Αν είναι μάγο που θέλουν στην Ομόνοια, θα αποτύχει κι αυτός

Μια χαρά επιλογή ο Αναστασίου, αν έχει χρόνο να δουλέψει...

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Μάγο της προπονητικής έλεγαν τον Ελένιο ή Χελένιο Ερέρα, κάποτε στην Ίντερ. Όταν με το περίφημο κατενάτσιο -που λόγω ημιμάθειας θεωρείτο και θεωρείται αμυντικό σύστημα-, πήρε τα πάντα. Στην Ομόνοια αν έψαχναν για μάγο, δεν υπάρχει. Αν έψαχναν έναν προπονητή που έχει κάποιες ιδέες και με τον απαραίτητο χρόνο που θα του δοθεί να τις αποτυπώσει στο χορτάρι, τότε ο Γιάννης Αναστασίου είναι μια χαρά επιλογή.

Όλοι γνωρίζουν λίγο πολύ την παρουσία του στον Παναθηναϊκό με τα καλά και τα κακά. Και μόνο όμως πως οι πλείστοι θυμούνται τα θετικά αυτό είναι κέρδος για τον ίδιο και τη φήμη του. Άλλωστε έχει να επιδείξει σπουδαία μεμονωμένα επιτεύγματα, όπως το 4-1 στον τελικό κυπέλλου επί του ΠΑΟΚ και ένα τεράστιο 0-3 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» επί του Ολυμπιακού είναι ενδεικτικά. Συν το γεγονός ότι αναδείχθηκε και κορυφαίος προπονητής της σεζόν (2013-14) χωρίς να είναι πρωταθλητής.

Ο Αναστασίου έχει παραστάσεις ως ποδοσφαιριστής σε ψηλό επίπεδο με τη θητεία του στον Άγιαξ και στην Άντερλεχτ. Έχει παραστάσεις σε Ολλανδία και Βέλγιο και ως προπονητής στη Ρόντα και Κόρτραϊκ, αντίστοιχα. Ότι εργάστηκε και στη δεύτερη ομάδα του Άγιαξ και ξέρει πώς λειτουργεί από μέσα ένας σύλλογος που έχει την ικανότητα να αναδεικνύει ταλέντα αλλά και στην Αγγλική Ρέντινγκ (και στις δύο περιπτώσεις ως βοηθός) αυτό μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί και ως ανεκτίμητες εμπειρίες.

Πολλή κουβέντα γίνεται και για τις τακτικές του. Όπως δείχνει η μόλις πεντάχρονη καριέρα του στην προπονητική δεν είναι δογματικός. Όσοι υποστηρίζουν πως παίζει μόνο έτσι ή μόνο αλλιώς μάλλον δεν έχουν ιδέα για τον τρόπο που έχει παρατάξει τις ομάδες του στον αγωνιστικό χώρο. Πολλές φορές έπαιξε με δύο σέντερ φορ και άλλες τόσες με ένα. Ακόμη και στις δύο περιπτώσεις έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικές παραλλαγές και μάλιστα στην ίδια σεζόν με διαφορετικές ομάδες. Χρησιμοποίησε 4-3-3, μέχρι 4-4-2 με ή χωρίς ρόμβο, 4-2-3-1, 4-3-2-1, 4-3-1-2 κ.λπ. Θέλω να πω πως ο κ. Αναστασίου ανάλογα με το τι βρίσκει ενώπιόν του από πλευράς έμψυχου δυναμικού προσπαθεί να πάρει το καλύτερο δυνατό.

Μοναδικό εμπόδιό του αποτελεί ασφαλώς η ελλιπής υπομονή και η εξάρτηση που αυτή έχει από τα αποτελέσματα. Αν του δοθεί χρόνος τότε ίσως αντιληφθούμε τις ιδέες του και πως αυτές θα αποδώσουν όταν και εφόσον έχει και τους ποδοσφαιριστές που πραγματικά θα ήθελε στη διάθεσή του. Από τη στιγμή που ο Σταύρος Παπασταύρου έχει τη διάθεση να βοηθήσει στο οικονομικό μέρος, τότε τα υπόλοιπα θα φανούν σε βάθος χρόνου και όχι μέχρι τα Χριστούγεννα. Για την ακρίβεια μπορεί να έχουμε ένα μικρό δείγμα μετά την χειμερινή μετεγγραφική περίοδο. Δηλαδή, κάπου εκεί μέσα του Φλεβάρη.