aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟμάδες, ΚΟΠ και διαιτησία

Ομάδες, ΚΟΠ και διαιτησία

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

RADIOACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744333

Το θέμα των ξένων διαιτητών δεν είναι σημερινό και ούτε προϊόν Κυπριακό. Φέτος, το κεφάλαιο αυτό, ένιωσε την ανάγκη να το ανοίξει ο Απόλλωνας μετά τα παράπονά του στο ντέρμπι με το ΑΠΟΕΛ. Ξένους διαιτητές κατά καιρούς έχουν φέρει σε μια προσπάθειά τους να μειώσουν την προκατάληψη και άλλες χώρες.

Ειδικά στην Ελλάδα που η προκατάληψη για χρόνια εναντίον των Ελλήνων διαιτητών είχε φτάσει στο απροχώρητο, τα τελευταία δύο χρόνια με την κάθοδο ξένων στα ντέρμπι λύθηκαν αρκετά προβλήματα. Φέτος που εισάχθηκε και ο θεσμός του VAR η προκατάληψη και η δυσπιστία πάλι δεν λύθηκαν με τους Έλληνες διαιτητές. Σ’ αντίθεση με τους ξένους τους οποίους αποδέχεται με μεγαλύτερη ευκολία ο κόσμος και κυρίως οι διοικήσεις που όλοι γνωρίζουμε πόσο «επιθετικές» είναι στα θέματα διαιτησίας.

Οι ξένοι διαιτητές ίσως κάνουν λιγότερα λάθη. Ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό, το μεγαλύτερο κέρδος είναι πως θα σταματήσει το «χαρτομάνι» και η δυσφορία, θα μειωθεί η προκατάληψη και πιθανό να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των συλλόγων. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει αν είχαμε ξένους διαιτητές με τις ίδιες αποφάσεις στις πρώτες εννέα αγωνιστικές. Φρονώ λοιπόν, πως το θέμα μας έχει να κάνει όχι τόσο με τα λάθη, παρά μόνο με την προκατάληψη και την αποδοχή κάποιων αποφάσεων χωρίς να καταλογίζουμε σκοπιμότητες, όπως δυστυχώς ισχύει πολλές φορές σήμερα.

Αν ο Απόλλωνας φτάσει εν τέλει το θέμα στην ΚΟΠ και ανοίξει η συζήτηση θαρρώ πως το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εξεταστεί από την πλευρά της Ομοσπονδίας και των σωματείων είναι το θέμα της προκατάληψης και τα κέρδη από τη μείωσή της. Εικάζω πως δεν θα μπορέσουμε να βρούμε πολύ ψηλότερου επιπέδου διαιτητές από τους δικούς μας και αν είναι έτσι, τότε το πιθανότερο παρόμοια λάθη να έχουμε και με τους ξένους. Οπότε το ζητούμενο στη συζήτηση είναι να καταφέρουμε να διεξαγάγουμε το πρωτάθλημά μας χωρίς πολλή γκρίνια και δυσπιστία. Είναι κάτι εξίσου σημαντικό ειδικά αυτή την περίοδο που γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.

Ο στόχος δηλαδή δεν θα πρέπει να είναι να μειωθούν μόνο τα λάθη. Μακάρι να συμβεί αυτό. Ωστόσο, εάν αυτά τα λάθη είναι μοιρασμένα -ένα σου, ένα μου- εκείνο που θα πρέπει εξεταστεί και αποφασιστεί είναι κατά πόσο οι σύλλογοι και η Ομοσπονδία εκτιμούν πως αξίζει να πληρώσουν για να μειωθεί η ένταση και η αρνητική ενέργεια στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Γιατί αν το θέμα ξένων διαιτητών άρχισε από την 9η αγωνιστική δύσκολα θα σταματήσει μέχρι το τέλος. Το χειρότερο απ’ όλα άρχισε τη στιγμή που υπάρχει διακοπή του πρωταθλήματος λόγω εθνικών ομάδων κάτι που σημαίνει πως θα παραμείνει ως ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα του δεκαπενθημέρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ