aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΆλλαξε χέρια το τεμάχιο της Ομόνοιας στις Χαλεπιανές

Άλλαξε χέρια το τεμάχιο της Ομόνοιας στις Χαλεπιανές

TOY BAΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μπορεί να ξέσπασε σάλος ύστερα από τις καταγγελίες του πρώην προέδρου της Ομόνοιας, Μιλτιάδη Νεοφύτου, ότι δόθηκαν οδηγίες από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για αναβάθμιση της πολεοδομικής ζώνης στην οποία εμπίπτει τεμάχιο του σωματείου (στις Χαλεπιανές) προκειμένου να αυξηθεί η αξία του και στη συνέχεια να πουληθεί για να επιστραφούν χρήματα στον ίδιο τον Μιλτιάδη Νεοφύτου, αλλά ουδείς ενημέρωσε τους χιλιάδες οπαδούς της ομάδας, ότι περίπου η μισή έκταση του γηπέδου άλλαξε χέρια.

Το γεγονός ότι μέρος του τεμαχίου ουσιαστικά ανήκει πλέον σε άλλους, ενώ το σύνολό του είναι υποθηκευμένο σε τράπεζα, οδηγεί σε ναυάγιο τα όνειρα οπαδών της ομάδας, ότι σε κάποια στιγμή θα γινόταν κατορθωτή η ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου της Ομόνοιας.

Το τεμάχιο χάθηκε για την Ομόνοια στην προσπάθεια επιστροφής χρημάτων στον Μιλτιάδη Νεοφύτου, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του ενώπιον του Δικαστηρίου υποστήριξε ότι δαπάνησε για το σωματείο περίπου €20 εκατ., τα οποία και διεκδίκησε, αφού, όπως ανέφερε, αυτό του είχε υποσχεθεί ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Πώς χάθηκε, όμως, περίπου το μισό τεμάχιο το οποίο τυπικά ανήκε στον εταιρεία Lockwood Properties Limtied, η οποία με τη σειρά της ανήκε στην εταιρεία New Winner Investments Limited;

Το τεμάχιο είχε αγοραστεί το 2003 έναντι περίπου €2 εκατ. και προφανώς λόγω και των χρεών που είχε ή θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά το σωματείο, με κίνδυνο να εκποιηθεί για να εξοφληθούν οι όποιες οφειλές της ομάδας, ο τότε πρόεδρος της Ομόνοιας, Δώρος Σεραφείμ, το ενέγραψε σε εταιρεία.

Το 2011, όταν οι τράπεζες άρχισαν να πιέζουν τον Μιλτιάδη Νεοφύτου με σκοπό να αποπληρώσει υποχρεώσεις του, αυτός ζήτησε να του επιστραφούν τα χρήματα που είχε δαπανήσει για την Ομόνοια. Στη συγκεκριμένη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ανάγκη εξεύρεσης €5 εκατ.-€6 εκατ. ώστε να μην κινδυνεύσει με χρεοκοπία η εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Μιλτιάδης Νεοφύτου επέμενε ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να σωθεί και στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν, η τράπεζα του κ. Νεοφύτου προσέγγισε τρεις επιχειρηματίες οι οποίοι δέχτηκαν να δανείσουν την εταιρεία New Winner Investments Limited (€1,5 εκατ. ο κάθε επιχειρηματίας) η οποία με τη σειρά της επέστρεψε σταδιακά €5,9 εκατ. στον Μιλτιάδη Νεοφύτου. Οι δύο επιχειρηματίες ήταν ο Ιάκωβος Ιακώβου (Αδελφοί Ιακώβου) και ο Παναγιώτης Αθηαινίτης. Ο τρίτος δεν εμφανίζεται στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, αφού παρουσιάζεται, απλώς, η πληρωμή να έγινε μέσω επιταγής της Τράπεζας Κύπρου.

Κατά το 2011 οι πιο πάνω επιχειρηματίες παραχώρησαν δάνειο €4,5 εκατ. στην εταιρεία New Winner. Όπως προκύπτει από έγγραφο που κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, από τα €5,9 εκατ. το €1,5 καταβλήθηκε από τον Παναγιώτη Αθηαινίτη, το €1,5 από την Skyra Lima και το άλλο €1,5 εκατ. πληρώθηκε από τράπεζα για λογαριασμό τρίτου επιχειρηματία. Το €1,4 εκατ. αποτελεί προϊόν δανεισμού της ίδιας της Lockwood Properties Limtied από την τράπεζα.

Οι τρεις επιχειρηματίες παραχώρησαν δάνειο στην εταιρεία New Winner Investments Limited με σχετικό έγγραφο, το οποίο υπεγράφη και το οποίο προέβλεπε πως σε περίπτωση που αυτό δεν εξοφλείτο σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, τότε οι μετοχές της Lockwood Properties LTD (στην οποία ανήκε το τεμάχιο της Ομόνοιας) θα περιέρχονταν στην κυριότητά τους.

Σημειώνεται πως, με βάση παλαιότερη εκτίμηση, το τεμάχιο της Ομόνοιας, έκτασης περίπου 140 σκαλών, άξιζε περίπου €10 εκατ. Στην πορεία η πολεοδομική ζώνη στην οποία εμπίπτει αναβαθμίστηκε και φυσιολογικά αυξήθηκε και η αξία του, οπόταν οι επιχειρηματίες θεωρητικά δεν βγήκαν χαμένοι από την πράξη στην οποία προχώρησαν. Ωστόσο, υπάρχει ένα ερωτηματικό το οποίο αφορά στο γεγονός ότι το τεμάχιο είχε υποθηκευτεί, οπόταν εκτός από τις τρεις εταιρείες δικαιώματα στο τεμάχιο έχει και η τράπεζα.

Τα έγγραφα βρίσκονται ενώπιον Δικαστηρίου

Τα σχετικά έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν ήδη ενώπιον του δικαστηρίου αναμένεται να διαβιβασθούν και στον Γενικό Εισαγγελέα με σκοπό να διερευνήσει κατά πόσον ακολουθήθηκαν ορθόδοξες διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο κ. Νεοφύτου θα ζητήσει από το Δικαστήριο αντίγραφο του οπίσθιου μέρους των επιταγών που κατέθεσε, προκειμένου να διαφανεί ποιος υπέγραφε τις επιταγές που παραδίδονταν από τη New Winner στον ίδιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η New Winner είχε εξουσιοδοτήσει τον Βενιζέλο Ζαννέττο να υπογράφει τις επιταγές της εταιρείας.

«Αγοράσαμε κομμάτι στις Χαλεπιανές»

Ο κ. Παναγιώτης Αθηαινίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ», ανέφερε πως ουδεμία σχέση είχε με την εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου.

«Συμφωνήσαμε με τη New Winner για να αγοράσουμε μέρος του ακινήτου στις Χαλεπιανές, αλλά δεν γνωρίζουμε αν τα χρήματα που πληρώναμε κατέληγαν στον Μιλτιάδη Νεοφύτου», είπε.

Ο διευθυντής της εταιρείας Skyra Lima, κ. Γιώργος Ξυδάς, ανέφερε στον «Φ» πως πρόκειται για συναλλαγή μεταξύ δύο ιδιωτικών εταιρειών, δηλαδή της Skyra Lima και της New Winner. Δεν γνωρίζουμε τι έγινε στη συνέχεια, συμπλήρωσε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ