aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΔώρος Σεραφείμ: «Εμείς, σας δικαιώσαμε»

Δώρος Σεραφείμ: «Εμείς, σας δικαιώσαμε»

Η ομιλία του  Δώρου Σεραφείμ, κατά τη διάρκεια  της Τακτικής Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της Ομόνοιας.

Αναλυτικά: «Σας χαιρετώ και σας καλωσορίζω στην Τακτική Εκλογική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται εδώ, ενώπιόν σας, με το κεφάλι ψηλά και τη συνείδηση καθαρή. Αυτοί οι 28 μήνες, κατά τους οποίους βρισκόμασταν στην ηγεσία του Σωματείου, ήταν ενδεχομένως οι πιο κρίσιμοι στην ιστορία του.

Το υψηλό αίσθημα ευθύνης που όλοι αισθανόμαστε προς την Ομόνοια, ήταν ο κυριότερος λόγος που μας οδήγησε να διεκδικήσουμε την ψήφο σας, τον Φεβρουάριο του 2014. Βλέπαμε την Ομόνοια να βρίσκεται μέσα στον γκρεμό, λόγω εξαιρετικά σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, με ελάχιστες πιθανότητες να κρατηθεί στη ζωή. Σε αυτό το σκηνικό, δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε αδρανείς. Ευτυχώς για το Σωματείο, πιστέψατε στο πλάνο μας και στην προοπτική που ήταν ικανό να δημιουργήσει. Εμείς, σας δικαιώσαμε.

Μέσα από την πιστή εφαρμογή του τριετούς στρατηγικού μας πλάνου, αρχικά αποτρέψαμε την κατάρρευση της Ομόνοιας και αφετέρου καταφέραμε να δημιουργήσουμε συνθήκες που είναι ικανές να επιτρέψουν, στη βάση ενός σωστού, ρεαλιστικού και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, την επιστροφή της ομάδας μας στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου. Βέβαια, έχουμε την ισχυρή άποψη, πως το τριετές πλάνο που εφαρμόζουμε εδώ και 28 μήνες, θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση, για να δημιουργηθούν οι στέρεες βάσεις, πάνω στις οποίες θα πρέπει να “κτιστεί” η προσπάθεια για επιστροφή και παραμονή στην κορυφή.

Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που επιτελέσαμε αυτούς τους 28 μήνες. Ομολογώ πως, ίσως, να έχουμε επιτύχει περισσότερα από αυτά που πραγματικά αναμέναμε. Όχι γιατί δεν πιστεύαμε στις δυνατότητές μας και στο πλάνο μας. Αλλά διότι, η κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ομόνοια, ήταν μόλις μία ανάσα μακριά από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Από την ημέρα που ανακοινώσαμε την υποψηφιότητά μας για την ανάληψη της ηγεσίας του Σωματείου, μέχρι και σήμερα, μιλάμε με την γλώσσα της αλήθειας. Θα μπορούσαμε, σε πολλές περιπτώσεις, να χαϊδέψουμε τα αυτιά του κόσμου μας. Να του πούμε, αυτά που ήθελε να ακούσει. Όμως, για εμάς, αυτό θα ήταν ανέντιμο και ανήθικο. Συνειδητά επιλέξαμε να λέμε την αλήθεια, όσο και εάν αυτή, κάποτε, πονούσε, όσο και εάν αυτή, κάποτε, προκαλούσε αντιδράσεις.

Αυτό το στρατηγικό πλάνο εξελίσσεται ομαλά, αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα και σταδιακά βάζει τα θεμέλια για να μπορέσει να εφαρμοστεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα πρέπει να στοχεύει στην υλοποίηση του διαχρονικού οράματος, που επιβάλλεται να έχει το Σωματείο.

Σε αυτό το διαχρονικό όραμα, προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί η οικονομική ανάκαμψη της Ομόνοιας, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μίας ισχυρής ομάδας, με σύγχρονες δομές και επαγγελματικό τρόπο λειτουργίας, που θα ακολουθεί πορεία πρωταθλητισμού, θα κατακτά τίτλους και θα έχει επιτυχημένη παρουσία στην Ευρώπη.

Η πειθαρχία στην οικονομική διαχείριση πρέπει να αποτελεί όρο απαράβατο. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα παλιά: στις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα. Ποτέ ξανά αλόγιστες σπατάλες, ποτέ ξανά κακοδιαχείριση. Ποτέ ξανά απειθαρχία στα οικονομικά.

Παράλληλα, το βλέμμα σε αυτό το διαχρονικό όραμα, θα πρέπει να είναι στραμμένο και στην ακαδημία ποδοσφαίρου. Εκεί είναι το μέλλον, εκεί πρέπει να επενδύσουμε. Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας μας έχει καταθέσει προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων, είναι ικανή να μας οδηγήσει στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών, έτοιμων για να σηκώσουν το βάρος της φανέλας.

Το ιδανικό θα είναι να δημιουργηθεί ένα μείγμα Κύπριων και ξένων ποδοσφαιριστών, με υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και ισχυρή προσωπικότητα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί, που θα μας αυξάνουν τις πιθανότητες να κάνουμε σωστές επιλογές ξένων ποδοσφαιριστών. Οι τρόποι υπάρχουν. Χρειάζεται δουλειά, επαγγελματισμός, πειθαρχία και σωστό σχεδιασμό.

Στο διαχρονικό όραμα του Σωματείου μας, κορυφαία θέση θα πρέπει να έχει και ο στόχος για δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου, αλλά και σύγχρονου αθλητικού κέντρου για την Ακαδημία Ποδοσφαίρου. Δεν είναι ουτοπία, ούτε κάτι το απλό και το εύκολο. Στα πλαίσια ενός μακροπρόθεσμου πλάνου, είναι εφικτό να επιτύχουμε.

Κλείνοντας την αναφορά για το διαχρονικό όραμα, νιώθω την ανάγκη να αναφέρω το εξής. Η Ομόνοια έχει πολλά να κερδίσει, εάν συνεχίσει να λειτουργεί ως Σωματείο. Αντίθετα, θα μπει σε επικίνδυνα μονοπάτια, εάν μετατραπεί σε εταιρία. Το Σωματείο μας λειτουργεί σε επαγγελματικά επίπεδα, είναι στελεχωμένο με προσοντούχους, πτυχιούχους και έμπειρους υπαλλήλους, με εξειδίκευση στον τομέα τους. Και θα εξελίσσεται συνεχώς, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και το dna του.

ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ – ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΥΕΦΑ ΚΑΙ ΚΟΠ

Βασικός πυλώνας του πλάνου μας, ήταν η οικονομική ανάκαμψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Μέσω την στρατηγικών που εφαρμόσαμε αυτούς τους 28 μήνες, αλλά και έχοντας τη μεγάλη στήριξη του κόσμου της Ομόνοιας, έχει γίνει εφικτό το Σωματείο μας να περάσει με επιτυχία όλους τους ελέγχους της ΟΥΕΦΑ και της ΚΟΠ. Συνέπεια αυτού, είναι η μείωση του χρέους κατά 3.100.000 ευρώ αλλά και να μετατραπεί από μη διαχειρίσιμο, σε διαχειρίσιμο, εξέλιξη που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιτυχία.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρω πως, τόσο την αγωνιστική περίοδο 2013-14 που είχαμε αναλάβει, όσο και την επόμενη, υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό, απόρροια των ιδιαίτερα υψηλών σε απολαβές συμβολαίων με ποδοσφαιριστές, τα οποία βρίσκονταν σε ισχύ, αλλά και των συσσωρευμένων οφειλών σε διακανονισμούς και φόρους προς το κράτος, δάνεια και τρίτους. Με αυτά ως δεδομένα, αποκτά τεράστια αξία το γεγονός πως το συνολικό χρέος, όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά έγινε εφικτό να μειωθεί σημαντικά.

Για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, χρειάστηκε να γίνουν πάρα πολλά. Ξέραμε πως η μοναδική οδός που θα μας οδηγούσε στην επιτυχή κατάληξη των οικονομικών μας στόχων, ήταν η πιστή εφαρμογή του πλάνου μας. Για να εφαρμοστεί με επιτυχία, έγιναν θυσίες από τον κόσμο της Ομόνοιας, από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, από το προσωπικό του Σωματείου και από φίλους της Ομόνοιας. Επιπλέον, αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η άριστη συνεργασία που είχαμε με τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές μας, αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργήσαμε με όλους όσους το Σωματείο μας όφειλε ή οφείλει χρήματα.

Βαρύτητα δώσαμε στην αποπληρωμή των διακανονισμών που είχαν υπογραφεί με πρώην προπονητές και πρώην ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αποτελούσαν θηλιά στον λαιμό του Σωματείου και παράλληλα σπαταλούσαν μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού της ποδοσφαιρικής μας ομάδας. Κατορθώσαμε να μειώσουμε τους διακανονισμούς από πέραν των 60 που ήταν όταν είχαμε αναλάβει, σε λιγότερους από δέκα που είναι σήμερα, δαπανώντας ένα ποσό της τάξης των 4.800.000 ευρώ.

Μάλιστα, εκτιμούμε πως με την ολοκλήρωση του τριετούς στρατηγικού πλάνου, θα έχουμε αποπληρώσει σχεδόν όλους τους διακανονισμούς, με εξαίρεση τριών που προνοούν μακροχρόνια αποπληρωμή. Αυτή είναι μία ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Αυτό γιατί θα μειωθούν αισθητά οι πιθανότητες να αποτύχει το Σωματείο μας σε οικονομικό έλεγχο της ΟΥΕΦΑ και της ΚΟΠ και επιπλέον διότι θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός που θα έχει στην διάθεσή της η ποδοσφαιρική ομάδα.

Μεγάλο βαρίδιο για το Σωματείο μας, όπως βέβαια και για όλους τους Συλλόγους της Κύπρου, παραμένουν οι διακανονισμοί προς το Κράτος, που αφορούν τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, το ΦΠΑ και τον Φόρο Εισοδήματος της περιόδου 2007-2013. Όπως είναι γνωστό, έγινε συμφωνία ανάμεσα στα Σωματεία και την Κυβέρνηση, για να αποπληρωθεί το χρέος του κάθε Σωματείου σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, το ποσό που χρειάζεται κάθε μήνα για αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων, ανέρχεται στις 108.000 ευρώ.

Ωστόσο, βρίσκεται στα σκαριά νέα συμφωνία των Σωματείων με την Κυβέρνηση, για αύξηση των μηνιαίων δόσεων από 60 σε 180, κάτι που σημαίνει πως, εάν επιτευχθεί τελικά αυτή η συμφωνία, το Σωματείο μας θα υποχρεούται να πληρώνει για τις οφειλές προς το Κράτος της περιόδου 2007-2013, σε μηνιαία βάση, ένα πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που πληρώνει σήμερα. Πάντως, μέχρι στιγμής, είμαστε συνεπείς στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας προς το κράτος.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Σωματείου, ήταν οι απλήρωτοι ποδοσφαιριστές και το απλήρωτο προσωπικό. Η κατάσταση ήταν χαοτική. Η Ομόνοια κινδύνευε άμεσα με αγωγές προς την ΟΥΕΦΑ, κάτι που εάν συνέβαινε, θα ήταν η αρχή του τέλους. Η αξιοπιστία της και το όνομά της στο παζάρι, είχε γίνει κουρέλια. Τότε, κανείς δεν ήθελε να συνεργαστεί με την Ομόνοια.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρω πως, η Ομόνοα την αγωνιστική περίοδο 2014-15 και 2015-16, χρειαζόταν χρηματικό ποσό περίπου 673.000 ευρώ κάθε μήνα, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και να διατηρείται στη ζωή. Μόνο από αυτό αντιλαμβάνεστε πως, είναι θαύμα το ότι η αγαπημένη μας ομάδα είναι στη ζωή! Αυτές οι 673.000 ευρώ, προκύπτουν από τις 260.000 ευρώ για μισθοδοσία (προπονητές, ποδοσφαιριστές, προσωπικό, συνεργάτες), τις 200.000 ευρώ για τους διακανονισμούς, τις 85.000 ευρώ για τρέχοντες υποχρεώσεις προς το κράτος, τις 108.000 ευρώ για τους διακανονισμούς με το κράτος για τις οφειλές της περιόδου 2007-2013.

Και όμως, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του Σωματείου μας. Οι για μήνες απλήρωτοι ποδοσφαιριστές, προπονητές και μέλη του προσωπικού, πληρώνονται πλέον πριν κλείσει ο κάθε μήνας. Αυτό το στοιχείο, επιτρέπει σε όλους να επικεντρώνονται μόνο στα καθήκοντά τους, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο Σωματείο μας να επιβάλλει, με τους δικούς του όρους, πειθαρχία, αλλά και να έχει υψηλές απαιτήσεις. Επίσης, οι διακανονισμοί, οι υποχρεώσεις προς το κράτος, τα δάνεια και τα λειτουργικά έξοδα, πληρώνονται στην ώρα τους. Γι΄ αυτό άλλωστε, το Σωματείο έχει περάσει όλους τους ελέγχους της ΟΥΕΦΑ και της ΚΟΠ.

ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει στη ζωή η ΟΜΟΝΟΙΑ, ήταν η μείωση των εξόδων του Σωματείου. Υπό αυτό το καθεστώς, προχωρήσαμε άμεσα στην σημαντική μείωση των εξόδων του Ποδοσφαιρικού Τμήματος, ωστόσο είχαμε θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής ομάδας, που θα εξασφάλιζε την έξοδό της στην Ευρώπη. Διότι, ήταν και παραμένει ζωτικής σημασίας για την ΟΜΟΝΟΙΑ, η εξασφάλιση συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά κύπελλα.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που καταφέραμε να συνδυάσουμε την μείωση του προϋπολογισμού της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, με την εξασφάλιση, σε τρεις αγωνιστικές περιόδους, την έξοδό μας στην Ευρώπη. Σε κανέναν μας δεν αρέσει να θέτονται στόχοι, άλλοι από την κατάκτηση πρωταθλήματος, όμως δεν θα μπορούσαμε να πούμε ψέματα στον κόσμο μας. Αξιολογήσαμε τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσαμε και κρίναμε πως, υπό αυτές τις συνθήκες, ο πιο ρεαλιστικός στόχος που θα μπορούσαμε να κυνηγήσουμε με αξιώσεις, ήταν η έξοδό μας στην Ευρώπη.

Ήμασταν, όμως, αποφασισμένοι, εάν οι συνθήκες μας το επέτρεπαν, να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ό,τι καλύτερο μπορούσε να προκύψει, βάση της δικής μας αγωνιστικής μας παρουσίας. Και αυτό το “ό,τι καλύτερο”, μας παρουσιάστηκε σε τρεις περιπτώσεις, σε αυτούς τους 28 μήνες.

Η πρώτη περίπτωση ήταν τον Αύγουστο του 2014, όταν είχαμε φτάσει μερικά δευτερόλεπτα μακριά από την είσοδό μας στους Ομίλους του Europa League. Είναι γνωστή η σφαγιαστική διαιτησία του κ. Τούντορ, στον αγώνα με τη Δυναμό Μόσχας, στο ΓΣΠ, η οποία ήταν και η μοναδική αιτία που δεν πανηγυρίσαμε ένα τέτοιο επίτευγμα. Για την ιστορία να αναφέρω ότι λίγους μήνες αργότερα, η Δυναμό Μόσχας τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ για παραβίαση του Financial Fair Play, κάτι που έφερε αλυσιδωτά προβλήματα στη Ρωσική ομάδα, με αποτέλεσμα τον πρόσφατο υποβιβασμό της στη β΄ κατηγορία.

Η δεύτερη περίπτωση στην οποία θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω, ήταν στο πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2014-15. Όλοι θυμόμαστε τι έγινε στον περιβόητο αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ, με διαιτητή τον Αντώνη Χριστοδούλου. Δυστυχώς, η ομάδα μας εξαναγκάστηκε σε ήττα εκείνη την ημέρα, παρά την ηρωική προσπάθεια των δέκα ποδοσφαιριστών μας, οι οποίοι απέναντι σε περισσότερους παίκτες του αντιπάλου, έφτασαν κοντά στη νίκη, κάτι που εάν πετυχαίναμε, θα μπαίναμε δυναμικά στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Η τρίτη φορά που φτάσαμε κοντά στο να πετύχουμε κάτι περισσότερο από την έξοδο στην Ευρώπη, ήταν στον πρόσφατο τελικό κυπέλλου με αντίπαλο τον Απόλλωνα. Δυστυχώς, ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να κατακτήσουμε έναν τίτλο, μετά από τέσσερα χρόνια, παρουσιαστήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων και χάσαμε, χωρίς να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την επιτυχία. Αυτό ήταν κάτι που μας στεναχώρησε ιδιαίτερα.

Βέβαια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως επηρέασαν αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα, τα όσα συνέβαιναν στις κερκίδες και στον αγωνιστικό χώρο, με πρωταγωνιστές τους φιλάθλους του Απόλλωνα. Αρχικά είχαμε την κροτίδα που ρίχθηκε από την κερκίδα των οπαδών του Απόλλωνα και τραυμάτισε σοβαρά δικό τους ποδοσφαιριστή.

Ακολούθησαν 3-4 διακοπές στο παιχνίδι, διότι οπαδοί του Απόλλωνα έριχναν βροχή στο γήπεδο δεκάδες φωτοβολίδες και κροτίδες. Επιπλέον, συνεχώς στον αγωνιστικό χώρο πηγαινοέρχονταν ανενόχλητοι οπαδοί του Απόλλωνα, η παρουσία των οποίων αυξανόταν σταδιακά, από το σημείο του 2-1, μέχρι και το τέλος του αγώνα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως, στα τελευταία 10-15 λεπτά της αναμέτρησης, βρίσκονταν εντός αγωνιστικού χώρου, πέραν των 1500 οπαδών του Απόλλωνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι κατανοητό πως ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την ομάδα μας να παραμείνει συγκεντρωμένη στους αγωνιστικούς της προσανατολισμούς και να αντιδράσει σωστά και ορθόδοξα.

ΠΟΡΕΙΑ ΟΜΑΔΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Η παρουσία της ομάδας μας την αγωνιστική περίοδο 2014-15, κυρίως από τον β΄ γύρο και έπειτα, μας οδήγησε στο συμπέρασμα πως είχε ανεβάσει το επίπεδό της. Αυτό το στοιχείο ήταν κάτι που θέλαμε να συνεχιστεί και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Παραμείναμε πιστοί στις βασικές αρχές του τριετούς μας πλάνου και επιχειρήσαμε με τον ίδιο προϋπολογισμό, να δημιουργήσουμε ακόμη πιο ανταγωνιστική και ισχυρή ομάδα. Θέσαμε, δε, ως στόχο την εξασφάλιση Ευρωπαϊκού εισιτηρίου και όχι μόνο.

Στο τεχνικό επιτελείο διατηρήθηκε ο Κώστας Καϊάφας, μαζί με όλους τους συνεργάτες του. Το έργο τους μέχρι τότε, είχε κριθεί από όλους ως επιτυχημένο. Κατάφεραν να εξασφαλίσουν έξοδο στην Ευρώπη και επιπλέον βελτίωναν την ομάδα, όσο ο χρόνος περνούσε.

Μέσα στις πολύ λίγες μέρες που είχαμε στη διάθεσή μας για ξεκούραση και προγραμματισμό, καταφέραμε έγκαιρα να κρατήσουμε στο έμψυχο δυναμικό μας τον βασικό της κορμό, κατόπιν εισήγησης της τεχνικής ηγεσίας. Επίσης, έγκαιρα αποκτήσαμε παίκτες, σε θέσεις που φαινόταν ότι η ομάδα χρειαζόταν ενίσχυση, δηλαδή στο κέντρο της άμυνας, στο αριστερό άκρο της άμυνας, στο φτερό της επίθεσης και στην επίθεση. Μάλιστα, τότε, ΜΜΕ και φίλαθλοι, εκθείαζαν τον έγκαιρο προγραμματισμό.

Στην πορεία, ήρθε πρόταση για μετεγγραφή του Ποτέ σε ομάδα της Τουρκίας, στον οποίο προτάθηκε συμβόλαιο με οικονομικές απολαβές άνω των 440.000 ευρώ, την οποία ο παίκτης επέμενε να αποδεχτεί. Έτσι, αποχώρησε από το δυναμικό της ομάδας μας. Η τεχνική ηγεσία έκρινε ότι δεν χρειαζόταν να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενίσχυση. Να αναφέρω πως το Σωματείο μας είχε συνολικό όφελος από την μετεγγραφή του Μίκαελ Ποτέ στην ομάδα της Τουρκίας, περίπου 225.000 ευρώ.

Ακολούθησαν τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η ομάδα μας απέκλεισε την Ντιναμό Μπατούμι και τη Γιαγκελόνια, ενώ είχε πάρει ένα πολύ καλό σκορ με την Μπρόντμπι, στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στη Δανία και ετοιμαζόταν για τον σημαντικό επαναληπτικό, με στόχο τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή της στα play-off του Europa League.

Τότε, ΜΜΕ και φίλαθλοι, εκθείαζαν την ομάδα μας, έκαναν λόγο για ένα ποιοτικό και γεμάτο ρόστερ, ενώ θετικά σχόλια γράφονταν και για την αμυντική λειτουργία, η οποία σε πέντε παιχνίδια δέχτηκε μόλις ένα γκολ.

Δυστυχώς, όμως, μέσα σε δύο ώρες, όλα άλλαξαν. Μετά τον αποκλεισμό από την Μπρόντμπι, το ποιοτικό και γεμάτο ρόστερ, μετατράπηκε σε μέτριο και ελλιπές. Η άριστη αμυντική λειτουργία, μετατράπηκε σε προβληματική αμυντική λειτουργία. Η ικανή τεχνική ηγεσία, μετατράπηκε σε λιγότερο ικανή. Οι καλοί ποδοσφαιριστές μετατράπηκαν σε μέτριους. Το πετυχημένο έργο και όλες οι ενέργειες της τεχνικής ηγεσίας και του Διοικητικού Συμβουλίου, μηδενίστηκαν. Ακολούθως, αφότου είχε διαπιστωθεί η ανάγκη για διαφοροποιήσεις στο έμψυχο δυναμικό, προσπαθήσαμε να ενισχυθούμε και τα καταφέραμε, έστω και την υστάτη της καλοκαιρινής μετεγγραφικής περιόδου.

Τα αποτελέσματα στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν ήταν αυτά που όλοι προσδοκούσαμε, αλλά ούτε και οι εμφανίσεις της ομάδας. Μέχρι την 9η αγωνιστική, η ομάδα μας μετρούσε τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες, δύο ήττες και βρισκόταν στην 5η θέση της βαθμολογίας. Αυτά τα αποτελέσματα, όπως και η αγωνιστική παρουσία της ομάδας, έκαναν έντονη την αμφισβήτηση από πλευράς μεγάλης μερίδας των φίλων της Ομόνοιας, του Κώστα Καϊάφα. Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφάσισε όπως υποβάλει την παραίτησή του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνεδρία του, εξέτασε την εξέλιξη αυτή και αποφάσισε όπως κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Κώστα Καϊάφα. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Σωματείο μας, αναγνωρίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο η μεγάλη προσφορά του Κώστα Καϊάφα στην ομάδα μας, μέσα σε δύσκολη χρονική περίοδο για την Ομόνοια. Οι δρόμοι μας “χώρισαν” φιλικά.

Συνεχίσαμε για ένα παιχνίδι με υπηρεσιακό προπονητή τον Άκη Ιωακείμ, απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, με τον οποίο εξήλθαμε ισόπαλοι 2-2. Η απόδοση της ομάδας σε αυτόν τον αγώνα ήταν αρκετά καλή και δικαιούταν τη νίκη. Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε εξετάσει αρκετές περιπτώσεις προπονητών και κατέληξε σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ωστόσο, με κανέναν από αυτούς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί προέκυψαν σοβαρά προσωπικά προβλήματα, που τους υποχρέωσαν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή την απόφασή τους.

Μετά από δεύτερη αξιολόγηση ονομάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε στην επιλογή του Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο οποίος δεν είχε προταθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση ονομάτων. Η ηλικία του, το επιτυχημένο πέρασμά του από την Τσουκαρίτσκι Σερβίας, την οποία οδήγησε στις κορυφαίες επιτυχίες της ιστορίας της, αλλά και οι πολύ καλές συστάσεις που λάβαμε για τον χαρακτήρα του, μας οδήγησαν στην πρόσληψή του.

Η απόφασή μας για τη θέση του προπονητή, εκ του αποτελέσματος, αποδείχτηκε επιτυχημένη. Υπό τις οδηγίες του κ. Μιλόγεβιτς, υπήρξε ατομική και ομαδική αγωνιστική βελτίωση, κάτι που οδήγησε στην επίτευξη του στόχου της εξόδου στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ομάδα μας προκρίθηκε στον τελικό κυπέλλου, όπου δυστυχώς δεν μπόρεσε να κατακτήσει τον τίτλο.

Η απόφαση του κ. Μιλόγεβιτς να αποχωρήσει, ήταν κάτι που ξάφνιασε το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και τον Τεχνικό Διευθυντή της ομάδας. Ειδικά η χρονική στιγμή και ο χώρος που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον κ. Μιλόγεβιτς. Είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η συνεργασία μας θα συνεχιζόταν. Είχε ήδη υποβληθεί στον κ. Μιλόγεβιτς πρόταση για ανανέωση του συμβολαίου του, στην οποία δεν είχε απαντήσει πριν τον τελικό κυπέλλου.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνω πως, προτού ξεκινήσουμε την αναζήτηση ατόμου για την πλήρωση της θέσης του Τεχνικού Διευθυντή, είχαμε λάβει την σύμφωνο γνώμη του κ. Μιλόγεβιτς, διότι γνωρίζαμε πως η αγαστή συνεργασία ανάμεσά τους, αποτελούσε βασικό συστατικό για επιτυχία. Μάλιστα, πριν προχωρήσουμε στην πρόσληψη του κ. Νίκου Νταμπίζα, πραγματοποιήθηκε συνάντησή του με τον κ. Μιλόγεβιτς, στην οποία διαφάνηκε σύγκλιση απόψεων, όσο αφορά τη λειτουργία του Ποδοσφαιρικού Τμήματος.

Από τον Απρίλιο που προσλήφθηκε ο κ. Νταμπίζας, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συζητήσεις και συναντήσεις με τον κ. Μιλογεβιτς, αναφορικά με τον προγραμματισμό της νέας αγωνιστικής περιόδου. Επίσης, ο κ. Μιλόγεβιτς ετοίμασε γραπτή αξιολόγηση για τον κάθε ποδοσφαιριστή του έμψυχου δυναμικού μας. Με λίγα λόγια, όλα έδειχναν πως αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Εκ των υστέρων, ενημερωθήκαμε από τον ίδιο τον κ. Μιλόγεβιτς, πως ο λόγος που τον οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσει, ήταν διότι πίστευε πως η συνεργασία του με τον κ. Νταμπίζα, δεν θα ήταν αρμονική. Έτσι, θεώρησε πως θα ήταν προτιμότερο να αποχωρήσει με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ / ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Περίπου δύο βδομάδες μετά την αποχώρηση του κ. Μιλόγεβιτς, η ομάδα μας απέκτησε νέο προπονητή. Ο κ. Νταμπίζας κατέληξε στον 51χρονο Άγγλο, Τζον Κάρβερ, για τον οποίο έχει ιδίαν άποψη, όσο αφορά τα προσόντα και τις δυνατότητές του. Παράλληλα, το Σωματείο μας έλαβε γραπτές συστάσεις από κορυφαίες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου της Αγγλίας, που συνεργάστηκαν μαζί με τον κ. Κάρβερ στο παρελθόν. Ο κ. Κάρβερ εργάστηκε στη Newcastle, της οποίας διετέλεσε βοηθός προπονητής και στη συνέχεια υπηρεσιακός προπονητής, δίπλα από κορυφαίους προπονητές, όπως ο Bobby Robson και Alan Pardew. Επίσης, εργάστηκε σε Leeds United, Toronto FC και Sheffield United.

Πρόθεση μας εξαρχής, ήταν να επενδύσουμε στο προπονητικό μας επιτελείο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα από φιλόδοξους επαγγελματίες, με εξειδίκευση στον τομέα τους, οι οποίοι μέσω της δουλειάς τους να εξελίξουν και να αναπτύξουν ατομικά τους ποδοσφαιριστές, αλλά και την ομάδα. Με αυτή τη φιλοσοφία έχουν προσληφθεί, μετά από υπόδειξη του κ. Νταμπίζα, οι Γιώργος Σίμος (βοηθός προπονητής), Ηλίας Αμπατζίδης (προπονητής φυσικής κατάστασης), Παύλος Κίναν (γυμναστής αποκατάστασης και πρόληψης) και Παναγιώτης Αγριογιάννης (προπονητής τερματοφυλάκων).

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες μου ευχαριστίες, εκ μέρους όλης της οικογένειας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, στον μέχρι πρότινος βοηθό προπονητή, Άκη Ιωακείμ και στον πρώην προπονητή τερματοφυλάκων, Χριστόφορο Λοΐζου, για τη μεγάλη προσφορά τους στην ομάδα μας, αλλά και για τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και την ευσυνειδησία που επέδειξαν.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Μία από τις βασικές αρχές της παρουσίας μας στην ηγεσία του Σωματείου, ήταν η διαφάνεια. Αυτούς τους 28 μήνες, κρατούσαμε ενήμερο τον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και μιλούσαμε με ειλικρίνεια. Πέραν από τις δύο Γενικές Συνελεύσεις (2014, 2015) που έχουν γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο παρέθεσε και αρκετές δημοσιογραφικές διασκέψεις, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στην Κύπρο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2014, κατά την οποία μιλήσαμε δημόσια και ανοικτά, για τα οικονομικά δεδομένα, όπως και για το συνολικό χρέος του Σωματείου μας. Αναλύσαμε σε πολλές περιπτώσεις το πλάνο μας και αξιολογούσαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία του. Πραγματοποιήσαμε αρκετές συναντήσεις με τους οργανωμένους φιλάθλους της ομάδας μας, σε Συνδέσμους Φιλάθλων, σε κοινότητες, αλλά και στα Γραφεία του Σωματείου μας.

Επίσης, τοποθετηθήκαμε και σε διάφορα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό ποδόσφαιρο, όπως για παράδειγμα όταν παραθέσαμε δημόσια τις θέσεις μας για την Κυπριακή Διαιτησία ή όταν ταχθήκαμε ενάντια στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του Αθλητικού Δικαστή ή όταν εναντιωθήκαμε στον τρόπο με τον οποίο τιμωρούνταν οι κόκκινες κάρτες. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, οι εισηγήσεις μας είχαν γίνει αποδεκτές.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Η πλήρωση της θέσης του Τεχνικού Διευθυντή, αποτελεί μέρος του τριετούς στρατηγικού πλάνου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αναζητούσαμε για αρκετούς μήνες τον κατάλληλο άνθρωπο, για αυτήν την τόσο σημαντική θέση. Η υποψηφιότητα Νίκου Νταμπίζα, μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε όλους τους προβληματισμούς που είχαμε και έτσι προχωρήσαμε στην πρόσληψή του. Διακρίναμε πως διαθέτει τα προσόντα, τις γνώσεις, τις ικανότητες, αλλά και την προσωπικότητα, για να συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη και την πρόοδο του Ποδοσφαιρικού Τμήματος της Ομόνοιας.

Το έργο που επιτέλεσε στον Παναθηναϊκό, κρίθηκε επιτυχημένο, τόσο από παράγοντες και φιλάθλους της Αθηναϊκής ομάδας, αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και διακεκριμένες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου. Επιπλέον, η ΟΥΕΦΑ επέλεξε τον κ. Νίκο Νταμπίζα, για να του απονέμει τον ιδιαίτερα σημαντικό τίτλο του “Executive Master for International Players”.

Το συμβόλαιο του Νίκου Νταμπίζα με την Ομόνοια, είναι διάρκειας δύο ετών. Γι” αυτό το χρονικό διάστημα, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι και προτεραιότητες, τους οποίους θέλουμε να υλοποιήσουμε στη βάση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Οι στόχοι του σχεδιασμού αφορούν θέματα αξιολόγησης, οργάνωσης, στελέχωσης και λειτουργίας του Ποδοσφαιρικού Τμήματος, διαμόρφωσης του έμψυχου δυναμικού της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, αλλά και αναδόμησης της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου, πάντα μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Σωματείου.

Στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσω πως η πρώτη επιλογή για τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή ήταν ο κ. Ρέι Κλάρκ, ο οποίος ωστόσο επέλεξε να αποχωρήσει, μετά από μερικούς μήνες δουλειάς, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΟΠ

Το περασμένο καλοκαίρι, το Διοικητικό Συμβούλιο κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα. Οι εκλογές στην ΚΟΠ ήταν κάτι που μας απασχόλησε έντονα. Θέλαμε να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα. Ξέραμε πολύ καλά ποια ήταν η επιθυμία της πλειονότητας του κόσμου της ομάδας μας. Συνεπώς, ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε για να είμαστε αρεστοί και να χειροκροτηθούμε. Ωστόσο, για εμάς είναι ξεκάθαρο. Η διοίκηση ενός μεγάλου Σωματείου και στην περίπτωση της Ομόνοιας, του μεγαλύτερου στην Κύπρο, απαιτεί να λαμβάνεις αποφάσεις που να στηρίζονται σε δεδομένα και να έχουν ορθή βάση και ορίζοντα.

Δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να λαϊκίσουμε, για να κερδίσουμε τα πλήθη, χάνοντας ωστόσο την ουσία. Θέλαμε, η όποια απόφασή μας, να μας δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να ασκούμε δημιουργική κριτική και να καταθέτουμε ορθολογιστικές απόψεις, με στόχο την εξέλιξη του Κυπριακού Ποδοσφαίρου.

Δεν είχαμε ενώπιον μας την επιλογή, για την ηγεσία της ΚΟΠ, που να έκανε τόσο εμάς, όσο και τον κόσμο μας, να νιώσουμε πως εκφραζόμαστε, είτε απόλυτα, είτε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, η υποψηφιότητα του κ. Κώστα Κουτσοκούμνη υποστηριζόταν σχεδόν από όλα τα Σωματεία, σε αντίθεση με αυτήν του Προέδρου της Ανόρθωσης, κ. Χαράλαμπου Μανώλη, που δεν είχε κερδίσει καμία ομάδα, πέραν της δικής του. Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως τα έχω περιγράψει, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως απέχει από την εκλογική διαδικασία.

Τονίσαμε, όμως, με μεγάλη έμφαση, πως θα είμαστε παρών σε όλα τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Θα παρακολουθούμε, θα αξιολογούμε, θα παρεμβαίνουμε, θα καταθέτουμε απόψεις, θα επιβραβεύουμε, θα καταδικάζουμε και θα διαμαρτυρόμαστε. Με λίγα λόγια, λειτουργούμε και θα λειτουργούμε δημιουργικά και εποικοδομητικά, με γνώμονα το καλό του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και όλων των Σωματείων.

ΚΟΣΜΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει ένα τεράστιο ευχαριστώ στον μεγάλο του σύμμαχο, στον πιστό του συμπαραστάτη, στον πολυτιμότερο του συνεργάτη. Τον κόσμο της Ομόνοιας. Χωρίς την αδιάκοπη του στήριξη και την υποδειγματική του αφοσίωση και αγάπη προς την Ομόνοια, τίποτα απολύτως δεν θα πετυχαίναμε.

Ο κόσμος από την πρώτη στιγμή “αγκάλιασε” την προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη και αποδέχτηκε, όσο δύσκολο και εάν είναι αυτό για τον ΟΜΟΝΟΙΑΤΗ, ότι η ομάδα μας δεν θα έθετε ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σε όλες τις προκλήσεις, σε όλα τα μεγάλα στοιχήματα, ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν ο μεγάλος νικητής. Την αγωνιστική περίοδο 2014-15, η ομάδα μας ήταν πρώτη στη διάθεση εισιτηρίων. Στο φετινό πρωτάθλημα, αν και τερματίσαμε στην 4η θέση, είχαμε διαθέσει λίγα εισιτήρια λιγότερα από την πρωταθλήτρια ομάδα.

Επιπλέον, σε όλα τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, το ΓΣΠ γέμισε. Ενδεικτικό αυτού, είναι το γεγονός πως οι αγώνες με την Δυναμό Μόσχας και την Μπρόντμπι, είναι τα τελευταία δύο χρόνια αυτοί στους οποίους σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων στην Κύπρο.

Ακόμη, ο κόσμος ανταποκρίθηκε, πέραν των προσδοκιών, τόσο όταν πάρθηκε η απόφαση για το Σχέδιο 2+1, που αφορούσε τα Premium εισιτήρια διαρκείας, όσο και στις δύο περιπτώσεις που διατέθηκαν εισιτήρια διαρκείας εντός Μαρτίου, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να γίνει εφικτή η επιτυχής κατάληξη στα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ.

Εδώ ακριβώς θα πρέπει να γίνει και ο διαχωρισμός των εισφορών, από την αγορά εισιτηρίου διαρκείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο, αυτούς τους 28 μήνες, δεν έχει ακολουθήσει τη διαδικασία των εισφορών. Αντίθετα, επικεντρώθηκε στην εκστρατεία με τα εισιτήρια διαρκείας, κατά την οποία ο κόσμος της Ομόνοιας διασφαλίζει την παρουσία του στο γήπεδο, στηρίζοντας παράλληλα και οικονομικά την ομάδα του.

Ο κόσμος αγαπά την Ομόνοια. Υποστήριξε το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου, πίστεψε στο τριετές στρατηγικό πλάνο. Αυτή η αγάπη και η υποστήριξη είναι που κράτησε ζωντανή την Ομόνοια και αυτή είναι που θα την οδηγήσει ξανά στην κορυφή του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ – ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΩΝ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Δυστυχώς, πέραν των προβλημάτων που ήταν αναγκασμένη η ομάδα μας να αντιμετωπίσει, απόρροια της οικονομικής της κατάστασης, το Διοικητικό Συμβούλιο κλήθηκε να διαχειριστεί και συνθήκες μη ομαλές και προβληματικές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τη δράση μίας ομάδας ατόμων.

Τους τελευταίους 28 μήνες, στο Σωματείο μας έχουν επιβληθεί σε πρόστιμα για αδικήματα στους αγωνιστικούς χώρους, χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 435.000 ευρώ. Αποκορύφωμα της δράσης αυτής της ομάδας ατόμων, ήταν η εισβολή τους στα Γραφεία του Σωματείου και λίγους μήνες αργότερα στο Οίκημα του Σωματείου, με στόχο να κτυπήσουν και να εξυβρίσουν ηγετικά διοικητικά στελέχη του Σωματείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε προβληματιστεί έντονα, όχι μόνο από αυτές και παρόμοιες ενέργειες, αλλά και από συχνές ανακοινώσεις που εκδίδονταν από αυτήν την ομάδα ατόμων. Όλα αυτά, αποτελούσαν εμπόδια στην προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας για τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ, αλλά και της ομαλής λειτουργίας του Σωματείου μας.

Ίδιες συμπεριφορές, αυτή η ομάδα ατόμων, είχε επιδείξει και το χρονικό διάστημα προτού εκλεγούμε στην ηγεσία του Σωματείου. Μάλιστα, τότε είχαν εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρόεδρο, κ. Στέλιο Μυλωνά, και το Διοικητικό Συμβούλιο, μόλις λίγες ημέρες πριν τα κρίσιμα κριτήρια Μαρτίου της ΟΥΕΦΑ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ύπαρξη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Ως πρώτο μέτρο, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως μην παραχωρεί εισιτήρια στη Θύρα 9, για τους εντός έδρας αγώνας της ομάδας μας. Ωστόσο, επειδή με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση είχε ξεφύγει κάθε λογικού πλαισίου, το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο να πάρει αποφάσεις και να λάβει μέτρα. Γι΄ αυτούς τους λόγους, αποφάσισε ομόφωνα τη διαγραφή, βάση σχετικής πρόνοιας του Καταστατικού, συγκεκριμένων Μελών του Σωματείου μας, όπως και απαγόρευση εισόδου στα στάδια οπαδών, που συμμετείχαν στα γεγονότα αυτά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επέδειξε αρκετή υπομονή στις ενέργειες αυτών των ατόμων. Ωστόσο, τα πράγματα είχαν οδηγηθεί σε επικίνδυνα για την Ομόνοια μονοπάτια. Η λήψη μέτρων ήταν κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη και δυστυχώς, το Διοικητικό Συμβούλιο, αναγκάστηκε να λάβει αποφάσεις, που ποτέ δεν πίστευε ότι θα λάμβανε.

ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ

Η Ομόνοια είναι το Σωματείο στην Κύπρο, που τάχθηκε κάθετα ενάντια στον θεσμό της Κάρτας Φιλάθλου. Αυτή μας την άποψη την μεταφέραμε τόσο κατά τις συναντήσεις μας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, όσο και στην Επιτροπή Νομικών στη Βουλή.

Διατηρούμε σοβαρές ανησυχίες και ενστάσεις, για τον τρόπο εφαρμογής του. Κυρίως ως προς τον τρόπο τήρησης του αρχείου, σε σχέση με διαδικαστικά ζητήματα πρόσβασης και ασφαλής φύλαξής του.

Νοιώθουμε έντονα ότι η ταυτοποίηση των πολιτών, μέσω συστήματος αναγνώρισης βιομετρικών στοιχείων σε αθλητικούς χώρους, είναι υπερβολική, αλλά κυρίως με την εμπλοκή και του ανθρώπινου παράγοντα, επικίνδυνη. Είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο νοιώθει και η πλειοψηφία των πολιτών.

Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη περιστατικών βίας, καθώς υπάρχουν άλλοι τρόποι και μέτρα που μπορούν να ληφθούν για αντιμετώπιση αυτού του πραγματικά σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Επίσης, έχουμε την άποψη ότι η εφαρμογή του θεσμού της Κάρτας Φιλάθλου, θα επιφέρει, άμεσα, σημαντική μείωση στα έσοδα των Σωματείων, λόγω της αναμενόμενης μειωμένης προσέλευσης φιλάθλων στα γήπεδα.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Στις 14 Μαΐου 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Οικονομικής Σωτηρίας της Ομόνοιας, που αποφασίστηκε από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Ομολογώ, πως ήμασταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι, για την χρονική στιγμή που θα έπρεπε να γίνουν τα Αποκαλυπτήρια. Αναπόφευκτα, μία τέτοια ενέργεια, θα έστελνε το μήνυμα πως η Ομόνοια έχει ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες. Κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει. Γι΄ αυτό, θέλαμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ως προς την επιλογή της ημερομηνίας.

Τα κριτήρια του Μαρτίου 2016, ήταν, ίσως, ένα από τα δυσκολότερα οικονομικά εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Και δεν θα διστάσω να σας αναφέρω, ότι οριακά περάσαμε με επιτυχία τον έλεγχο. Θέλαμε, πρώτα, να επιβεβαιώσουμε την θετική κατάληξη και έπειτα να προχωρήσουμε στα Αποκαλυπτήρια.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως ο κίνδυνος για την Ομόνοια εξακολουθεί να υπάρχει. Το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο. Μετά τη δουλειά που έχει γίνει από την οικογένεια της Ομόνοιας τους τελευταίους 28 μήνες και την εφαρμογή του τριετούς στρατηγικού πλάνου, είμαστε σε καλό δρόμο όσο αφορά την προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη. Όμως, χρειάζεται να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ομόνοια κινδυνεύει ακόμη. Δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε.

Επί της ευκαιρίας, θέλω να ευχαριστήσω ξανά όλους όσους στις δύσκολες στιγμές συνέβαλαν στην οικονομική σωτηρία της Ομόνοιας και το όνομά τους αναγράφεται στο Μνημείο, όπως και σε όλους όσους έχουν συνεισφέρει οικονομικά ή με άλλους τρόπους έχουν βοηθήσει το Σωματείο.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ – ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Παρά τη μεγάλη ανάγκη που υπήρχε για σημαντική μείωση των εξόδων του Σωματείου μας, λόγω της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν προχώρησε σε μείωση του προσωπικού του Σωματείου. Αντίθετα, επενδύσαμε στο προσωπικό, στους επαγγελματίες και στους τεχνοκράτες, καθώς πιστεύουμε πως αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξελίσσεται το Σωματείο μας, αλλά και να αξιοποιεί το εκτόπισμα του στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Αυτή τη στιγμή, το Σωματείο μας λειτουργεί σε πλήρη επαγγελματικά πρότυπα, καθώς στελεχώνεται σε καίρια πόστα από προσοντούχους, πτυχιούχους και έμπειρους υπαλλήλους, με εξειδίκευση στον τομέα που εργοδοτούνται.

Όσον αφορά το Διοικητικό Προσωπικό, έχουν πληρωθεί οι ακόλουθες θέσεις: Εκτελεστικός Διευθυντής, Οικονομικός Σύμβουλος, Εκπρόσωπος Τύπου, Υπεύθυνος Μάρκετινγκ, Λειτουργοί Εμπορικού Τμήματος, Υπεύθυνος Εισιτηρίων, Λειτουργοί Τμήματος Εισιτηρίων, Επιχειρησιακός Υπεύθυνος, Υπεύθυνος Λογιστηρίου, Υπεύθυνος Λειτουργός για τα Μέλη, Γραμματέας / Τηλεφωνήτρια, Εισπράκτορας, Οργανωτικός Υπεύθυνος Ακαδημίας, Λειτουργός Ακαδημίας.

Όσο αφορά το προσωπικό της πρώτης ομάδας, εάν εξαιρέσουμε το Προπονητικό Επιτελείο, έχουν πληρωθεί οι ακόλουθες θέσεις: Τεχνικός Διευθυντής, Υπεύθυνος Πρώτης Ομάδας (Team Manager), Ιατρικό Επιτελείο (γιατρούς, Επιστημονικούς Συνεργάτες, Φυσιοθεραπευτές, Μασέρ, Χειροπράκτης), Υποστηρικτικό Προσωπικό (Φροντιστές, Φύλακας / Συντηρητής, Σεφ).

Ακόμη, μελετάται επιπλέον στελέχωση με επαγγελματίες σε συγκεκριμένα πόστα, μετά και από εισηγήσεις του Τεχνικού Διευθυντή. Θα πρέπει να αναφέρω πως γίνεται διαρκείς αξιολόγηση του προσωπικού, αλλά και των αναγκών του Σωματείου μας, ούτως ώστε να διαμορφώνεται ανάλογα το έμμισθο προσωπικό.

ΜΑΡΚΕΤΙΝΙΓΚ – ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Η επιτυχής, παραγωγική και δημιουργική λειτουργία του Τμήματος Μάρκετινγκ, είναι απαραίτητη για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Αυτός είναι ένας τομέας, στον οποίο επενδύσαμε. Βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, του ισχυρού Brand Name της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, το οποίο αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα στην Κύπρο και εγγυάται αποδοτικές και κερδοφόρες συνεργασίες.

Όσο αφορά τον μεγάλο χορηγό, έχει ολοκληρωθεί το συμβόλαιό μας με τη Cytamobile Vodafone και το Σωματείο βρίσκεται σε αναζήτηση νέας μεγάλης συνεργασίας. Ήδη γίνονται επαφές και συζητήσεις με μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς, με στόχο να προκύψει μία νέα συνεργασία, για αντικατάσταση του μεγάλου χορηγού.

Παράλληλα, έχουμε συμφωνήσει με τη Megabet Plus LTD και την Crypto Security, για ανανέωση της συνεργασίας μας και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Επαφές γίνονται και με άλλες εταιρίες, που θέλουν να επωφεληθούν των οφελημάτων του χορηγικού πακέτου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Αυτή τη στιγμή η ΟΜΟΝΟΙΑ διαθέτει στην αγορά τρία δικά της προϊόντα, την Μπύρα, το Νερό και την OMONOIA Cola. Πρόκειται για ποιοτικά προϊόντα, τα οποία ικανοποιούν τις υψηλές απαιτήσεις του κόσμου της ομάδας μας.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημάνουμε πως από τις πωλήσεις των προϊόντων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, προκύπτουν μεγάλα οικονομικά οφέλη για το Σωματείο. Αυτό είναι κάτι που θα επιβεβαιώσετε από την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων.

Επίσης, συνεχώς εξετάζονται και αξιολογούνται προτάσεις που υποβάλλονται στο Σωματείο μας, για δημιουργία νέων προϊόντων, ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχουμε προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας. Περισσότερα για την δράση του Τμήματος Μάρκετινγκ, μπορείτε να μάθετε διαβάζοντας την έκθεση δράσης που έχετε ενώπιόν σας.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Σε μία ακόμα χρονιά, κατά την οποία το Σωματείο μας κατέβαλε αγώνα οικονομικής επιβίωσης, κύριο μέλημα της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου ήταν να παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα στα ταλέντα μας, ούτως ώστε να βελτιωθούν σαν ποδοσφαιριστές, αλλά και σαν άνθρωποι.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, θεωρούμε πως αρκετοί ποδοσφαιριστές που αποτελούν το Κέντρο Επίλεκτων, σύντομα θα είναι σε θέση να συμπεριληφθούν στο έμψυχο δυναμικό της πρώτης ομάδας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως 16 ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας μας, έχουν κληθεί στις Εθνικές ομάδες μέχρι 19 ετών.

Επιπλέον, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η Ακαδημία, τις οποίες αναβαθμίσαμε, στο μέτρο των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Βέβαια, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει η ΟΜΟΝΟΙΑ.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσω πως ο Τεχνικός Διευθυντής της Ομάδας μας, κ. Νίκος Νταμπίζας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου. Επεξεργάζεται συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο με την προσαρμογή του στις οικονομικές δυνατότητες του Σωματείου μας, μπορεί να εφαρμοστεί και να αποδώσει “καρπούς”. Έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν με κάθε σοβαρότητα και προσοχή. Περισσότερες λεπτομέρειες για την δράση της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου, μπορείτε να διαβάσετε στις Έκθεση που έχετε ενώπιόν σας.

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ / ΦΟΥΤΣΑΛ / ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ / ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Πρωταγωνιστική πορεία ακολούθησαν την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε τα Τμήματα Πετόσφαιρας, Φούτσαλ και Ποδηλασίας. Στην Πετόσφαιρα έγινε εξαιρετική δουλειά. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους αποτελούν το Τμήμα. Η ομάδα μας κατέκτησε και τους τρεις τίτλους, Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ, ενώ πραγματοποίησε και αξιόλογη Ευρωπαϊκή πορεία. Μάλιστα, η ομάδα πετόσφαιρας καταγράφει και ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, καθώς έχει επιτύχει 26 συνεχόμενες νίκες σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις και κυνηγά το ρεκόρ που έχει δημιουργήσει η Ανόρθωση στη δεκαετία του ΄80. Το φετινό ήταν το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του Τμήματος Πετόσφαιρας. Είμαστε βέβαιοι πως ανάλογες επιτυχίες, θα σημειωθούν και τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Το Τμήμα Φούτσαλ κατέβαλε αξιοπρεπέστατη προσπάθεια, ωστόσο τερμάτισε στη 2η θέση της βαθμολογίας και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου. Η ομάδα των U21 τερμάτισε στη 2η θέση, δύο βαθμούς πίσω από την κορυφή, χάνοντας για πρώτη φορά το πρωτάθλημα στα έξι χρόνια του θεσμού. Η ομάδα U17 τερμάτισε στην 4η θέση στο πρωτάθλημα, ωστόσο στο θεσμό του κυπέλλου με επιβλητικές νίκες κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο.

Στο Τμήμα Καλαθόσφαιρας, ο στόχος ήταν ξεκάθαρος από το ξεκίνημα. Επιδίωξή μας ήταν, έχοντας τον χαμηλότερο προϋπολογισμό στην α΄ κατηγορία, να δημιουργήσουμε τις βάσεις και τις υποδομές, για να μπορέσει να “κτιστεί”, σε βάθος χρόνου, μία ομάδα που θα μπορεί να πρωταγωνιστεί. Η ομάδα μας κέρδισε την παραμονή της στην κατηγορία, κάτι που ήταν η βασική μας επιδίωξη. Επιπλέον, τα περισσότερα τις παιχνίδια, τα έχασε με πολύ μικρή διαφορά στους πόντους, διεκδικώντας τη νίκη μέχρι τα τελευταία στάδια.

Το Τμήμα Ποδηλασίας συνεχίζει να διαπρέπει και να τιμά το Σωματείο μας με τις διακρίσεις του. Οι αθλητές μας κατέκτησαν αρκετές πρωτιές, σε όλες τις κατηγορίες, οδηγώντας την ΟΜΟΝΟΙΑ ξανά στο υψηλότερο βάθρο. Είμαστε πολύ περήφανοι για την δουλειά που γίνεται στο Τμήμα, για τον επαγγελματισμό που άπαντες επιδεικνύουν, για την αφοσίωσή τους, αλλά και για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους αυτούς τους 28 μήνες, συνέβαλαν, με οποιοδήποτε τρόπο, στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη, αλλά και για δημιουργία συνθηκών που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μία ομάδα, έτοιμη για να πρωταγωνιστήσει.

Ευχαριστώ θερμά τον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, τους φίλους και συνεργάτες του Σωματείου μας, τους συναδέλφους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, το Προσωπικό, τους Προπονητές και τους Αθλητές της ομάδας μας. Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε, κράτησε ζωντανή την ΟΜΟΝΟΙΑ, στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της.

Όλοι θα πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι γι΄ αυτό. Καλώ όλους να συνεχίσουν με σθένος αυτήν την αξιοθαύμαστη προσπάθεια. Σύντομα θα απολαύσουμε τους καρπούς της επιτυχίας Ζήτω η ΟΜΟΝΟΙΑ!”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ