προσοχή στρέφεται σε δύο άξονες: 1) Πώς θα ενισχυθεί κατάλληλα και 2) πώς δεν θα την επηρεάσει η διακοπή, ώστε με την επανέναρξη σε περίπου ένα δεκαήμερο να επανέλθει ανεπηρέαστη, αρχίζοντας στις 3 Ιανουαρίου από το Αρένα κόντρα στην ΑΕΚ. Μεταξύ μας, ο Μπεργκ θα προτιμούσε να μην ερχόταν η διακοπή σε αυτό το σημείο, για να δώσει τα δύσκολα ματς στη σειρά η ομάδα του τώρα που είναι φορμαρισμένη (μετά την ΑΕΚ παίζει με Απόλλωνα, ΑΕΛ και ξανά Απόλλωνα – εξ αναβολής).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ