aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑ«Έμοιαζε με σπουργίτη ο Τζιωνής, από 13 χρόνων είχε τρομερή αντίληψη»

«Έμοιαζε με σπουργίτη ο Τζιωνής, από 13 χρόνων είχε τρομερή αντίληψη»

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

O Ιάκωβος Ζαχαριάδης, παλαίμαχος παίκτης της Ομόνοιας (1982-1991) και πρώην μέλος της επιτροπής Ακαδημιών των πρασίνων, είναι ο άνθρωπος που έβαλε το… δακτυλάκι του για να μπουν στην Ακαδημία της Ομόνοιας οι Μαρίνος Τζιωνής – Ανδρόνικος Κακουλλής και να φτάσουμε στο σημείο μερικά χρόνια μετά να μιλάει όλη η Κύπρος για αυτούς. Μιλώντας στον Active (107.4 & 102.5) και στην εκπομπή «Βάλε ένα Γκολ», ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στην… ανακάλυψη των δύο αυτών ταλέντων σε τουρνουά, όταν ήταν 13-14 χρόνων.

«Τον Μαρίνο Τζιωνή τον είχα προσέξει σε έναν αγώνα που έπαιζε αντίπαλός μας. Στην ομάδα Κ-12 ή Κ-13 της Ομόνοιας αγωνιζόταν ο γιος μου και συμμετείχε σε ένα τουρνουά στην Αγία Νάπα. Σε μία από τις αντίπαλες ομάδες, έπαιζε ο Μαρίνος. Ήταν στην Ακαδημία Τσαγγαρίδη νομίζω, αλλά φτιάχτηκε μία ομάδα από 2-3 Ακαδημίες μαζί και συμμετείχε στο τουρνουά. Ο Τζιωνής μπήκε ως αλλαγή και μετά από 10-15 ο προπονητής του τον έκανε αλλαγή στην αλλαγή. Ίσως να μην ακολούθησε τις οδηγίες του προπονητή, ίσως ήθελε να δει κι άλλα παιδιά ο προπονητής δεν ξέρω. Αλλά όσα πρόλαβα να δω με την ταχύτητα στον τρόπο αντίληψης του και των κινήσεών του, παρόλο που ήταν μικρόσωμος και έμοιαζε με σπουργίτη συγκριτικά με άλλα παιδιά της ηλικίας του, είχε τρομερή επαφή με την μπάλα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Και έτσι προσέγγισα τον πατέρα του, έμαθα αν είναι οπαδός της Ομόνοιας και του πρότεινα να έρθει να συμμετάσχει στις δραστηριότητες της Ακαδημίας μας. Ήταν πριν από έξι ή εφτά χρόνια δεν θυμάμαι ακριβώς. Δεν θα είχα ενδοιασμό αν ήταν οπαδός άλλης ομάδας, αλλά η προσέγγιση ήταν πιο εύκολη άμα ξέρεις ότι είναι οπαδός της ομάδας σου και πιο εύκολη η απόφαση».

Σχετικά με τις δυσκολίες που υπήρχαν στο να ενταχθεί στην Ακαδημία της Ομόνοιας, απάντησε: «Υπό αυτά τα δεδομένα έγινε μία διαδικασία και είχα διαπιστώσει ότι ο Μαρίνος ήταν Ομονοιάτης, ο πατέρας του και η οικογένειά του επιθυμούσαν να έρθει στην Ομόνοια από το προηγούμενο έτος, αλλά ήταν δύσκολο λόγω της δύσκολης διαδρομής που χρειαζόταν, αφού μένει σε ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας (σ.σ. Αναλιόντα), εργάζονταν οι γονείς του, ήταν μακριά και υπήρχε πρόβλημα στην πρόσβαση στις προπονήσεις. Μιλάμε για την περίπτωση ενός Ομονοιάτη, που ήθελε να παίξει στην Ομόνοια, το σκεφτόταν συνεχώς και απλά εγώ έτυχε να του δώσω το ερέθισμα να το κάνει».

«Ήταν ένα βάρος που κατάφερε και έλυσε η οικογένεια στο να εγγραφεί στην Ακαδημία της Ομόνοιας. Για να είναι αυτό που είναι σήμερα και ο Μαρίνος, όπως και ο Ανδρόνικος Κακουλλής, οι θυσίες των γονιών και της οικογένειας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο γιατί ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες και δεν θα ήταν δυνατή η υποστήριξη από την Ομόνοια τότε, ώστε να μεταφέρει τους παίκτες στο γήπεδο. Οπόταν η ίδια η οικογένεια τον στήριξε, προσέχθηκε από την Ομόνοια και του ζητήθηκε να έρθει να συμμετάσχει στις Ακαδημίες».

Για την τρομερή βελτίωση του Τζιωνή μέσα σε ένα χρόνο, είπε: «Ήταν 16μισι χρόνων και είχε 11 συμμετοχές τη σεζόν 2018-19. Η ανάπτυξη του σώματός του είναι καθοριστικός παράγοντας. Ο Μαρίνος ήταν μικροκαμωμένος. Βλέπουμε ότι αναπτύχθηκε μέσα σε δύο χρόνια και το περιμέναμε αυτό και έχει κι άλλα περιθώρια ανάπτυξης το σώμα του και η δύναμή του και θα το δούμε. Είναι ατόφιο ταλέντο, εξαιρετικός χαρακτήρας, πεισματάρης, γρήγορος ποδοσφαιριστής με τεχνική και έχει θέληση να προχωρήσει. Προδιαγράφεται ένα λαμπρό μέλλον, εύχομαι να πάνε όλα καλά και να αποφύγει τραυματισμούς γιατί αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην καριέρα των παικτών».

Για τον εξωδιοικητικό ρόλο που είχε στην Ομόνοια: «Συμμετείχα στην Επιτροπή (άτυπη) της Ακαδημίας υπό της προεδρίας του Σωματείου και Νίκου Χαραλάμπους που ήταν αναπληρωτής πρόεδρος και είχε την ευθύνη για τις Ακαδημίες».

Θα ακολουθήσει κι άλλο απόσπασμα από τις δηλώσεις του Ιάκωβου Ζαχαριάδη…

Ο Ιάκωβος Ζαχαριάδης αριστερά με τον Πέταρ Ζεχτίνσκι

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ