aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικοί Αρθρογράφοι της Κύπρου | ΑΠΟΨΕΙΣΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣΔικαίως η ενδεκάδα αρχίζει από τον Μαργκάσα (και τον Ντερμπισάιρ)

Δικαίως η ενδεκάδα αρχίζει από τον Μαργκάσα (και τον Ντερμπισάιρ)

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Αν πιστέψουμε τους… προπονητές της ομονοιάτικης εξέδρας, δεν κάνει για αριστερό μπακ, δεν κάνει για αριστερός μεσοεπιθετικός, ενώ ως αμυντικό χαφ μάλλον υπάρχουν καλύτεροι. Κι όμως, ο Ρενάτο Μαργκάσα είναι η πλέον σταθερή αξία στη μηχανή του Πάμπου Χριστοδούλου. Με αξιοζήλευτα στατιστικά, με πάθος που ξεχειλίζει και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση προς όλους όσοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι βρίσκονται σε ένα τεράστιο οικοδόμημα -για τα κυπριακά δεδομένα- που ονομάζεται Ομόνοια.

Σίγουρα, ο Μαργκάσα δεν είναι ο καλύτερος και ο πιο ποιοτικός παίκτης που ήρθε ποτέ στην Κύπρο. Ούτε «κράχτη» μπορείς να τον πεις, λόγω της πολύχρονης παρουσίας του στο πρωτάθλημά μας. Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξαν περίοδοι που ήταν… δευτεροτρίτη επιλογή. Ωστόσο, όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά συνεχίζει να δουλεύει σαν σκυλί κι είτε το παραδέχονται οι μόνιμοι επικριτές του είτε όχι, δικαίως η ενδεκάδα αρχίζει από τον Μαργκάσα (και τον Ντερμπισάιρ για να είμαστε πιο σωστοί).

Σε οκτώ αγωνιστικές, όπου ο προβληματισμός ήταν κυρίαρχο στοιχείο στους πράσινους, ο 32χρονος Πορτογάλος μετράει… τεσσεράμισι ασίστ και δύο γκολ! Πόσοι άλλοι τριφυλλοφόροι έχουν να επιδείξουν ανάλογα στατιστικά; Να τα θυμηθούμε λίγο; Στη μεγαλύτερη νίκη της Ομόνοιας, στο 5-2 επί της ΑΕΚ, ανοίγει το σκορ στο 5’ και στο 11’ δίνει ασίστ στον Ματ Ντερμπισάιρ που πετυχαίνει το 2-0 και μπαίνουν γερά οι βάσεις για τη νίκη. Κόντρα στον Εθνικό από δικό του κόρνερ ο Ντερμπισάιρ ανοίγει το σκορ (αυτή είναι η… μισή ασίστ), κόντρα στην Αλκή σερβίρει τον Χριστοφή που πετυχαίνει το 1-1 και κόντρα στον Ολυμπιακό άλλη μία ασίστ στον Γκονσάλες που ανοίγει το σκορ.

Χθες βράδυ στο «Αμμόχωστος» το γκολ του Πόλιανετς υποχρέωσε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς να κάνουν μαύρες σκέψεις. Ο Ρενάτο Μαργκάσα, όμως, μπαίνει μπροστά. Γκολ στο 39’ για το 1-1, στο 85’ μαγική μπαλιά στον Ντερμπισάιρ που κέρδισε το πέναλτι και κερασάκι στην τούρτα νέα ασίστ και τελικό αποτέλεσμα 3-1 νίκη για τους πράσινους.

Για όσους δεν το θυμούνται, η βελτίωση των… αριθμών του Μαργκάσα είχε αρχίσει από την περσινή περίοδο όταν ήταν βασικός και αναντικατάστατος πετυχαίνοντας και τέσσερα τέρματα. Ιδιαίτερα οι ασίστ του έφτασαν σε εντυπωσιακό νούμερο. Δέκα ασίστ μέτρησε τη σεζόν 2016-17 ο Πορτογάλος μεσοαμυντικός. Ενώ ο Κλέιτον, για παράδειγμα, που ήρθε στην Κύπρο με όρους εντολής να κάνει παιχνίδι και να ετοιμάζει γκολ στους συμπαίκτες του, είχε τις μισές ασίστ (πέντε)! Αν προσθέσουμε ότι οι απολαβές του Βραζιλιάνου ήταν περίπου διπλάσιες από του Μαργκάσα, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βάλουμε στη ζυγαριά την προσφορά του καθενός.

Συμπέρασμα; Ο Μαργκάσα είναι σε φάση… αναγέννησης κι ας οδεύει προς τα 33 του χρόνια. Είχε πολύ καλή σεζόν πέρυσι, έγινε Κύπριος και είναι βασικός στην εθνική μας ομάδα, ενώ πραγματοποιεί το καλύτερο ξεκίνημα της τελευταίας δεκαετίας, από την περίοδο που βρίσκεται στο νησί μας. Από το 2008 όταν ήρθε στη Δόξα, άγνωστος μεταξύ αγνώστων με προπονητή τον Πάμπο Χριστοδούλου, αν αυτό λέει κάτι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ