aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΧαραλάμπους: Η ξενιτιά στα 12, το όνειρο στο Emirates και η Λόκερεν (pics)

Χαραλάμπους: Η ξενιτιά στα 12, το όνειρο στο Emirates και η Λόκερεν (pics)

TOY ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Με εμφαντικό τρόπο συστήθηκε στην ποδοσφαιρική Κύπρο ο Στέφανος Χαραλάμπους, το βράδυ της Τετάρτης. Αμαρτία μας εξομολογημένη, στο άκουσμα της σύνθεσης του Ολυμπιακού αναρωτηθήκαμε ποιος είναι αυτός ο ποδοσφαιριστής και αρχίσαμε το ψάξιμο ακόμα και για τη θέση που αγωνίζεται. Άλλωστε, μέτρησε μόλις 49’ στη φετινή σεζόν σε ολιγόλεπτες συμμετοχές.

Ο 21χρονος διεθνής με την Ελπίδων της Κύπρου, στην πρώτη του παρουσία στο αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού, όχι απλά ανταποκρίθηκε στο πιο σημαντικό (μέχρι το επόμενο) ματς της σεζόν αλλά ήταν εκ των διακριθέντων. Το γκολ του στο 50’ ήταν η κορύφωση μιας εκπληκτικής εμφάνισης που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον.

Ποιος, όμως, είναι ο Στέφανος Χαραλάμπους; Ο στρατιώτης (υπηρετεί τη θητεία του) Χαραλάμπους είναι γιος του παλαίμαχου άσου του Απόλλωνα, Πάμπου Χαραλάμπους και αδελφός της γνωστής ηθοποιού Αντωνίας Χαραλάμπους, η οποία σε ανάρτησή της δήλωσε περήφανη για τον Στέφανο, τονίζοντας πως δεν τα βρήκε όλα εύκολα στη ζωή του και πάλεψε με τους δαίμονές του, προτού αναγκάσει την ποδοσφαιρική Κύπρο να στρέψει τα βλέμματά της σε αυτόν.

Έζησε στη ξενιτιά, από την ηλικία των 12 χρόνων, κυνηγώντας το όνειρό του. Άρχισε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Ακρίτα Χλώρακας και ακολούθως εντάχθηκε στις ακαδημίες της Άρσεναλ στο κλιμάκιο Πάφου, υπό τις οδηγίες του Tάσου Μακρή, πατέρα του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Ανδρέα. Επιλέχθηκε από τους υπεύθυνους των ακαδημιών της Άρσεναλ και μαζί με τους Κώστα Πηλέα της Ανόρθωσης και Χρίστο Σιέλη του ΑΠΟΕΛ ξενιτεύτηκε.

Προορισμός; Η Θεσσαλονίκη, όπου η Άρσεναλ έστελνε την κατηγορία elite των ποδοσφαιριστών που είχε στις ακαδημίες της σε Ελλάδα και Κύπρο. Mάλιστα, είχε την ευκαιρία να ζήσει τ’ όνειρο του Emirates, του νεόκτιστου γηπέδου της Άρσεναλ, σε παγκόσμιο τουρνουά ακαδημιών της αγγλικής ομάδας.

Λίγο πριν κλείσει τα 17 του χρόνια πήρε μετεγγραφή στις ακαδημίες της Λόκερεν. Η εμπειρία στο Βέλγιο δεν εξελίχθηκε όπως ονειρευόταν. Έζησες δύσκολες στιγμές, μακριά από την οικογένειά του και δεν κατάφερε να αγωνιστεί καθόλου.

Ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε να επαναπατριστεί. Υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Δόξα, η οποία τον παραχώρησε δύο φορές δανεικό σε ΠΑΕΕΚ και Διγενή Μόρφου. Κατέγραψε ελάχιστες συμμετοχές, γεγονός που τον απογοήτευσε ακόμα περισσότερο. Στην ομάδα της Κατωκοπιάς κατέγραψε συνολικά 10 συμμετοχές σε παιχνίδια χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον.

Η πρόταση του Ολυμπιακού το περασμένο Καλοκαίρι έμοιαζε με σωσίβιο για τον ίδιο. Στα 21 του χρόνια επιβαλλόταν να κάνει το ξεπέταγμά του, καθώς η κλεψύδρα άρχισε να αδειάζει. Ο Γιάννης Πετράκης άναψε πράσινο για την απόκτησή του μετά από δοκιμαστικά, δούλεψε αρκετά μαζί του προσπαθώντας να τον βελτιώσει αγωνιστικά, μα κυρίως να φτιάξει την ψυχολογία του, εντούτοις δεν τον εμπιστεύθηκε σε αγώνες. Ο Τσεντομίρ Γιανέφσκι με το «καλημέρα» στο 2021 τον πίστωσε με ολιγόλεπτες συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος. Τον χρησιμοποίησε πέντε φορές ως αλλαγή, αλλά σε μόλις 49’ (συνολικά) δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Φυσικά, αρκούσαν ώστε να πείσουν τον Γιανέφσκι να τον ρίξει στη «μάχη» του πρώτου ημιτελικού αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΛ, στη θέση του επιτελικού μέσου, αν και μπορεί να παίξει με την ίδια άνεση ως δημιουργικός μέσος (οκτάρι) και ως ανασταλτικός. Η συνέχεια γνωστή και η απόδειξη πως τα όνειρα βγαίνουν αληθινά για όσους τα κυνηγούν με πείσμα ξεπερνώντας όσα εμπόδια προκύψουν στη διαδρομή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ