aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΓιάνκοβιτς για το Ομόνοια - Ερ. Αστέρας: «Δεν αποκλείω επανάληψη της... ρώσικης ρουλέτας»

Γιάνκοβιτς για το Ομόνοια – Ερ. Αστέρας: «Δεν αποκλείω επανάληψη της… ρώσικης ρουλέτας»

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Το μελάνι στις κόλλες με τις σημειώσεις που έπαιρνε ως συνεργάτης του Βλάνταν Μιλόγεβιτς σε Ομόνοια (μαζί με τον Κριστόφ Βαζέχα), Πανιώνιο και Ερυθρό Αστέρας, παραμένει ακόμη… φρέσκο από το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων της κλήρωσης στη Νιόν και πως οι πράσινοι της Λευκωσίας θα αντιμετωπίσουν τους πρωταθλητές Σερβίας στον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, τού υπενθύμισε τις στιγμές πλάι στον επιτυχημένο Σέρβο προπονητή, οι οποίες ανέβασαν και την καριέρα του ιδίου.

Ο λόγος για τον Βλαντιμίρ Γιάνκοβιτς, ο οποίος ήταν βοηθός του Μιλόγεβιτς από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2016 στην Ομόνοια, αλλά και για δυόμισι πολύ επιτυχημένα χρόνια σχεδόν (2017-19) στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Ο 49χρονος κόουτς δέχθηκε μετά χαράς μετά από την κλήρωση να μιλήσει στην ιστοσελίδα μας Goal.com.cy απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, για να σχολιάσει εκτενώς το επικείμενο παιχνίδι ανάμεσα στις πρώην ομάδες στις οποίες εργάστηκε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Έκανε παράλληλα τις προβλέψεις του, έχρισε ως φαβορί στις… λεπτομέρειες τη σερβική ομάδα, αναφέρθηκε πως στην Κύπρο έκανε φίλους… ζωής, μίλησε για τις καλές στιγμές τις οποίος έζησε στο νησί μας και εξέφρασε την επιθυμία του κάποια στιγμή στο μέλλον να έρθει ξανά στη χώρα μας για να εργαστεί.

– Καταρχάς πείτε μας πώς περνάτε το χρόνο σας και με τι ασχολείστε τώρα;

«Πρώτα απ’ όλα, είναι ευχαρίστηση μου που μιλάω στην ιστοσελίδα σας η οποία όπως παρατήρησα καλύπτει όλες τις ειδήσεις σε ό,τι έχει να κάνει γενικά με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Προς το παρόν, περιμένω να έρθει μία ευκαιρία να εργαστώ κάπου ως επικεφαλής προπονητής και απολαμβάνω τον χρόνο που περνάω με την οικογένειά μου, αφού για έντεκα συνεχόμενες σεζόν εργαζόμουν χωρίς σταματημό».

– Δύο ομάδες στις οποίες εργαστήκατε με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, θα τεθούν αντιμέτωπες σε ένα κρίσιμο σημείο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τι σας ήρθε στο μυαλό όταν μάθατε πως κληρώθηκαν να παίξουν η μία ενάντια στην άλλη;

«Θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες, καθώς η πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ θα κριθεί σε ένα μόνο παιχνίδι. Είχα μόνο καλές εμπειρίες και στα δύο κλαμπ και τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα, αφού είχα επιτυχημένες στιγμές στην καριέρα μου και δημιούργησα φιλίες που θα κρατήσουν για μία ζωή. Με την Ομόνοια παίξαμε στον τελικό του κυπέλλου (σ.σ. απέναντι στον Απόλλωνα) και δυστυχώς δεν καταφέραμε να το κατακτήσουμε. Με τον Ερυθρό Αστέρας κερδίσαμε τρία πρωταθλήματα και παίξαμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ δύο φορές και μία σε αυτούς του Γιουρόπα Λιγκ».

– Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία τους που θα παίξουν και τις προηγούμενες φορές αποκλείστηκε η Ομόνοια. Πιστεύετε πως τώρα θα τα καταφέρει;

«Ναι, ο Ερυθρός Αστέρας πέτυχε πρόκριση στις δύο προηγούμενές του προσπάθειες απέναντι στην Ομόνοια και από ψυχολογικής άποψης, θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός αυτό και σίγουρα υπάρχει ένα μικρό πλεονέκτημα από την πλευρά της φιλοξενούμενης ομάδας, σχετικά με τα προηγούμενα παιχνίδια μεταξύ δύο ποδοσφαιρικών γιγάντων στη χώρα τους. Την τελευταία φορά ήταν σαν ρώσικη ρουλέτα και κρίθηκε στα πέναλτι με νικητή τον Ερυθρό Αστέρα. Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι μόνο ένα παιχνίδι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε παρόμοιο σενάριο με το δεύτερο παιχνίδι που παίχτηκε στη Λευκωσία το 2012 και κρίθηκε στα πέναλτι. Προς το παρόν, σύμφωνα με τη γνώμη μου, ο Ερυθρός Αστέρας έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί αυτό στο ΓΣΠ».

– Παρακολουθείτε την πορεία των δύο ομάδων; Ο Ερυθρός Αστέρας είναι το ίδιο δυνατός με πέρσι και πρόπερσι ή έχει αποδυναμωθεί λίγο;

«Άλλαξε ο προπονητής και οι συνεργάτες του και μπορούμε να δούμε ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχε η ομάδα τις προηγούμενες δυόμισι σεζόν. Στο σερβικό πρωτάθλημα, ο Ερυθρός Αστέρας είναι απόλυτα κυρίαρχος και έχει κερδίσει μέχρι τώρα όλα τα παιχνίδια, αλλά αγωνίζεται στην Ευρώπη με πιο αδύναμους αντιπάλους. Δεν νομίζω ότι ο Ερυθρός Αστέρας είναι πιο αδύναμος από τα προηγούμενα χρόνια, αντίθετα νομίζω ότι αυτή η σεζόν είναι ακόμη πιο δυνατή η ομάδα και πιο σταθερή με καλά επιλεγμένους παίκτες για όλες τις επερχόμενες μάχες, αν και με τις επιπλέον μετεγγραφές που θα γίνουν, μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα στο ρόστερ».

– Αν παρακολουθείτε την Ομόνοια, ποιοί παίκτες της είναι οι πιο επικίνδυνοι κατά την άποψή σας και ποιοί από τον Ερυθρό Αστέρα;

«Θα πω απλώς ότι το Ομόνοια είναι μια πολύ καλά ισορροπημένη ομάδα σε όλες τις γραμμές με ποιοτικούς παίκτες και αυτό είναι προφανές βλέποντας τον τρόπο που παίζει. Μπορώ να αναφέρω τους Τζόρντι Γκόμεθ, Βίτορ Γκόμες, Τιάγκο και Ερίκ Μποτεάκ ως τους πιο πολλά υποσχόμενους παίκτες στη δημιουργία φάσεων και επιθετικά και θα είναι παίκτες-κλειδιά για την Ομόνοια στο επερχόμενο παιχνίδι. Την άμυνα της Ομόνοιας θα είναι δύσκολο για τον Ερυθρό Αστέρας να την αντιμετωπίσει και να βρει τρόπους να παραβιάσει την εστία του Φαμπιάνο. Το ρόστερ του Ερυθρού Αστέρα δεν άλλαξε πολύ, είναι ένας συνδυασμός νέων ταλαντούχων παικτών από την ακαδημία και έμπειρων παικτών. Μπορούμε να αναφέρουμε τον τερματοφύλακα Μπόρτζαν που είναι ο αρχηγός της ομάδας, τον Μοχάμεντ Μπεν που είναι ο κορυφαίος σκόρερ αυτή τη στιγμή και ο βασικός επιθετικός, τον παίκτη με τον αριθμό “10”, τον Κάταϊ που δεν έδειξε ακόμη τις δυνατότητές του στις αρχές αυτής της σεζόν και τους Ντέγκενεκ, Ράντιτς, Μιλούνοβιτς και Πάνκοφ στην αμυντική γραμμή της ομάδας».

– Για τους προπονητές των δύο ομάδων τι έχετε να πείτε;

«Όσον αφορά στους προπονητές των δύο ομάδων, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη διαφορά όσον αφορά στην εμπειρία που έχει ως προπονητής ο Χένινγκ Μπεργκ και το πόσο δυνάμωσε η Ομόνοια με αυτόν στον πάγκο. Από τον άλλη, ο Ερυθρός Αστέρας έχει έναν προπονητή με τεράστια φιλοδοξία, τον Ντέγιαν Στάνκοβιτς και η εμπιστοσύνη προς σ’ αυτόν ενισχύεται από τη μεγάλη καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και την βαριά ιστορία του συλλόγου που εκπροσωπεί».

– Τι περιμένετε να δείτε στο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες;

«Περιμένω πολύ σκληρό παιχνίδι όπου θα δούμε πολλές τακτικές να εφαρμόζονται και από τις δύο πλευρές σε κάθε φάση του παιχνιδιού. Περιμένω παιχνίδι με διάφορες στρατηγικές και από τις δύο πλευρές, πολλές μεταβιβάσεις και μάχες για την κατοχή της μπάλας. Μπορούμε να περιμένουμε και τακτικές εκπλήξεις και δεν αποκλείω το ματς να οδηγηθεί στην παράταση ή ακόμη και στα πέναλτι. Γενικά, τίποτα δεν αποκλείεται και περιμένω έναν πολύ ενδιαφέρον αγώνα!».

– Καταληκτικά, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την Κύπρο τότε που εργαστήκατε εδώ; Θα θέλατε να επιστρέψετε και να εργαστείτε ξανά στη χώρα μας στο μέλλον;

«Έχω πολύ θετικές εντυπώσεις από την Κύπρο γενικά όσον αφορά στο ποδόσφαιρο, είχα μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία εκεί γιατί η Κύπρος έχει θετική ατμόσφαιρα ποδοσφαίρου, ενώ καταφέραμε να οδηγήσουμε την Ομόνοια στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Εκτός αυτού, έχω πολλούς φίλους στην Κύπρο και έχω επαφή μαζί τους πολύ συχνά. Φυσικά η Κύπρος είναι ένας πολύ καλός προορισμός για ποδοσφαιριστές και προπονητές και η πιθανή επιστροφή μου στο νησί είναι πάντα μια επιλογή για μένα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ