aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΈνα «πολυεργαλείο» για τον Κάρβερ

Ένα «πολυεργαλείο» για τον Κάρβερ

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Το όνομά του απασχολεί από το 2010 σχεδόν κάθε καλοκαίρι τα ρεπορτάζ των κυπριακών ομάδων. Πότε για τον ΑΠΟΕΛ, πότε για την Ανόρθωση, πότε για την Ομόνοια. Λες και ήταν γραφτό του Αλεξάντρε Κλέιτον Σίλβα ν’ αγωνιστεί κάποια στιγμή στη χώρα μας. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, πεπρωμένον φυγείν αδύνατον…

Χθες, η Ομόνοια ανακοίνωσε την προφορική συμφωνία με τον πολυσύνθετο Βραζιλιάνο, ο οποίος είναι κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου, καθώς σε ηλικία 19 χρόνων, το 2002, αποκτήθηκε από τον Μεσσηνιακό και αγωνίστηκε σε άλλες τέσσερις ελληνικές ομάδες (Απόλλων Καλαμαριάς, Λάρισα, Παναθηναϊκό, Ξάνθη).

Βεβαίως, για να μην… ξεφύγει από το πεπρωμένο του για ακόμη μία φορά, σπουδαίο ρόλο διαδραμάτισε ο Νίκος Νταμπίζας. Ο Ελλαδίτης τεχνικός διευθυντής υπήρξε συμποδοσφαιριστής του 33χρονου στη Λάρισα.

Επί της ουσίας, το θετικό για τον προπονητή των πρασίνων, Τζον Κάρβερ, είναι ότι θα έχει στη διάθεσή του έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο. Είναι επιτελικός με έφεση στο σκοράρισμα και τις ασίστ, ενώ έχει την ευχέρεια να αγωνιστεί επίσης κατά κύριο λόγο ως ανασταλτικός χαφ και κατά δεύτερο ως σέντερ φορ.

Στα 33 του χρόνια, διαθέτει εμπειρία και έχει παραστάσεις πρωταθλητισμού λόγω της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό. Με το αθηναϊκό «τριφύλλι» πανηγύρισε μάλιστα το νταμπλ την περίοδο 2009-10, ενώ συνέβαλε στην κατάκτηση του κυπέλλου από τη Λάρισα (2006-07). Στη λήξασα σεζόν, αγωνίστηκε στις τουρκικές Ελαζιγκσπόρ και Γκόζτεπε, με τις οποίες μέτρησε 14 και 11 συμμετοχές, αντιστοίχως.1206953ΜΙΚΡΑ-ΜΙΚΡΑ

-Μικρός θαύμαζε τον Βραζιλιάνο επιτελικό Τζαλμίνια, ωστόσο μετέπειτα τον «κέρδισε» ο Ζινεντίν Ζιντάν, τον οποίον θεωρεί κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.

-Τον εντόπισε στη Βραζιλία ο επιχειρηματίας Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης βραζιλιάνικης ομάδας, ενώ παραλλήλως ήταν πρόεδρος και στον Μεσσηνιακό.

-Η Λάρισα πλήρωσε €600.000 τον Απόλλωνα Καλαμαριάς για να τον αποκτήσει. Δικαιώθηκε πλήρως, καθώς ο Κλέιτον τη βοήθησε πολύ να κατακτήσει το κύπελλο (2006-07) και να πετύχει την ιστορική πρόκριση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, σκοράροντας εις βάρος της Μπλάκμπερν (2007-08).

-Στην Ελλάδα γράφτηκαν πολλά για την εξωαγωνιστική του ζωή, ενώ του αποδόθηκε το προσωνύμιο «Kleyton Chivas». Ο ίδιος σχολίασε επί του θέματος: «Έχω κάνει πολλά στη ζωή μου που έχουν γραφτεί. Πολλές φορές όμως γράφτηκαν υπερβολές, που με έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Έτσι είναι όμως, όταν δίνεις δικαιώματα, μπορούν να μιλούν για σένα».1222556ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

3 τίτλους πανηγύρισε στην καριέρα του, ένα κύπελλο με τη Λάρισα (2006-07, με συμπαίκτες τους Νεκτάριο Αλεξάνδρου, Στάθη Αλωνεύτη, Γιόζεφ Κόσλεϊ) και νταμπλ με τον Παναθηναϊκό (2009-10).

10 ομάδες άλλαξε σε επαγγελματικό επίπεδο προτού συμφωνήσει με την Ομόνοια, πέντε ελληνικές, τρεις τουρκικές, μία κροατική και μία ουκρανική, ενώ έμαθε ποδόσφαιρο στην ακαδημία της Φλουμινένσε.

84 γκολ πέτυχε στην καριέρα του, τα περισσότερα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (21) και τα λιγότερα με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (1).

55 ασίστ πήραν οι συμπαίκτες του στις εκάστοτε ομάδες που αγωνίστηκε, πιο ευεργετημένοι αυτοί της Λάρισας (12) και λιγότερο εκείνοι της Μέταλουργκ και της Γκόζτεπε (1).

11 ευρωπαϊκές συμμετοχές μετρά, εφτά με τον Παναθηναϊκό (έξι στο Τσάμπιονς Λιγκ, μία στο Γιουρόπα Λιγκ) και έξι με τη Λάρισα (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), πετυχαίνοντας και τρία γκολ με την ομάδα της Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ