aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑ«Η κοντή μνήμη είναι ασθένεια» (τοποθέτηση Νταμπίζα για τον Κάρβερ)

«Η κοντή μνήμη είναι ασθένεια» (τοποθέτηση Νταμπίζα για τον Κάρβερ)

Με αφορμή τη συνέντευξη του Τζον Κάρβερ στην ιστοσελίδα protathlima.com, o Nίκος Νταμπίζας, παρουσιάζει τη δική του θέση, μέσω μίας μακροσκελούς τοποθέτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Aναλυτικά: «Με αφορμή την προ καιρού συνέντευξη του κυρίου Κάρβερ και όπως αυτή μεταφέρθηκε η τοποθέτησή μου είναι μονόδρομος πλέον όσο και αν προσπάθησα να μην ανοίξω πληγές και δημόσιες αντιπαραθέσεις. Παρακάτω οι περισσότερες των ερωτήσεων που κατά κύριο λόγο έγιναν από τον δημοσιογράφο. Πιστεύεις πως ο τρόπος που δούλευε ο Νταμπίζας ήταν λανθασμένος; Δεν σας έδωσε αρκετές πληροφορίες ο Νταμπίζας για την ομάδα και το ρόστερ; Ο Νταμπίζας δεν πήρε τη γνώμη σας για κανέναν από τους παίκτες που έφερε στην ομάδα; Ποια η σχέση του με το Νταμπίζα; Επενέβαινε στις αποφάσεις του πριν ή κατά τη διάρκεια του αγώνα; Έχει κανένα παράπονο από τον Νταμπίζα;  Αν του είχε κάνει συγκεκριμένους τους στόχους της ομάδας ο Νταμπίζας;

Πώς κρίνει τις αποφάσεις του Νταμπίζα σχετικά με τους παίκτες που έφερε στην ομάδα; Το ύφος και η κατεύθυνση των ερωτήσεων από τον δημοσιογράφο είναι ξεκάθαρο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση όπως ούτε και οι απαντήσεις που δόθηκαν. Υπάρχουν διαφορές βέβαια σε ότι ο Κάρβερ είπε (όπως με διαβεβαιωσε) και σε ότι είδε το φως της δημοσιότητας (η πλευρά του δημοσιογράφου ισχυρίζεται το αντίθετο), όμως μικρή σημασία έχει.
Και αυτό γιατί η ηθική και ο επαγγελματισμός δεν σπιλώνονται από ερασιτέχνες και κουβέντες του καφενέ. Παρακάτω τα γεγονότα και οι απαντήσεις.

Ερχόμενος στην ομάδα τον Απρίλιο του 2016 διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα κενό στη θέση με συνέπεια την πρόθεση συνέχισης της συνεργασίας με τον αναλυτή της ομάδας.
Υπήρξε όμως ξεκάθαρη θέληση για αποχώρηση από τον Κωνσταντίνο Μηνά για προσωπικούς λόγους. Προκειμένου να μην υπάρξει κενό αποφασίσθηκε τα καθήκοντα να αναλάβει ο άμεσος συνεργάτης του προπονητή ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και στελέχωση από την πρόσληψη εξωτερικού αναλυτή με γνώμονα πάντα και την εξοικονόμηση χρημάτων όσο και το ρίσκο μιας τέτοιας επιλογής.

Θέλοντας να βελτιώσουμε την ομάδα για την επόμενη χρονιά και παρουσιαζόμενη μια πολύ καλή προοπτική συνεργασίας προτάθηκε στον προπονητή η ένταξη αναλυτή στο τιμ υπό τη μορφή αξιολόγησης και έγκρισής του κατά τη διάρκεια των πλέι οφ. Αν και εφόσον οι δυο πλευρές έμεναν ικανοποιημένες τότε θα προέκυπτε και συνεργασία για τη νέα χρονιά.
Μεγάλη απόσταση από το “δεν ήξερα τον αναλυτή”.

Πριν επέλθει συμφωνία είχε αναλυθεί στον προπονητή ο τρόπος λειτουργίας της στελέχωσης του ρόστερ. Όπως και στο συμβούλιο της ομάδας. Ο από κοινού καθορισμός και αξιολόγηση των στόχων μεταξύ τεχνικού διευθυντή προπονητή. Η τελική απόφαση, όμως, θα ήταν του συλλόγου. (Ο μέσος όρος παραμονής ενός προπονητή στις ομάδες σήμερα είναι ο αυτονόητος λόγος ώστε ο σύλλογος να έχει τον τελικό λόγο για αθλητικές και οικονομικές παραμέτρους).

Μέσω του τεχνικού διευθυντή που εκπροσωπεί και προστατεύει τα συμφέροντα του συλλόγου. Στην προκειμένη περίπτωση τα στενά περιθώρια χρόνου μετά και την απρόσμενη αποχώρηση του Μιλόγεβιτς το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι και η κατεύθυνση του προπονητή στο να επικεντρωθεί στο υφιστάμενο ρόστερ και στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία του οδήγησαν στην ενημέρωση του προπονητή για τα ονόματα στόχων που θέλουμε να εντάξουμε στην ομάδα. Κανένας παιχτης δεν ήρθε στην ομάδα δίχως ο προπονητής να γνωρίζει από πριν την προοπτική ένταξης του στον σύλλογο. Πόσω μάλλον να εμφανίζονται στην προετοιμασία της ομάδας. Ο μόνος παίκτης που εντάχθηκε στην ομάδα κατά την διάρκεια της παραμονής στην Αυστρία ήταν ο Ντάρμπισαϊρ για να αποδειχθεί και εμπράκτως η σοβαρότητα του εν λόγω τίτλου.

Με την πάροδο του χρόνου η άποψη του προπονητή αποκτούσε βαρύνουσα σημασία.
Η περίπτωση παίκτη (Αγκάγιεφ) που αποχώρησε ήταν μια κοινή απόφαση όπως ο ίδιος ομολόγησε. Και δείχνει έμπρακτα την συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ρόστερ, μέσω ενός παίκτη που βρήκε στην ομάδα αξιολόγησε και αποφασίστηκε η αποχώρησή του από κοινού με τον τεχνικό διευθυντή. Τώρα πώς γίνεται τη μια να μην γνωρίζεις τίποτα ως προπονητής για παίκτες που έρχονται στην προπόνηση και την άλλη να εισακούεται η πρόθεσή σου για απομάκρυνση τους αυτό είναι κάτι που μόνο αυτοί που έγραψαν ή είπαν γνωρίζουν.

Όταν υπάρχει ο τεχνικός διευθυντής που σε έχει επιλέξει το αυτονόητο είναι να θέλει να πετύχεις. Και υπάρχει ένας κοινός σκοπός. Αφοσίωση στην κοινή προσπάθεια, λοιπόν, μιας και όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι. Η περίπτωση ποδοσφαιριστή (Ρούνιε) που εξαγοραζέται η νόμιμη ρήτρα του συμβολαίου του από άλλη ομάδα και είναι λάθος που τον αφήνεις να φύγει τότε ως τεχνικός διευθυντής το αναλαμβάνεις ολοκληρωτικά! Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση δανεικού παίκτη (Χαφέζ) που απορρίπτει δυο φορές την πρόταση ανανέωσης δανεισμού του για ένα ακόμα χρόνο που του έχεις κάνει.

Αν υπάρχουν τρόποι που μπορείς να πείσεις παίκτες να μείνουν στην ομάδα σου ενώ έχουν την ελευθερία να επιλέξουν καλύτερες προτάσεις οικονομικής και προοπτικής φύσης από την δικιά σου τότε εδώ αυτές αγνοούνται. Δεν ισχύει το ίδιο για την περίπτωση του Ρομαρίκ όμως που αποδείχτηκε λάθος εκτίμηση η αποχώρησή του. Και αυτό το χρεώνεται ο τεχνικός διευθυντής.

Αυτό που πέρα από ανήθικο ψέμα και αντιεπαγγελματικό όμως είναι να λέγεται εκ των υστέρων πως οι αντικαταστάτες τους ήταν χειρότεροι και έπαιρναν περισσότερα χρήματα. Το αν υπήρξε σωστή διαχείριση του μπάτζετ της σεζόν που πέρασε και με ποια κριτήρια αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Το συμβούλιο της ομάδας. Εγγράφως. Άφησα τελευταίο το θέμα με τους Ασίς-Σκέμπρι που είναι και το πλέον εξοργιστικό. Επειδή η κοντή μνήμη είναι ασθένεια που προσέβαλε αρκετούς θα ξαναπώ το εξής. Όσοι βάζουν τον μήνα του μέλιτός τους ως προτεραιότητα από την ένταξή τους στην προετοιμασία της ομάδας και δεν τιμούν το συμβόλαιο ανανέωσης που έχουν προφορικά συμφωνήσει δεν έχουν θέση σε ομάδα που εγώ είμαι στέλεχος και σέβεται την ιστορία της.

Όσοι αθετούν και δεν δίνουν σημεία ζωής (όχι μία αλλά δύο φορές) στις καταλυτικές ημερομηνίες ενεργοποίησης της ανανέωσης συμβολαίου που έχουν προσφορικά συμφωνήσει με πρόσχημα την αναμονή του συνεργάτη τους από την Κίνα ώστε να αποφασίσουν το μέλλον τους δεν έχουν θέση σε καμία ομάδα που εγώ είμαι στέλεχος και σέβεται την ιστορία της. Θέλω να πιστεύω ότι ήμουν μέλος μίας τέτοιας Ομόνοιας. Σύντομα το δεύτερο μέρος με την αποτίμηση την ισοπέδωση και τον επαγγελματισμό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ