aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΈριξε χρήμα ο Παπασταύρου και έφτασε στον τίτλο η Ομόνοια

Έριξε χρήμα ο Παπασταύρου και έφτασε στον τίτλο η Ομόνοια

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Σε αναμετρήσεις τύπου Δαβίδ – Γολιάθ, μια συνήθης τοποθέτηση των προπονητών αναφέρει ότι «τα μπάτζετ δεν παίζουν ποδόσφαιρο». Κι είναι αλήθεια ότι στα γήπεδα παρατάσσονται αθλητές κι όχι δέσμες από χαρτονομίσματα. Είναι παραδεκτό ότι σε ένα ματς ο μικρός, ο αδύνατος κι ο φτωχός μπορεί να νικήσει τον ισχυρό και τον πλούσιο. Σε βάθος χρόνου, όμως, στους «μαραθωνίους», όπως χαρακτηρίζονται, η διάκριση για τις ομάδες που δεν επενδύουν μπόλικο χρήμα είναι σπάνιο φαινόμενο. Γι’ αυτό και σε όλο τον πλανήτη, ο τίτλος θα πάει σε μια από τις πλούσιες ομάδες. Μια στις τόσες θα εμφανιστεί η Σταχτοπούτα και θα κλέψει την παράσταση στον μεγάλο χορό. Το ‘κανε η Πόρτο του Μουρίνιο όταν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2004, το ’κανε πρόσφατα η Λέστερ όταν κατέκτησε το Πρωτάθλημα Αγγλίας, το ’καναν σίγουρα και κάποιες άλλες ομάδες σε όλα τα επίπεδα κι όλα τα αθλήματα, αλλά σπανίως.

Στο κυπριακό ποδόσφαιρο, ελλείψει οικονομικών στοιχείων, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Σε βάθος τριακονταετίας, μπορεί ωστόσο να καταγραφεί η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Ανόρθωση του πρωτοεμφανιζόμενου (προπονητή) Κετσπάγια το 2005, όταν από τη χρεοκοπία πανηγύρισε τον τίτλο. Η ΑΕΛ, επίσης, του Πάμπου Χριστοδούλου, κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2012, χωρίς να έχει έναν από τους υψηλότερους προϋπολογισμούς.

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: Το αναθεωρημένο συμβόλαιο €300.000 του Μπεργκ

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι η Ομόνοια έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου επειδή ο προϋπολογισμός της ήταν ανταγωνιστικός. Ο Σταύρος Παπασταύρου προσέφερε οικονομική επάρκεια κι είναι πασιφανές ότι επένδυσε για να οδηγήσει το οικοδόμημα των πρασίνων εκεί που δεν μπορούσε να φτάσει τα τελευταία έντεκα χρόνια. Οι οικονομικές καταστάσεις που υποβάλλουν οι ομάδες-εταιρείες στην ΚΟΠ για έλεγχο επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Στην περίπτωση των πρασίνων από το δεύτερο μισό του 2018, όταν ο έλεγχος της ποδοσφαιρικής ομάδας πέρασε στην εταιρεία με επικεφαλής τον Σταύρο Παπασταύρου, ο προϋπολογισμός αρχίζει να ανεβαίνει αισθητά και το μεγαλύτερο μέρος του να πηγαίνει στο ποδοσφαιρικό τμήμα και όχι στα… παλιά χρέη. Όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες, με στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις για το δεύτερο μισό του 2018, για έξοδα ποδοσφαιρικού τμήματος, λειτουργικά έξοδα και έξοδα σε μάνατζερ καταβλήθηκαν €5.034.522. Τα αντίστοιχα χρήματα για ολόκληρο το 2019 ήταν €10.123.021 και για το 2020 ήταν €13.282.922.

Διαβάστε επίσης: Μετά τον Τάαμαρι «έσκασε» εκατομμύριο για απόκτηση του Λοΐζου!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ