Παπαπέτρου: «Απονομή τίτλου στην Ομόνοια με επιχείρημα… Παύλου Κοντίδη»

Το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας Ομόνοιας Μιχάλης Παπαπέτρου ήταν καλεσμένος στον Active (107.4 & 102.5) και στην εκπομπή «Βάλε Ένα Γκολ» με τους Ιάκωβο Κακουρή και Πανίκο Θεοδοσίου. Ο γνωστός δικηγόρος, πρώην πολιτικός και γιος του ιατρού και δημοτικού σύμβουλου Ματθαίου Παπαπέτρου που ήταν εκ των ιδρυτών της ομάδας της Λευκωσίας, μίλησε για όλους και για όλα. Θυμήθηκε τις προηγούμενες του θητείας στο ΔΣ της Ομόνοιας από το 1971-75 αρχικά ως μέλος και ακολούθως ως γενικός γραμματέας του σωματείου.

«Μπήκα στο Δ.Σ αρχές του 1972 ως μέλος και τις επόμενες σεζόν μέχρι και τον Ιανουάριο του 1975 ήμουν γενικός γραμματέας μέχρις ότου με… ελευθέρα μετεγγραφή μεταπήδησα στην πολιτική. Το μικρόβιο πάντα υπήρχε να αναμειχθώ με τα πολιτικά, όμως οφείλω να παραδεχθώ ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση. Κι αυτό γιατί η Ομόνοια δεν ήταν απλά ένας σύλλογος για εμένα ή μια ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, αλλά ήταν μια ζωή. Απλά να θυμίσω ότι εκείνος που συγκάλεσε την ιδρυτική συνέλευση της Ομόνοιας και ήταν ο πρώτος πρόεδρός της το 1948 ήταν ο πατέρας μου Ματθαίος Παπαπέτρου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τα βήματά μου στην Ομόνοια αρχίζουν από τα βήματά μου στη ζωή», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Ήταν η ιδέα του πατέρα μου για την ονομασία «Ομόνοια». Την εισηγήθηκε και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Το 1948 οι συνθήκες που επικρατούσαν στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου ήταν οξυμένες μέσα από τι διάσπαση. Μέσα σε εκείνες τις συνθήκες που τροφοδοτούσε και ο εμφύλιος στην Ελλάδα, το όνομα «Ομόνοια», δηλαδή για να μονιάσουμε, για σύμπνοια κλπ, ήταν το κεντρικό σημείο της ιδέας της πρόταση για την ονομασία. Και εκ των υστέρων θεωρώ ότι ήταν πολύ πετυχημένη επιλογή που άγγιξε στο τέλος τις καρδιές του κάθε φίλαθλου, ανεξάρτητα εάν είναι οπαδός της Ομόνοιας ή άλλης ομάδας».

Ακολούθως θυμήθηκε για εκείνα τα χρόνια που ο ίδιος ήταν στο Δ.Σ.: «Από τις σεζόν 1972-75 που ήμουν στο Δ.Σ. τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, παίζαμε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και επειδή δεν υπήρχαν οι οικονομικές δυνατότητες για το σωματείο μας, παίζαμε και τα δύο ματς εκτός έδρας και μας έδιναν ένα μικρό ποσό οι αντίπαλοι. Θυμάμαι το 1972 που παίξαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου με την Μπάγερν, και ήταν 0-9 το πρώτο ματς και 0-2 το δεύτερο. Οι παίκτες της Ομόνοιας τότε ήταν ημιεπαγγελματίες, είχαν τις δουλειές τους και τα αποτελέσματα ήταν και ανάλογα. Τότε περίσσευε η ψυχή, το πάθος…».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της Ομόνοιας Σταύρου Παπασταύρου που αφορούσαν στο αίτημα των «πρασίνων» στην ΚΟΠ για απονομή τίτλου, έδωσε το δικό του επιχείρημα με τον Παύλο Κοντίδη. «Η τοποθέτησή του στηρίζεται στην κοινή λογική. Με βάση τη νομολογία και του ανώτατου δικαστηρίου της Κύπρου, η κοινή λογική και βούληση του νομοθέτη είτε νομοθετεί νόμους η Βουλή είτε πρόκειται για ερμηνεία κανονισμών ή αποφάσεων σωματείων, είναι το κεντρικό σημείο. Εγώ θα πω ότι ξεκίνησε ένα πρωτάθλημα, έφτασε σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αναγκαζόμαστε να διακόψουμε. Ποιοι αναγκάζονται να το διακόψουν; Είναι απόφαση της Πολιτείας και της ΚΟΠ, όχι της Ομόνοιας και του Παπασταύρου. Θέλετε να μου πείτε ότι η Ομόνοια έχει τόση δύναμη που να επηρεάσει τις αποφάσεις του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη και του Γιώργου Κούμα; Η Ομόνοια μέχρι τη στιγμή της σύσκεψης στο Προεδρικό έλεγε πως θέλει να τελειώσει το πρωτάθλημα στο γήπεδο, όμως υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να ακολουθήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων -πλην δύο- για διακοπή του πρωταθλήματος. Τώρα τι θα γίνει αφού αποφασίστηκε να διακοπεί; Εάν γινόταν η διακοπή στις αρχές του πρωταθλήματος να το καταλάβω και να μην ανακηρύξουμε πρωταθλητή, όμως σε ένα τόσο προχωρημένο στάδιο μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε να δούμε τι γίνεται και σε άλλα αθλήματα; Μήπως θα πρέπει να ρωτήσουμε για παράδειγμα τον πρωταθλητή ιστιοπλοΐας και αργυρό Ολυμπιονίκη μας Παύλο Κοντίδη τι γίνεται όταν λόγω καιρικών συνθηκών ή για άλλους λόγους διακόπτεται η τελευταία ιστιοδρομία; Μήπως ανακηρύσσεται ο πρωταθλητής με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων ιστιοδρομιών; Σε όλα τα αθλήματα ισχύει η κοινή λογική. Εγώ έχω την άποψη ότι από τη στιγμή που αποφασίσαμε καλώς και με βάση τη λογική ότι οι πρώτες τέσσερις ομάδες θα μας εκπροσωπήσουν μια συγκεκριμένη σειρά στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεν μπορούμε να αφήσουμε μια εσωστρέφεια και μια μικροψυχία να κατευθύνει τις αποφάσεις μας. Γιατί η Ομόνοια θα μας εκπροσωπήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ; Επειδή τερμάτισε πρώτη ως εκεί που πήγε το πρωτάθλημά μας στη φετινή σεζόν. Απ’ εκεί και πέρα το να έρχονται να λένε “ναι αλλά δεν πήρε το πρωτάθλημα και η ιστορία θα γράφει έναν μεγάλο κενό” κλπ, δεν το καταλαβαίνω», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Εμάς μας ικανοποιεί ότι στη συνείδηση του τελευταίου φιλάθλου, είτε είναι Ομονοιάτης είτε όχι, η Ομόνοια τερμάτισε πρώτη στη φετινή σεζόν και γι’ αυτό τον λόγο θα παίξει την επόμενη στο Τσάμπιονς Λιγκ και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο. Οι Ανορθωσιάτες που δεν το δέχονται είναι κρίμα για τον εαυτό τους να επιτρέψουν στην εσωστρέφεια να κατευθύνει τις κινήσεις τους. Η Ανόρθωση έκανε μια εκπληκτική πορεία, άφησε πίσω της μια δύσκολη περίοδο και χτύπησε στα ψηλά με την καθοδήγηση του Κετσπάγια και της νέας της διοίκησης. Η ομάδα τους έκανε μια εκπληκτική σεζόν. Αντί να κοιτάξουν μπροστά και να χτίσουν πάνω στη μεγάλη τους φετινή επιτυχία, νομίζω ότι το να εμπλέκονται μέσα σε αυτές τις καταστάσεις και ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, νομίζω αν το καλοσκεφτούν οι φίλοι μου οι Ανορθωσιάτες δεν τους βοηθά ούτε τους ίδιους. Και πρέπει να σας πως ειλικρινά ότι για εμένα η Ανόρθωση είναι από τα λίγα συμπαθή σωματεία που έχουμε στην Κύπρο».

Ερωτηθείς γιατί η Ομόνοια δεν έθιξε στη συνεδρία του Δ.Σ το θέμα του αιτήματός της για απονομή τίτλου, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε: «Διότι εκείνη την ώρα θα ήταν πρόωρο το αίτημα. Ας αφήσουμε να δούμε τι θα γίνει στα άλλα πρωταθλήματα, και τότε θα έχουμε και μια καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνουμε και στη μικρή μας Κύπρο. Νομίζω ότι αυτό που θα γίνει στα πλείστα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, θα είναι ένας οδηγός για το τι πρέπει να κάνουμε. Δεν πρέπει να αποτελέσουμε την εξαίρεση. Δεν θα απαντήσω του φίλου μου του κ. Κούμα που είπε για τις αποφάσεις να μην υπάρξουν πρωταθλητές στις κατηγορίες, θα περιμένω να δω τι θα γίνει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κανονικά είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΟΠ που θα επαναφέρει το θέμα διότι θα είναι αδύνατο η Κύπρος να αποτελεί μια παραφωνία και εξαίρεση στο γενικό κανόνα».

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των ομάδων, απόφαση που πάρθηκε με σκοπό να υπάρξει λιγότερη αδικία για κάποιες ομάδες, είπε: «Εγώ αν ήμουν στη θέση του κ. Παπασταύρου δε θα έκανα έναν τέτοιο συμβιβασμό διότι αυτή η ιστορία με την αυξομείωση των ομάδων στην Κύπρο έχει μεγάλη προϊστορία που δεν έχει σχέση ούτε με τη λογική, ούτε με την αξιοκρατία ούτε με το συμφέρον του αθλητισμού. Κατά καιρούς αυξάναμε και μειώναμε τις ομάδες, ανάλογα με τα μικροσυμφέροντα που ο καθένας ήθελε να υπηρετήσει. Εγώ κρατώ μικρό καλάθι εάν θα επανέλθουμε στις 12 ομάδες. Δεν ξέρω τη θα γίνει του χρόνου τέτοια εποχή. Τέτοιες αποφάσεις υπήρχαν πολλές φορές και πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι, τις άλλαζαν. Νομίζω ότι δεν έπρεπε να ανοιχτεί έστω και αυτή η μικρή πορτούλα που να δίνει αυτές τις δυνατότητες σε αυτό το θέμα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ