aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΑπό τους προπηλακισμούς, η μόνη διέξοδος ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου!

Από τους προπηλακισμούς, η μόνη διέξοδος ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΣΚΑΛΛΗ

Η Ομόνοια Λευκωσίας είναι η Πρωταθλήτρια της ΚΟΠ της περιόδου 2020 – 2021. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σ’ όλο το οικοδόμημα της ομάδας για την μεγάλη αυτή επιτυχία η οποία ήλθε μετά από αρκετά χρόνια. Συνήθως λέγεται ότι η ακμή έχει και την παρακμή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Η Ομόνοια η πιο λαοφιλής ομάδα της Κύπρου για πολλά χρόνια κέρδιζε τίτλους και τιμές και πάντα ήταν ο μόνιμος πρωταγωνιστής στο ποδόσφαιρο της Κύπρου.

Μετά την ακμή , σταδιακά επήλθε η παρακμή , η οποία λειτούργησε καταλυτικά στην πορεία και εξέλιξη της ομάδας. Δοκιμάστηκαν διάφορα διοικητικά σχήματα και οργανογράμματα, διατέθηκαν πολλά χρήματα στην δημιουργία της μεγάλης και φημισμένης ομάδας, όμως στο τέλος το Σωματείο βρέθηκε με τεράστια χρέη και δεν μπορούσε πλέον να λειτουργήσει την ομάδα στα πλαίσια πρωταθλητισμού.

Ήταν φανερό πλέον και επιτακτική ανάγκη ότι η Ομόνοια ζητούσε και επιζητούσε εναγωνίως την πραγματική θέση στο ποδόσφαιρο της Κύπρου, που της ανήκει, και την δικαιούται με βάση την ιστορική της διαδρομή. Ο κόσμος που ακολουθεί μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι και ο πλούτος της και εφ’ όσο αυτός ο πλούτος υπάρχει , μια ομάδα έχει μέλλον, έχει απαιτήσεις και προοπτική. Το μόνο που χρειάζονται είναι σωστός , σταθερός, προγραμματισμός, υπομονή, επιμονή και όραμα. Φυσικά και σωστή οργάνωση σκληρή δουλειά, αφοσίωση καθώς και ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων στο ποδοσφαιρικό τμήμα , οι οποίοι να αντέχουν τις ποδοσφαιρικές φουρτούνες, να υπομένουν καρτερικά, στα αρνητικά αποτελέσματα της ποδοσφαιρικής ομάδας στην διάρκεια του μαραθωνίου στο Πρωτάθλημα. Να μην πανικοβάλλονται, να μην μεταφέρουν αρνητικά συναισθήματα , μιζέρια και μηνύματα, να μην παίρνουν αποφάσεις σε στιγμές δύσκολες και πιεστικές και να κρατούν τις απαραίτητες ισορροπίες μέσα στην ομάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είτε αρνητικές , είτε θετικές. Αναφέρω θετικές διότι στο Ποδόσφαιρο υπάρχουν και εκρήξεις και στις επιτυχίες. Στο ποδοσφαιρικό επιτελείο μιας ομάδας πρέπει να βασιλεύει ο σεβασμός, αλληλοσεβασμός, αγάπη, αλληλοβοήθεια, συνεννόηση, συναίνεση, ψυχολογική ενότητα και ανθρωπιά. Είναι φυσιολογικά ανθρώπινο, το γεγονός ότι στις αποτυχίες υπάρχει , θλίψη, προβληματισμός, αρνητικές σκέψεις κακά συναισθήματα.

Τα πιο πάνω στοιχεία και αρετές υπήρχαν στην ομάδα της Ομόνοιας. Ήταν ορατά από πολύ μακριά.

Ισχυρό συμπλήρωμα των όσων παραθέτω πιο πάνω είναι απαραίτητα η οικονομική ευημερία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία να προσφέρει ασφάλεια, βεβαιότητα, πειθαρχία , ηρεμία και αυτοπεποίθηση.

Δεν ξεχνώ πρόσφατα τις έντονες αντεγκλήσεις, διαφωνίες, συζητήσεις, υβρισίες και προπηλακισμούς, όταν ο Σταύρος Παπασταύρου προθυμοποιήθηκε να δημιουργήσει εταιρεία και να αναλάβει την Ποδοσφαιρική Ομόνοια. Μια ομάδα η οποία δεν μπορούσε να λειτουργήσει πλέον ως βιώσιμη ποδοσφαιρική δύναμη και η οποία προσπαθούσε να βρει το δρόμο της. Υπήρχε ο πλούτος, η ιστορία , η περηφάνια και η διαδρομή, ο κόσμος , έδινε από τα υστερήματα του για να βοηθήσει την ομάδα του, αλλά οι ποδοσφαιρικές συνθήκες είχαν πλέον διαφοροποιηθεί. Έγινε κατανοητό πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η μόνη διέξοδος, για να προοδεύσει η ομάδα και να πρωταγωνιστεί ξανά ήταν η απόφαση για να δοθεί η διαχείρηση της ομάδας στον Σταύρο Παπασταύρου.

Ο Σταύρος Παπασταύρου, απέτυχε την πρώτη χρονιά, λόγω απειρίας. Η τοποθέτηση ανθρώπων μετά στα διάφορα πόστα και θέσεις της ομάδας από την Διοίκηση μέχρι την Τεχνική ηγεσία και Τεχνικό Επιτελείο, λειτούργησε πολύ καλά και είχε μια θαυμαστή χημεία μεταξύ τους η οποία απέδωσε καρπούς και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα μπροστά μας.

Το Ποδόσφαιρο είναι μια πολύ ευαίσθητη και εύθραυστη λειτουργία η οποία χρειάζεται γνώση , ιδέες, ανθρωποκεντρική, ιδεολογία , μια απέραντη ανθρωπιά και μια τέλεια και αψεγάδιαστη ποιοτική λειτουργία και αφοσίωση.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την πρόσφατη πορεία της Ομόνοιας παρ’ όλο ότι έχουν αναφερθεί πιο πάνω, κωδικοποιώ αυτά και τα αναφέρω συγκεντρωτικά. Η επιτυχία της κτίσθηκε:
*** Καλή και αξιόπιστη Διοικητική Οργάνωση και Οργανωτική Λειτουργία.
*** Καλή προπονητική ομάδα και Τεχνικό Επιτελείο, με σεβασμό, αλληλοσεβασμό, συνεργασία –κατανόηση, ψυχολογικό δέσιμο-πειθαρχία.
*** Οικονομική ευημερία,
*** Αφοσίωση στο στόχο , χωρίς παλινδρομήσεις, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της ομάδας.
*** Ποδοσφαιρική ισορροπία, ηρεμία, υπομονή, επιμονή και μακριά από πανικό και εσωστρέφεια.
-Μακριά από αποφάσεις στις δύσκολες συνθήκες και στα κακά, αρνητικά αποτελέσματα.
*** Υπομονή, αυτοσυγκέντρωση , επιμονή στον στόχο, ομαδικότητα. Κανένας δεν ένοιωθε ότι είναι πάνω από το σύνολο.
*** Ομαδικό πνεύμα, όχι μόνο στην ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά σ’ όλο το οικοδόμημα της.
*** Ακούραστος , διψασμένος και υπερήφανος κόσμος που ενέπνεε όλη την ομάδα.

Τα κυρίαρχα αυτά στοιχεία έδωσαν το πρωτάθλημα στην Ομόνοια και όχι τα προτερήματα και ικανότητες των ποδοσφαιριστών της χωρίς φυσικά να τα υποτιμώ. Αυτά είναι δεδομένα.

Χωρίς αυτά τα στοιχεία να κυριαρχούσαν στην ομάδα, οι ποδοσφαιριστές δεν θα μπορούσαν να εκπληρώσουν την αποστολή τους, ανεξαρτήτως των προσόντων και ικανοτήτων τους.

Μέσα σε ένα όμορφο, ήρεμο, προσγειωμένο, ποιοτικό και ανθρώπινο περιβάλλον, οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές αποδίδουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων της. Μέσα σε μια καλά οργανωμένη διοικητικά και τεχνικά ομάδα μια ποιοτικά δομημένη ομάδα, η επιτυχία είναι δεδομένη.

Η καλή και ποιοτική οργάνωση σε όλα τα επίπεδα, μεγιστοποιεί τις δυνατότητες και ικανότητες των ποδοσφαιριστών και ελαχιστοποιεί τις αδυναμίες τους.

Συγχαίρω και πάλιν την Ομόνοια, για την ανάδειξη της σε πρωταθλήτρια Κύπρου 2020 – 2021. Περισσότερα χειροκροτήματα αποδίδω στην διαμορφωμένη νέα νοοτροπία της ομάδας την οποία ανέδειξα στο παρόν μου άρθρο. Σκοπός και στόχος μου, είναι η μεταφορά των ιδεών, εμπειριών και γνώσεων, γύρω από το ποδόσφαιρο και τις παραμέτρους τους.

Παραμέτρους τόσο δύσκολες και αθέατες και τόσο χρήσιμες και αναγκαίες…..

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ