Ομόνοια: Δισεκατομμυριούχος με τεράστια περιουσία, ιδιοκτήτης 100+ εταιρειών

Tο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που εκτιμάται από το περιοδικό «Forbes» στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι προφανώς ο πλουσιότερος Αρμένης στον κόσμο...

Ιδιοκτησία του Ρωσο-Αρμένιου, Σαμβέλ Καραπετιάν (στο κέντρο της φωτό) είναι η Αραράτ-Αρμενία, η αντίπαλος της Ομόνοιας στον α’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο 54χρονος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του ομίλου Tashir Group construction με πάνω από 100 επιχειρήσεις! Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρμενία. Μετακόμισε στη Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κάνοντας μια τεράστια περιουσία εκεί τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ο όμιλός του, Tashir, περιλαμβάνει πάνω από εκατό εταιρείες που ασχολούνται πέραν των πιο πάνω, με τις κατασκευές, το λιανικό εμπόριο και άλλες υπηρεσίες. Με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που εκτιμάται από το περιοδικό «Forbes» στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι προφανώς ο πλουσιότερος Αρμένης στον κόσμο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μια κρατική ρωσική εταιρεία, η RusHydro, πούλησε το δεύτερο σημαντικότερο υδροηλεκτρικό συγκρότημα της Αρμενίας στον όμιλο εταιρειών ιδιοκτησίας του Καραπετιάν και πλέον μόνο μία εταιρεία που κατέχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στον ενεργειακό τομέα της Αρμενίας, ελέγχεται από το Κρεμλίνο, η γιγαντιαία Gazprom.

Μάλιστα σε ένα ρεπορτάζ για τη RusHydro, διαβάσαμε τον τίτλο: «Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας πωλεί εργοστάσια αρμενικής ενέργειας». Αντιλαμβάνεστε για τι συμφωνία πρόκειται έτσι; Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε ο RusHydro δείχνει ότι ο Καραπετιάν ήταν παρών στην τελετή υπογραφής στη Μόσχα.

Σε δήλωσή της η RusHydro δήλωσε ότι μια θυγατρική της Tashir πλήρωσε 173 εκατομμύρια ρούβλια (2.700.000 εκατομμύρια δολάρια) και ανέλαβε 55 εκατομμύρια δολάρια χρέους από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Σεβάν-Χραζντάν Κασκέιντ για να αγοράσει την εγκατάσταση που παράγει έως και το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας της Αρμενίας. Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία εγκρίθηκε από αρμενικούς ρυθμιστικούς φορείς κοινής ωφέλειας.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Σεβάν-Χραζντάν αποτελείται από επτά υδροηλεκτρικά εργοστάσια που κατασκευάστηκαν στα σοβιετικά χρόνια κατά μήκος του ποταμού Χραντζάν που ρέει μέσω της κεντρικής Αρμενίας. Η πρώην Αρμενική κυβέρνηση την παρέδωσε στη Ρωσία το 2003 ως πληρωμή για τα τεράστια χρέη του πυρηνικού σταθμού Μέτσαμορ σε Ρώσους προμηθευτές πυρηνικών καυσίμων.

Η RusHydro απέκτησε το υδροηλεκτρικό συγκρότημα από μια άλλη κρατική ρωσική εταιρεία το 2011. Ο ενεργειακός γίγαντας, ο οποίος εκμεταλλεύεται τα περισσότερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Ρωσίας, αποφάσισε να το πουλήσει τέσσερα χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Μόσχας «Kommersant», οι βασικές αιτίες για την πώληση ήταν η συνεχιζόμενη μεγάλη ζημιά που υπέστη η αρμενική θυγατρική της RusHydro. Η εταιρεία σημείωσε καθαρή ζημία 13.000.000 δολαρίων μόνο το 2018.\ Η πώληση του Σεβάν-Χραζντάν Κασκέιντ σημαίνει ότι η Gazprom είναι πλέον η μόνη κρατική ρωσική εταιρεία που διαθέτει ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία στην Αρμενία. Σε αυτά περιλαμβάνεται το εθνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και ένας μεγάλος σταθμός θερμικής ενέργειας. Η Gazprom είναι επίσης ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της χώρας.

Ένας άλλος ρωσικός ενεργειακός όμιλος, η Inter RAO, αποχώρησε από την Αρμενία το 2015 για τον ίδιο λόγο, πώλησε επίσης το χρεωστικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και το παλαιότερο εργοστάσιο θερμικής παραγωγής ενέργειας στην Tashir του Καραπετιάν. Ο νέος κάτοχος φαίνεται ότι κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις απώλειες του δικτύου.

ΜΕΣΩΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ