aekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaehtnikosomonoiaolympiakospaeekpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLigaEuro 2020

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑOι τρεις προϋποθέσεις για να εκδίδουν κάρτα φιλάθλου τα σωματεία

Oι τρεις προϋποθέσεις για να εκδίδουν κάρτα φιλάθλου τα σωματεία

Στις τρεις προϋποθέσεις για να μεταφερθεί η έκδοση της κάρτας φιλάθλου στα σωματεία, αναφέρεται η νέα Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη σε συνέντευξη της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην οποία αναφέρεται στους πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού, στον νέο Κώδικα Διακυβέρνησης των Ομοσπονδιών και στον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας. Η κ. Παπαμιλτιάδη τονίζει πως με τα βήματα που γίνονται αυτή τη στιγμή στον ΚΟΑ, ο κυπριακός αθλητισμός μόνο μπροστά μπορεί να πάει.

Στη συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, αρχικά η κ. Παπαμιλτιάδη είπε πως ως ΚΟΑ είναι ξεκάθαρα υπέρ της κάρτας φιλάθλου, ωστόσο δεν θα είχε πρόβλημα οι κάρτες να εκδίδονται από τα σωματεία, φτάνει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι: Να μην υπάρχει δυνατότητα αλλοίωσης των στοιχείων, να υπάρχουν αυστηρές ρήτρες που θα ρυθμίζουν το θέμα των προσωπικών δεδομένων και διασφαλίζουν την προστασία τους και να υπάρχει πρόσβαση της Αστυνομίας στα στοιχεία σε περιπτώσεις παραβάσεων.

«Αν υπάρχουν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις ο ΚΟΑ συζητά και το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η έκδοση στα σωματεία», είπε.

Ερωτηθείσα ποια ήταν τα στοιχεία που έκαναν Υπουργείο Δικαιοσύνης και ΚΟΑ να κάνουν στροφή και να συζητούν αλλαγές στο θέμα της Κάρτας Φιλάθλου, η κ. Παπαμιλτιάδη είπε πως δεν είναι ακριβώς στροφή, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως το αρχικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το 2014 προνοούσε όπως η έκδοση της Κάρτας γίνεται από τα σωματεία. Σε αυτό είχε κάποιες αντιρρήσεις η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αν δώσει το πράσινο φως τότε αυτό θα προχωρήσει.

Ερωτηθείσα ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει ενώπιον της ως νέα Διευθύντρια του ΚΟΑ, η κ. Παπαμιλτιάδη είπε πως ο Οργανισμός της, αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα που έχει σήμερα ο αθλητισμός, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το αθλητικό σύστημα, τις πολύ σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός 6ετούς στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα.

Όπως εξήγησε, ο σκοπός είναι να καταφέρει ο ΚΟΑ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις αυτές και να μπορέσουμε ως κράτος να υιοθετήσουμε  μια συντονισμένη και μεθοδική αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Σημείωσε πως οι βασικοί πυλώνες του στρατηγικού Σχεδιασμού, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων, η περαιτέρω υποστήριξη του μαζικού και κοινωνικού αθλητισμού, η βελτίωση της αθλητικής διακυβέρνησης όλων των οργανισμών και φορέων της Κύπρου, η ανάπτυξη δράσεων για ενίσχυση της εξωστρέφειας του ΚΟΑ με ενίσχυση των συνεργειών ανάμεσα στους τομείς του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Στο ζήτημα της διακυβέρνησης με τις διάφορες Ομοσπονδίες και στα θέματα χρηματοδότησης τους, η κ. Παπαμιλτιάδη ρωτήθηκε τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του ΚΟΑ. Είπε πως ο Οργανισμός αναγνώρισε πως υπάρχει ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων και ήδη ξεκίνησε αυτή η διαδικασία αλλαγής τους έτσι ώστε να είναι πιο αντικειμενικά και πιο μετρήσιμα τα κριτήρια χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών. Αυτή η διαδικασία βασίζεται πάνω σε καλές πρακτικές από χώρες που έχουν πιο ανεπτυγμένα αθλητικά συστήματα από το δικό μας.

«Έχουμε συλλέξει υλικό, το οποίο χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή, το επεξεργάζεται το αρμόδιο Τμήμα, το οποίο έχει ήδη καταθέσει τους Πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθούν τα κριτήρια», είπε.

Ερωτηθείσα τι θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά αυτά τα κριτήρια, η Διευθύντρια του Οργανισμού είπε πως αναφέρθηκε σε αριθμό επιτυχιών, αριθμό αθλητών, προπονητών, συμμετοχών σε διεθνείς αγώνες.

Στο θέμα της αθλητικής νομοθεσίας, η κ. Παπαμιλτιάδη είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της, η οποία ήταν απαρχαιωμένη αφού έγινε το 1960 και επήλθαν μόνο κάποιες μικρές τροποποιήσεις από τότε. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της νομοθεσίας, η οποία είναι ουσιαστικά μια νέα αθλητική νομοθεσία. Είναι σίγουρα πολύ πιο εμπεριστατωμένη και θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει πολλά θέματα, τα οποία προκύπτουν στο αθλητικό περιβάλλον στην Κύπρο», είπε.

Ανέφερε πως έγινε μια επικαιροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας σε φρασεολογία ώστε να γίνει πιο κατανοητή. Επιπρόσθετα θα υπάρχουν πρόνοιες στη νέα νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση των αθλητικών οργανισμών, την κρατική επιχορήγηση, την εποπτεία των αθλητικών φορέων με αποκλειστικό σκοπό τη βελτίωση της διακυβέρνησης τους. Έχουν επίσης ενταχθεί στη νομοθεσία πρόνοιες για τον κεντρικό και περιφερειακό αθλητικό σχεδιασμό αναφορικά με συμμετοχές αθλητών σε αγώνες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, παροχές σε διακριθέντες αθλητές, πρόνοιες για τον αθλητισμό ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και πρόνοιες που ρυθμίζουν τις μεταγραφές ανήλικων αθλητών.

Σε ερώτηση αν το θέμα της λειτουργίας των γυμναστηρίων εμπίπτει στο θέμα της νέας νομοθεσίας, η κ. Παπαμιλτιάδη απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικών σχολών γυμναστικής δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κυρίως επειδή δεν προνοεί αποτρεπτικές ποινές για τους παραβάτες. «Η νομοθεσία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο εκσυγχρονισμού της, το οποίο θα τεθεί πολύ σύντομα σε διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους φορείς και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση», είπε.

Η κ. Παπαμιλτιάδη εξήγησε πως τα κριτήρια που θέτει αυτή τη στιγμή η νομοθεσία για την αδειοδότηση των γυμναστηρίων  είναι κτηριολογικά, όπως είναι η άδεια Οικοδομής, πιστοποιητικό από υγειονομικές υπηρεσίες, πιστοποιητικό από πυροσβεστική, είναι κριτήρια που αφορούν τις ικανότητες του προσωπικού και επίσης ένα πιστοποιητικό καταλληλότητας του αθλητικού εξοπλισμού.

Όπως είπε, παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει χρηματική ποινή ή και φυλάκιση μέχρι και 6 μήνες και αναστολή της άδειας λειτουργίας, ο ΚΟΑ θεωρεί πως θα πρέπει οι οικονομικές ποινές να είναι πολύ μεγαλύτερες έτσι ώστε να είναι αποτρεπτικές.

Σε σχέση με τη δυνατότητα του ΚΟΑ να ελέγξει τα γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές που ανοίγουν, η κ. Παπαμιλτιάδη είπε πως ο έλεγχος υπάρχει και το πρόβλημα δεν εντοπίζεται εκεί αλλά στο μετά που θα εντοπιστεί ένας παραβάτης.

Εξήγησε πως μια συχνή περίπτωση του φαινομένου των μη αδειοδοτημένων γυμναστηρίων είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες να εξασφαλίσουν την άδεια Οικοδομής. Όμως, απ’ εκεί και πέρα, από τη στιγμή που υπάρχει καταγγελία αναλαμβάνει αποκλειστικά την υπόθεση η Δικαιοσύνη.

Σε σχέση με τη διαδικασία της δημιουργίας του Κώδικα Διακυβέρνησης, και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από κάποιες Ομοσπονδίες, η κ. Παπαμιλτιάδη είπε πως ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αθλητικό σύστημα της χώρας μας είναι το σύστημα διακυβέρνησης των αθλητικών οργανισμών, που πολλές φορές πλήττουν και την ίδια την αξιοπιστία του αθλητισμού.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, ο ΚΟΑ έχει θέσει ως προτεραιότητα την υλοποίηση δράσεων και ενεργειών που στοχεύουν στη βελτίωση της διακυβέρνησης των αθλητικών οργανισμών στην Κύπρο, στη χρηστή διοίκηση, στη διαφάνεια, στη λογοδοσία. Σημειώνοντας πως το αθλητικό σύστημα στην Κύπρο έχει δομές καθαρά εθελοντικού χαρακτήρα, τις οποίες ο ΚΟΑ εκτιμά ιδιαίτερα, είπε πως πρέπει να παραδεχθούμε πως το σύστημα αυτό χρήζει βελτίωσης.

«Αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη ριζικής και πραγματικής μεταρρύθμισης, η οποία όμως θα πρέπει ταυτόχρονα να σέβεται την ιδιορρυθμία του αθλητισμού που είναι η αυτονομία και η αυτορρυθμιζόμενη φύση των αθλητικών ομοσπονδιών», είπε και πρόσθεσε πως με βάση τα δεδομένα αυτά δημιουργήθηκε ένας κώδικας καλής διακυβέρνησης που θα προσφέρει ένα πολύ ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας των Ομοσπονδιών.

Η κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως ο στόχος του ΚΟΑ είναι να αποτελέσει ο Κώδικας ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των Ομοσπονδιών έτσι ώστε να τις βοηθήσει να ευθυγραμμιστούν με τις αρχές της διαφανούς διαχείρισης, αποτελεσματικής, δεοντολογικής και δημοκρατικής διοίκησης τους.

«Προσωπικά επιτρέψτε μου να θεωρήσω τον Κώδικα ίσως ως τον βασικότερο πυλώνα για να γίνει το επόμενο βήμα στον αθλητισμό και να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά», είπε και σημείωσε πως ο Κώδικας δημιουργήθηκε μέσα από ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο ΚΟΑ μαζί με άλλες πέντε χώρες της Ευρώπης.

Όπως είπε, πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση του ΚΟΑ με τις Ομοσπονδίες για τον Κώδικα και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις οι οποίες εστιάζονται σε κάποια σημεία που θεωρούν οι Ομοσπονδίες ότι  παραβιάζουν την αυτονομία τους. «Η κάθε αλλαγή και η κάθε πραγματική μεταρρύθμιση είναι πολύ λογικό να προκαλεί αντιδράσεις, όχι λόγω μη ορθότητας της πολιτικής αλλά κυρίως λόγω ανασφάλειας, καχυποψίας αι επιφυλάξεων», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ζητήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων και αρχικά στο θέμα του γηπέδου της Λεμεσού, η κ. Παπαμιλτιάδη είπε πως το αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Ερωτηθείσα ποια είναι η πολιτική του ΚΟΑ για τη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων γενικότερα, είπε πως υπάρχει πλάνο για τη δυνατότητα να δοθούν κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις στις αρμόδιες ομοσπονδίες. «Ο αθλητισμός δεν μπορεί να  αναπτυχθεί χωρίς τις σύγχρονες και σωστές εγκαταστάσεις, ως εκ τούτου, ένας από τους κύριους ρόλους του ΚΟΑ είναι η επιχορήγηση της δημιουργίας εγκαταστάσεων και όχι μόνο αγωνιστικού αθλητισμού εγκαταστάσεων αλλά και κοινωνικού αθλητισμού εγκαταστάσεων», είπε και σημείωσε πως υπάρχουν διαφορετικοί σχεδιασμοί για επιχορήγηση τέτοιων εγκαταστάσεων.

Σε ερώτηση τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τον κοινωνικό αθλητισμό, η κ. Παπαμιλτιάδη είπε πως η επιχορήγηση από τον ΚΟΑ για δημιουργία εγκαταστάσεων για κοινωνικό αθλητισμό σε Δήμους και Κοινότητες είναι πολύ υψηλή, της τάξεως του 85%.

Όπως είπε, ο ΚΟΑ έχει χρηματοδοτήσει γήπεδα Futsal, τένις, υπαίθρια αθλητικά όργανα σε διάφορους Δήμους όπως Λευκωσίας, Τσερίου, Μονιάτη, Γεροσκήπου, Λιβαδιών, Λακατάμιας, στο Δημοτικά Σχολείο Απεσιάς, και άλλα.

Καταλήγοντας, η κ. Παπαμιλτιάδη έστειλε το μήνυμα ότι λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ενέργειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα, το μέλλον του ΚΟΑ και του κυπριακού αθλητισμού μόνο καλύτερο μπορεί να είναι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ