aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑΟμόνοια: «Έσπασε» τα κοντέρ των αρνητικών ρεκόρ (αριθμοί και αποδείξεις)

Ομόνοια: «Έσπασε» τα κοντέρ των αρνητικών ρεκόρ (αριθμοί και αποδείξεις)

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Άλλη μια σεζόν για… κλάματα για την Ομόνοια, με τα τελικά αποτελέσματα να μη συνάδουν με μια μεγάλη ομάδα, που η ιστορία της προτάσσει μόνο επιτυχίες και διακρίσεις. Η ομάδα της Λευκωσίας δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει χειρότερα τις υποχρεώσεις της στο φετινό πρωτάθλημα, καταγράφοντας αρκετά αρνητικά στοιχεία, που θα τη «στοιχειώνουν» για πάρα πολλά χρόνια.

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς; Από την 6η θέση στην οποία περιορίστηκε, που θεωρείται μια από τις χειρότερες όλων των εποχών από τον καιρό της ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου; (σ.σ. η χειρότερη ήταν στην πρώτη της σεζόν 1953-54 στην ΚΟΠ). Και αν λάβουμε υπόψη ότι και πέρσι «κόλλησε» στο 6ο σκαλοπάτι της τελικής βαθμολογίας, αυτό αποτελεί ισοφάριση αρνητικού ρεκόρ μετά από 63 χρόνια! Τελευταία φορά που οι «πράσινοι» τερμάτισαν 6οι και καταϊδρωμένοι για δύο σερί αγωνιστικές περιόδους, ήταν τις σεζόν 1954-55 και 1955-56.

Διαβάστε επίσης: «Καρφιά» Ομόνοιας σε ΚΟΑ για το Μακάρειο

Αυτό είναι το πρώτο αρνητικό στοιχείο. Το δεύτερο αφορά στις νίκες. Μόλις 10 «τρίποντα» πανηγύρισε φέτος η ομάδα της Λευκωσίας, κάτι που είχε να συμβεί από τη σεζόν 1966-67, αλλά σε 22 αναμετρήσεις και όχι σε 32 που ήταν φέτος. Οι πιο λίγες νίκες που κατέκτησε η Ομόνοια σε μια σεζόν (1953-54) ήταν 5 στο σύνολο αλλά σε 16 παιχνίδια, όμως στατιστικά το ποσοστό επιτυχίας της τότε (31,25%) με φέτος (31,25%) ήταν το ίδιο. Επομένως, οι μόλις 10 νίκες στο φετινό πρωτάθλημα αποτελούν για τους πρωτευουσιάνους κατάρριψη αρνητικής επίδοσης! Σε ό,τι αφορά στους βαθμούς που μάζεψε το «τριφύλλι» με το τέλος του φετινού πρωταθλήματος, οι 36 είναι λίγοι, πολύ λίγοι. Για να εντοπίσουμε πότε ήταν η τελευταία φορά που είχε συλλέξει λιγότερους πόντους η Ομόνοια, θα πρέπει να πάμε πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στη σεζόν 1990-91, όταν σε 22 ματς μάζεψε 31 βαθμούς.

Πάμε τώρα παρακάτω, στα γκολ. Φέτος η Ομόνοια έστειλε την μπάλα σε αντίπαλο πλεκτό μόνο 36 φορές, τέρματα που σε άλλες εποχές σημείωνε για λογαριασμό της μόνος του ένας παίκτης (σ.σ. Σωτήριας Καϊάφας, Ράινερ Ράουφμαν). Τόσα λίγα γκολ είχε να σημειώσει εδώ και 48 χρόνια, από τη σεζόν 1971-72 όταν σκόραρε 30 γκολ αλλά σε 22 αγώνες, ενώ η πιο «φτωχή» χρονιά σε ό,τι αφορά στο σκοράρισμα ήταν τη σεζόν 1957-58, όπου πέτυχε 20 γκολ σε 16 ματς. Αν δούμε, όμως, και πάλι το θέμα από στατιστικής πλευράς, διαπιστώνουμε ότι η φετινή αγωνιστική περίοδος είναι με διαφορά η χειρότερη, με την Ομόνοια να σκοράρει μόλις 1.12 γκολ ανά αγώνα. Απ’ εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στα γκολ παθητικό για φέτος, τα 45 τέρματα που δέχθηκε η ομάδα της Λευκωσίας, αποτελούν την τρίτη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών, μετά τις δύο προηγούμενες σεζόν (60 γκολ πέρσι και 57 γκολ πρόπερσι).

Διαβάστε επίσης: Ομόνοια: €2.700.000 από τον Παπασταύρου για τον προγραμματισμό

Υπάρχει όμως και άλλο αρνητικό στοιχείο φέτος, που έχει να κάνει με τον πρώτο της σκόρερ. Οι Τζόρντι Γκόμεθ και Νταβίδ Ραμίρες πέτυχαν από 8 γκολ και έτσι για πρώτη φορά μετά από 35 ολόκληρα χρόνια η Ομόνοια βλέπει έναν παίκτη της να μην φτάνει σε διψήφιο αριθμό τερμάτων. Τελευταία φορά που το πρώτο «βιολί» των «πρασίνων» ολοκλήρωσε τη σεζόν με μονοψήφιο αριθμό τερμάτων, ήταν την σεζόν 1983-84 με τους Ανδρέα Κάντηλο, Σωτήρη Καϊάφα και Τάκη Μαυρή να πετυχαίνουν από 7 γκολ. Από τότε μέχρι και πέρσι, πάντα η Ομόνοια είχε παίκτη στη δύναμή της που σημείωνε τουλάχιστον 10 γκολ. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ και θα το επαναλάβουμε, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμη χειρότερα φέτος για την Ομόνοια αν λάβουμε υπόψη ότι από… σπόντα η ομάδα πλασαρίστηκε στο Α’ γκρουπ και τελικά στην 6η θέση, γλυτώνοντας ένα ακόμη μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ