aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΑφιέρωμα-αποθέωση στον Ντάρμπισαϊρ!

Αφιέρωμα-αποθέωση στον Ντάρμπισαϊρ!

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΖΕΪΔΗ

Η αγγλική ιστοσελίδα dailymail.co.uk αφιερώνει σήμερα ένα πολύ μεγάλο και αποθεωτικό ρεπορτάζ στις επιδόσεις του Ματ Ντάρμπισαϊρ με τη φανέλα της Ομόνοιας.

Με τίτλο: «Πως ο ξεχασμένος σταρ της Εθνικής Αγγλίας U-21 έχει ανατρέψει τη ζωή του και έγινε ο κορυφαίος Άγγλος επιθετικός στην Ευρώπη», οι συμπατριώτες του πρώτου «κανονικού» της Ομόνοιας αναλύουν με δηλώσεις και πολλές φωτογραφίες τα κατορθώματα του Ντάρμπισαϊρ στην Κύπρο.

Αναλυτικά: «Δέκα χρόνια μετά που πήρε το βάπτισμα του πυρός στο Γουέμπλεϊ με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας U21 και μάλιστα σκόραρε, ο πρώην επιθετικές της Μπλάκμπερν, Ματ Ντάρμπισαϊρ απολαμβάνει τώρα μία απροσδόκητη αναγέννηση της καριέρας του που τον καθιστά ως τον πιο παραγωγικό Άγγλο επιθετικό στην Ευρώπη.

Το περασμένο καλοκαίρι πήρε την απόφαση να μετακομίσει, μαζί με την οικογένεια του, στην Κύπρο, 3000 μίλια μακριά από το σπίτι του για χάρη της Ομόνοιας. Και μέχρι στιγμής η απόφαση τον δικαιώνει με τα 21 γκολ του (18 στο πρωτάθλημα) ξεπερνώντας τους Κέιν, Ντεφόο, Βάρντι, Στάριτζ και Ρούνεϊ!».

«Τα στατιστικά λένε πως είμαι στην καλύτερη περίοδο της καριέρας μου», λέει ο Ματ Ντάρμπισαϊρ, ο οποίος αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Τζον Κάρβερ. «Ο προπονητής μου έδωσε αυτοπεποίθηση που χρειάζεται κάθε επιθετικός. Ξέρει ότι το είδωλο μου είναι ο Άλαν Σίρερ και σε κάθε ευκαιρία μου αναφέρει το όνομα του στην προπόνηση, αφού δούλεψε μαζί ως βοηθός του Σιρ Μπόμπι Ρόμπσον», τονίζει ο επιθετικός της Ομόνοιας.

Και συνεχίζει ο Ματ: «Ο Τζον είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, που ξέρει πότε να σε βοηθήσει και πότε να σε σπρώξει για να δώσεις περισσότερα. Το χρειάζομαι αυτό ως ποδοσφαιριστής και είμαι σίγουρος πως χιλιάδες άλλοι ποδοσφαιριστές νιώθουν το ίδιο. Μου άρεσε που αγωνιζόμουν στην Αγγλία, αλλά μόλις ήρθε η πρόταση της Ομόνοιας άρπαξα την ευκαιρία. Αγωνίστηκα στην Ελλάδα και ξέρω τον τρόπο ζωής που είναι θαυμάσιος. Και το επίπεδο του ποδοσφαίρου είναι πολύ καλύτερο από ότι αρκετός κόσμος νομίζει. Μου έδωσε ένα νέο κίνητρο στη ζωή μου».

«Είναι πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Είναι πιο τεχνικό από τη Championship, που είναι περισσότερο σαν το μπάσκετ (ασταμάτητος ρυθμός). Το τέμπο είναι πιο αργό εδώ, θα τα βρούμε σκούρα αν αγωνιστούμε στη Championship με το δικό τους στυλ, αλλά αν έρθουν οι ομάδες εκείνες στην Κύπρο θα δυσκολευτούν πολύ», προσθέτει ο Ντάρμπισαϊρ.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι σκόραρε δύο φορές απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», αλλά τα πράγματα για εκείνον άλλαξαν όταν ο Σαμ Άλαρνταϊς αντικατέστησε στον πάγκο της Μπλάκμπερν τον Πολ Ινς.

«Όλοι γνωρίζουμε τον Big Sam και δεν θέλω να πω κάτι κακό γι’ αυτόν. Αλλά από εκεί που ήμουν βασικός κάθε εβδομάδα, έγινε πέμπτη επιλογή για την επίθεση. Μου είπε ότι πρέπει να παλέψω για να κερδίσω τη θέση μου και όλοι γνωρίζουμε ότι προτιμά δυνατούς και ψηλούς επιθετικούς στην ομάδα του».

Μέχρι τότε ο Ντάρμπισαϊρ είχε 14 συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας U21, ανάμεσα τους και το παιχνίδι στο νέο Γουέμπλεϊ (3-3) όπου σκόραρε. «Τα κράτησα όλα από εκείνο το ματς. Τη φανέλα, τα παπούτσια, το πρόγραμμα», λέει γελώντας και συνεχίζει: «Σε 20 χρόνια θα κάθομαι με τα παιδιά μου και θα τους λέω που ήμουν μέρος της ιστορίας του Γουέμπλεϊ».

Ο Ματ πιστεύει ότι έφυγε νωρίς από την Μπλάκμπερν το 2009. Πέρασε αρκετά καλά στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό, κέρδισε ένα πρωτάθλημα, αγωνίστηκε το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως μετά από λίγο επέστρεψε πάλι στην Αγγλία. Φόρεσε τη φανέλα της Μπέρμινχαμ, της Νότινγχαμ, της Όλνταμ, της Μπλάκμπουλ και της Ρόδεραμ, αλλά πουθενά δεν ήταν το ίδιο καλά όπως στην Μπλάκμπερν.

«Από την εμπειρία μου πιστεύω ότι πρέπει να δίνεται περισσότερος χρόνος στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Χρειαζόμουν να αγωνιστώ περισσότερο για να αναπτυχθώ σαν ποδοσφαιριστής, ενώ για τους επιθετικούς είναι δύσκολο όταν οι προπονητές επιλέξουν να αγωνιστούν οι ομάδες τους με έναν στράικερ. Ίσως να έπρεπε να μείνω περισσότερο σε κάποιες ομάδες για να παλέψω να κερδίσω τη θέση μου. Όμως, ήθελα να αγωνιζόμουν στην ενδεκάδα και όχι να είμαι στον πάγκο», το σχόλιο του.

Τελειώνοντας, το ρεπορτάζ κάνει αναφορά στον τεχνικό διευθυντή Νίκο Νταμπίζα, ο οποίος κάνει τα πάντα για να είναι ο Ματ χαρούμενος εντός και εκτός γηπέδου. Επίσης, οι συμπατριώτες του σχολιάζουν τη θερμοκρασία στην Κύπρο, το γεγονός ότι έχει πισίνα στο σπίτι του και ότι οι 2 από τους 3 γιους του παίζουν ποδόσφαιρο στην ακαδημία της Άρσεναλ στην Κύπρο.

Ο Ντάρμπισαϊρ έχει ακόμη έναν χρόνο στο συμβόλαιο του και δεν θα ήταν έκπληξη αν παραμείνει στην Κύπρο, αν και οι επιδόσεις του ίσως αναθερμάνουν το ενδιαφέρον από ομάδες της Αγγλίας. «Αν χρειαζόταν να δώσω μία συμβουλή σε κάποιο Άγγλο ποδοσφαιριστή που σκέφτεται να αγωνιστεί στο εξωτερικό, θα του έλεγα να αρπάξει την ευκαιρία. Είναι σύντομη η καριέρα μας, όποτε γιατί όχι;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ