aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΗ κατάθεση ψυχής του Μελίδη και η ιστορική φωνή στον ύμνο της Ομόνοιας

Η κατάθεση ψυχής του Μελίδη και η ιστορική φωνή στον ύμνο της Ομόνοιας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΙΜΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ

«Ήθελα να κάνω κάτι για την Ομόνοια, κάτι που θα έμενε αξέχαστο. Ήταν η ομάδα που αγαπούσα. Όταν ήμουν στο εξωτερικό υποστήριζα όλες τις κυπριακές ομάδες. Όμως η Ομόνοια είναι η ομάδα μου. Ήθελα να κάνω κάτι σοβαρό», δήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξή του στo «Goal» του «Φιλελεύθερου» και τον συνάδελφο Κώστα Καλλή ο αείμνηστος Κώστας Μελίδης, στιχουργός του ύμνου της Ομόνοιας.

Οι στίχοι που συνοδεύουν μέχρι σήμερα κάθε παιχνίδι του «τριφυλλιού» γράφτηκαν το 1971 και αρχές του 1972 τους τραγούδησε ο Γιάννης Αβρααμίδης, στην Αθήνα.

Κοιτάζοντας από τον ουρανό την αγαπημένη του ομάδα ο Κώστας Μελίδης μάλλον θα νιώθει ικανοποίηση που βλέπει ότι οι στίχοι του βρίσκουν εφαρμογή στην αγωνιστική παρουσία της Ομόνοιας μετά από αρκετά χρόνια. Γιατί η Ομόνοια και «για νίκες πάει» και «στην άμυνα έχει λιοντάρια» και «στην επίθεση κανόνια».

«Δηλαδή να είναι απροσπέραστοι. Να υπάρχει μια σταθερή κατάσταση, όχι μόνο στην Ομόνοια αλλά και στη ζωή. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι λιοντάρι, να αγωνίζεται», είχε δηλώσει στo «Goal» ο κ. Μελίδης.

Όσο για το «μέσα στα γήπεδα, σε κάθε σου αγώνα χιλιάδες οι πιστοί σου οπαδοί», είναι η μοναδική σταθερή αξία στην πορεία των χρόνων για την Ομόνοια ανεξαρτήτως βαθμολογικής θέσης και αποτελεσμάτων, ενώ πλέον βρίσκει ξανά εφαρμογή και το «σε τρέμουν οι αντίπαλοί σου Ομόνοια», καθώς άπαντες αναγνωρίζουν την αγωνιστική «ανάσταση» της Ομόνοιας.

Ο Κώστας Μελίδης έφυγε από τη ζωή το 2010 σε ηλικία 79 ετών.


Ποιος ήταν ο Κώστας Μελίδης

Γεννήθηκε στο Παλαίκυθρο το 1931 αλλά μεγάλωσε στη Μια Μηλιά. Μετά την εισβολή το 1974, αρχές του 1975, πήγε στην Αθήνα. Στην Κύπρο επέστρεψε αρχές του 2010. Ερχόταν σποραδικά στην Κύπρο και έκανε ηχογραφήσεις, μουσική για θεατρικά έργα.

Ασχολήθηκε με καλλιτεχνικά θέματα. Έτυχε να σκηνοθετήσει κάποια έργα τα οποία παίχτηκαν παλαιότερα στην Κύπρο, σε διάφορα θέατρα. Έγραψε μουσική για ορισμένα έργα. Όταν πήγε στην Αθήνα συνεργάστηκε με τον Σπύρο Καλογήρου. Οκτώ-εννιά έργα του Καλογήρου «ντύθηκαν» με μουσική που έγραψε ο Κώστας Μελίδης. Ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Τελευταία είχε την τύχη να παρουσιάσει, από καλλιτέχνες της ελληνικής λυρικής σκηνής, δικό του έργο.

«Τα πάντα ανήκουν στον λαό»

Το μήνυμα που έστελνε τότε ο Κώστας Μελίδης στον κόσμο της Ομόνοιας -και όχι μόνο- ήταν: «Να κρατούν καλά τα λόγια του στίχου. «Και του λαού ομάδα». Τα πάντα ανήκουν στον λαό. Οι Ομονοιάτες να είναι του λαού ομάδα. Ο λαός να αγαπά και τους αντιπάλους. Εύχομαι σε όλες τις ομάδες να αναπτύσσονται, να προοδεύουν. Να αγαπήσει ο ένας τον άλλο», είχε πει τότε ο Κώστας Μελίδης.

Γ. Αβρααμίδης, ο συνθέτης…

Για τον άνθρωπο που τραγούδησε τον ύμνο της Ομόνοιας, τον Γιάννη Αβρααμίδη, ανέφερε ο Κ. Μελίδης: «Τραγούδησε τον ύμνο και στη συνέχεια πήγε στην Αμερική. Από τότε δεν έτυχε να ξαναβρεθούμε. Έχασα τα ίχνη του. Απ’ ό,τι έμαθα έκανε καλή σταδιοδρομία, ίσως να πλούτισε». Είναι ο άνθρωπος που με το πάθος του με το οποίο τραγούδησε τον ύμνο, σε συνδυασμό με τους υπέροχους στίχους και τη μουσική του κ. Μελίδη, έδωσε στον κόσμο της Ομόνοιας αυτό το ξεχωριστό άσμα να τον… ανεβάζει.

Η Ομόνοια με ανάρτησή της τον Σεπτέμβριο του 2019 δημοσίευσε την έμπνευση του φίλου της ομάδας, Αντρέα Χαραλάμπους, ο οποίος… ροκάρει τον ύμνο των πρασίνων από ηλεκτρική κιθάρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ