Αποκαλυπτικός Παπασταύρου για γήπεδο, διακοπή, προσθαφαιρέσεις και μπάτζετ

Καλεσμένος στην εκπομπή «Χωρίς VAR» στο CablenetSports1 σε μια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ήταν ο πρόεδρος της Ομόνοιας Σταύρου Παπασταύρου.

Ο διοικητικός ηγέτης των «πρασίνων» σχολίασε μεταξύ άλλων την απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος και τις θέσεις της Ομόνοιας, την επιστροφή της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ, το πλάνο με τα νέα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνει η πανδημία, τις μετεγγραφικές κινήσεις ενόψει της νέας σεζόν καθώς επίσης τους στόχους σε βάθος χρόνου.

Η ιστοσελίδα μας www.goal.com.cy κατέγραψε όλα όσα λέχθηκαν από τον Σταύρου Παπασταύρου.

Αναλυτικά:

Για τον κορωνοϊό: «Η κατάσταση στην Αμερική είναι δύσκολη, ειδικά στη Νέα Υόρκη. Βλέπουμε όμως τα νούμερα να καταβαίνουν. Σιγά σιγά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Ευχαριστώ τους επαγγελματίες υγείας που θυσίασαν σημαντικά πράγματα για την προστασία μας. Όλους όσους είναι στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο τη ζωή τους. Φροντίζουν να μας δώσουν τις καθημερινές ανάγκες για να γίνει η ζωή καλύτερη».

Για την διακοπή του πρωταθλήματος και την θέση της Ομόνοιας (ψήφισε διακοπή της σεζόν): «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη διακοπή. Εμείς στην Ομόνοια νιώθαμε πως είχαμε την καλύτερη ομάδα και πως αν ολοκληρωνόταν, θα ήμασταν πρωταθλητές. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Τους τελευταίους δύο μήνες, πάντα η θέση μας ήταν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Η μέρα που άλλαξε η απόφαση μας, ήταν στο προεδρικό. Όταν οι επιδημιολόγοι που μας είπαν πως δεν θα υιοθετήσουν το πρωτόκολλο της ΚΟΠ. Δεν θα μπορούσαμε να προετοιμαστούμε, να κάνουμε αυτά που χρειαζόμασταν, αυτά που χρειάζεται ένας παίκτης μετά από ένα μήνα αποχή. Οι παίκτες ήθελαν τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες».

Για την θέση της Ομόνοιας για επανέναρξη με ξένους διαιτητές: «Ήταν κάποιοι όροι που δεν ήταν καινούργιοι. Θέλαμε να συνεχίσουμε με τα ίδια δεδομένα, όπως όταν σταμάτησε το πρωτάθλημα. Αυτή ήταν η θέση μας. Τελειώσαμε με ξένους διαιτητές και θέλαμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Δεν ήταν παράλογο. Δεν θα βοηθήσουμε μόνο την Ομόνοια αυτό».

Για το ενδεχόμενο επανέναρξης με κλειστά αεροδρόμια: «Είπαμε να φέρει η ΚΟΠ 3-4 διαιτητές για δύο μήνες, να ήταν σε καραντίνα και να έκαναν τα παιχνίδια μας. Δεν ήταν τόσο δύσκολο».

Για τον όρο της Ομόνοιας (αν αρχίσει να τελειώσει η σεζόν): «Δεν θα ήταν και το πιο εύκολο πράγμα να τελειώσουμε το πρωτάθλημα, ειδικά για τους παίκτες που έπρεπε να κάνουν το τεστ κάθε εβδομάδα. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος, ήταν οι ασυμπτωματικοί. Εκεί θέλαμε η καραντίνα να είναι μόνο για το άτομο που προσβλήθηκε. Δεν θέλαμε να σταματήσει το πρωτάθλημα γιατί 1-2 ομάδες δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουμε».

Για τον όρο αν διακοπεί ξανά το πρωτάθλημα, να ίσχυε η βαθμολογία πριν την διακοπή: «Το ζητήσαμε αυτό γιατί νιώθαμε και πιστεύαμε πως δεν θα ολοκληρωνόταν, για τους λόγους που σας εξήγησα. Τότε γιατί να το αρχίσουμε; Αυτή η βαθμολογία αντικατόπτριζε όλη τη σεζόν».

Για τα αισθήματα του κι αν πρόκειται να ζητήσει το πρωτάθλημα: «Το ζητήσαμε από την ΚΟΠ. Δεν το ζητήσαμε γιατί το θέλουμε, ή γιατί μας αξίζει. Στις 23 αγωνιστικές, η Ομόνοια ήταν η καλύτερη ομάδα. Υπήρχε η ισοβαθμία αλλά υπάρχουν κανονισμοί ότι μετρούν τα μεταξύ μας παιχνίδια. Θέλουμε να δούμε τι θα κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη. Αν το κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί όχι κι εμείς; Είναι πιο έξυπνοι ή πιο βλάκες εμείς; Δεν πήραμε κάθετη απάντηση. Το απαιτήσαμε σήμερα όμως περιμένουμε. Αφού υπάρχουν οι κανονισμοί σε περίπτωση ισοβαθμίας… Αν δεν μας αρέσουν, να τους αλλάξουμε για του χρόνου, όχι για φέτος. Μέχρι το τέλος του Μάη θα ξέρουμε τι έκαναν οι άλλες χώρες και ανάλογα θα κινηθούμε κι εμείς».

Για την αμφισβήτηση της Ανόρθωσης περί κανονισμών και τις νομικές της κινήσεις: «Είναι δικαίωμα της να κάνει ότι νομίζει. Να βρούνε το δίκαιο που πιστεύουν. Παίξαμε δύο παιχνίδια, τελειώσαμε δύο γύρους. Δεν ολοκληρώθηκαν όλοι οι αγώνες, όμως το δείγμα είναι πολύ μεγάλο, παίξαμε με όλες τις ομάδες από δύο φορές, στα μεταξύ μας είχαμε θετική συγκομιδή. Το είπα στον κύριο Χαμπουλλά, καταλαβαίνω πως νιώθουν. Όμως το ποδόσφαιρο κάποιες φορές είναι συγκυρίες και τύχη. Καταλαβαίνω τη θέση τους».

Για την εισήγηση της Ανόρθωσης για αγώνα μπαράζ: «Δεν ήταν πρόταση που άξιζε να τη σκεφτούμε. Να αναγκάσουμε τους παίκτες μας να προπονούνται, να πάμε Ιούλη για να παίξουμε ένα παιχνίδι σε συνθήκες καλοκαιριού; Αν ήταν να παίξουμε ένα παιχνίδι, ας τα παίξουμε όλα. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια θα ήταν τα ίδια».

Για τα υπονοούμενα της Ανόρθωσης και τις αναφορές περί τιμοκαταλόγων: «Αυτές οι κατηγορίες ήταν τελείως αβάσιμες. Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε. Είδα το ποδόσφαιρο στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια. Τις ελάχιστες φορές που μίλησα με τους προέδρους, ήταν τους τελευταίους δύο μήνες. Δεν ξέρω τι θέλουν να πουν, τώρα τους γνώρισα καλύτερα, στις τηλεδιασκέψεις. Δεν έλυσε τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο η πανδημία. Εμείς σαν Ομόνοια δεν πήραμε μέρος σε οτιδήποτε παράνομο για εμάς ή για άλλες ομάδες».

Για τον κόσμο της ομάδας: «Ανάλογα με τις συνθήκες, ελπίζουμε να έχουμε μια φιέστα για να πανηγυρίσουμε αυτή τη σεζόν. Είτε μας δώσουν το τρόπαιο είτε όχι. Μας αξίζει. Θα κάνουμε μια συλλεκτική εμφάνιση για τον κόσμο μας, σαν ενθύμιο της φετινής σεζόν».

Για τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας: «Θα βρούμε τρόπους να επιστρέψουμε την αξία που πλήρωσαν αλλά δεν είδαν τα παιχνίδια».

Για την αύξηση των ομάδων: «Δυστυχώς, μετά την απόφαση για διακοπή, προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιες λύσεις, για την Ομόνοια μιλώ, που να ικανοποιήσουμε όλους ή όσους αδικούνται. Οι πρώτες τέσσερις ομάδες θα βγουν Ευρώπη, η ΑΕΛ και η ΑΕΚ κοιτάζουν τρόπους να αποζημιωθούν γιατί μπορούσαν. Πήγαμε στο δεύτερο γκρουπ, μπορούσαν οι δύο τελευταίοι να γλυτώσουν. Δεν είναι κάτι που θέλαμε οι αύξηση, οι 12 ομάδες είναι υπεραρκετές. Αλλά για ένα χρόνο… Αποφασίσαμε να μην αδικήσουμε κανέναν».

Για τους ξένους διαιτητές ενόψει της νέας σεζόν: «Νομίζω όταν κρίνουμε τα τελευταία ματς αυτής της σεζόν, αν δούμε τα νούμερα, δεν αρκούν οι Κύπριοι διαιτητές. Θα ήταν καλή ιδέα να φέρει η ΚΟΠ κάποιους διαιτητές χωρίς τα προβλήματα που είχαμε πέρσι. Αναγκαστήκαμε να φέρουμε ξένους διαιτητές. Για τους Κύπριους διαιτητές, δεν είμαστε εναντίον τους. Τους προτιμάμε, όμως όταν ένας Κύπριος κάνει πολλά λάθη που δεν είναι ανθρώπινα, δημιουργείται η ερώτηση σχετικά με το αν μπορεί ή δεν θέλει; Πρέπει να αυξηθούν οι διαιτητές για να υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν καταθέσαμε ακόμη αυτή την πρόταση. Νομίζω θα το δει θετικά η ΚΟΠ, να έρθουν κάποιοι ξένοι».

Για το αν κατατέθηκε πρόταση να παιχτεί η σεζόν Αύγουστο-Σεπτέμβρη και να ολοκληρωθεί, ενώ η επόμενη να άρχιζε αμέσως: «Ήταν μια ιδέα του προέδρου της ΚΟΠ. Για την Ομόνοια ήταν πολύ καλή ιδέα. Θα είχε συνεχιστεί και θα αρχίζαμε αμέσως τη νέα σεζόν. Υπήρχε και η ελπίδα να υπήρχε και κόσμος. Απορρίφθηκε, δεν ξέρω αν είχε δώσει έγκριση η UEFA. Τα σωματεία και η Ανόρθωση δεν δέχθηκαν αυτή την ιδέα. Δεν ήταν τέλεια λύση αλλά θα τέλειωνε η σεζόν. Απορρίφθηκε γιατί θα ήταν αλλιώς τα δεδομένα, με διαφορετικά ρόστερ κτλπ».

Για την σεζόν 2019-20 και την επόμενη: «Στη δεύτερη μου χρονιά ως πρόεδρος, ξέραμε πως θα ήμασταν καλύτερη ομάδα. Το πλάνο μας είναι εκεί, απλώς αλλάξαμε πρόσωπα. Πιστεύαμε πως θα πηγαίναμε για πρωτάθλημα, το λέγαμε μεταξύ μας. Ήταν πολιτική μας να μην το λέμε, προτιμούσαμε να το δείχνουμε στο γήπεδο. Από του χρόνου, πάμε μόνο για πρωτάθλημα».

Για το αν υπάρχει πρόθεση αύξησης του προϋπολογισμού: «Η πανδημία έφερε πολλά προβλήματα. Η προσπάθεια είναι να κρατήσουμε την Ομόνοια εκεί που είναι, να μας ανεβάσουν επίπεδο οι μετεγγραφές και να κρατήσουμε αυτούς που θέλουμε. Δεν θα ξεφύγουμε. Θα κάνουμε μετεγγραφές Τσάμπιονς Λιγκ αλλά όχι υπερβολές. Δεν θα πάει πιο κάτω το μπάτζετ. Οι παραπάνω παίκτες που έχουμε, θα παραμείνουν».

Για τον προγραμματισμό: «Δεν σταματάει ποτέ. Πάντα σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα. Στόχος μας είναι να τελειώσουμε με τις εκκρεμότητες του υφιστάμενου ρόστερ και έπειτα θα δούμε που χρειάζεται η ομάδα ενίσχυση».

Για τους Λούφτνερ και Ακιντόλα (δανεικοί): «Η επιθυμία εμάς και των παικτών είναι να παραμείνουν, όμως δεν είναι δικοί μας. Πρέπει να συμφωνήσουν κι αυτοί για να παραμείνουν. Είμαστε σε καλό δρόμο, όμως δεν έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι».

Για τον Ουζόχο και την φημολογία για μετεγγραφή του στον ΑΠΟΕΛ: «Έχουμε συμβόλαιο μέχρι τέλος Ιουνίου. Από την πρώτη Ιουλίου, ανήκει στην Λα Κορούνια η οποία έχει πολλά προβλήματα, αλλάζει και η διοίκηση τους, έτσι δεν ήταν εύκολη η επικοινωνία μαζί τους. Θέλουμε να τον κρατήσουμε, θα δούμε όμως τι θέλει ο ίδιος και η ομάδα του. Αν θέλει να πάει αλλού, δικαίωμα του».

Για τον Μπεργκ: «Ο Μπεργκ είναι ένας επαγγελματίες. Θέλαμε να συνεχίσουμε μαζί του. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έμεινε στην Ομόνοια».

Για το ιδιόκτητο γήπεδο, τις Χαλεπανιές, και το Ηλίας Πούλλος: «Δεν είχαμε επαφές με την τράπεζα Κύπρου, περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο να ανταποκριθούν, από τον Ιανουάριο του 2019. Πήγαμε παρακάτω, δεν μπορούμε να τους παρακαλάμε. Είναι κάτι που μας απασχολεί, είμαστε κοντά στην έγκριση για το Ηλίας Πούλλος, θα γίνει ολική ανακατασκευή. Θα πάμε στον ΚΟΑ για τις χορηγίες και ελπίζουμε του χρόνου να αρχίσουμε. Θα το κτίσουμε από την αρχή, θα χτίσουμε ένα ωραίο και καινούργιο προπονητικό κέντρο που θα είναι και τα γραφεία της ομάδας εκεί. Θα αυξήσουμε και τα γήπεδα. Νομίζω είναι περίπου 4.000.000 ευρώ».

Για τις καταγγελίες της Ομόνοιας και τον φάκελο που στάλθηκε στην UEFA σχετικά με διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο: «Δεν θέλω να σχολιάσω αν υπάρχει ανταπόκριση. Θα περιμένουμε πρώτα να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Τα προβλήματα που υπάρχουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο, δεν αφορούν μόνο την UEFA αλλά και το κράτος. Πρέπει να γίνουν ενέργειες, δεν μπορώ να τους πω εγώ, πρέπει οι ίδιοι να το αναλάβουν αυτό. Αν η UEFA πει πως αυτά που γίνονται εκεί, γίνονται παντού τότε δεν μπορεί να γίνει κάτι. Όμως, αν το κράτος νιώθει πως υπάρχουν κάποιες υποθέσεις που πρέπει να κοιτάξουν, είναι ευθύνη τους για να υπάρχει ένα καθαρό ποδόσφαιρο. Πρέπει να έρθω στην Κύπρο, αυτά που θέλουν να τους δώσω, τα στοιχεία, δεν τα έδωσα λόγω της πανδημίας. Όμως δεν είναι πρωτόγνωρα, τα βλέπουν όλοι εδώ και χρόνια. Να μιλήσω και να τους πω τι εντοπίσαμε. Να μην μείνουμε όμως στα λόγια, να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Η πανδημία δεν καθάρισε το ποδόσφαιρο. Δεν ανησυχώ για μένα, αλλά για τους ανθρώπους που ξέρουν επίσης τα ίδια στοιχεία. Αν δεν τους δώσουμε προστασία, θα έρθουν και θα μιλήσουν. Πιστεύω πως υπάρχει η δυνατότητα να δούμε καλύτερες μέρες. Τι είδα και τι μάθαμε σε ένα χρόνο, δεν νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρο στο κράτος και στην Αστυνομία. Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση».

Το μήνυμα του στον κόσμο: «Πρέπει και θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο μας. Τι ζήσαμε φέτος, είναι κάτι τρομερό. Μας έδωσε μεγάλη ευχαρίστηση να βλέπουμε τον κόσμο στο γήπεδο με τις οικογένειες τους. Ήταν κάτι που προσπαθήσαμε από τη πρώτη χρονιά. Ελπίζουμε πως θα τους δούμε ξανά και να τους δώσουμε αυτές τις επιτυχίες που τους έλειψαν. Δεν συζητήθηκε το θέμα επιστροφής του κόσμου μετά την πανδημία, είναι μια δύσκολη κατάσταση. Θέλουν να επιστρέψουν όλοι».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ