aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟι ποδοσφαιριστές δεν χρειάζονται φαρμακευτικές βοήθειες

Οι ποδοσφαιριστές δεν χρειάζονται φαρμακευτικές βοήθειες

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΣΚΑΛΛΗ

Οι απαιτήσεις της ζωής είναι πάρα πολλές. Οι επαγγελματίες σ’ όλα  τα επίπεδα αναζητούν την επιτυχία και τη διάκριση, μέσα από τις εμπειρίες, γνώσεις και  ικανότητές τους. Ανάλογα με τον βαθμό ανταγωνισμού, οι άνθρωποι θέλουν και επιδιώκουν την επιτυχία και τη διάκριση, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τις δυνατότητές τους. Η σύγχρονη δε ζωή, αντιμετωπίζει ένα καθημερινό, ανεξέλεγκτο και εξοντωτικό ανταγωνισμό, ένα  τεράστιο ανταγωνισμό, που απαιτεί τεράστιες ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις.

Κατά την άποψή μου, λόγω και της μοναδικότητας και ιδιομορφίας του ποδοσφαίρου, αυτό συγκαταλέγεται στα πλέον ανταγωνιστικά επαγγέλματα – λειτουργήματα. Δεν έχω πρόθεση στην παρούσα παρέμβασή μου να αναλύσω τη λειτουργία του.

Ο τεράστιος αυτός ανταγωνισμός μεταξύ των  ποδοσφαιρικών ομάδων, παρασύρει πολλές φορές αυτούς που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, να αναζητήσουν διάφορες βοήθειες για να φθάσουν στην επιτυχία και στη νίκη. Πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν λογικές ερμηνείες και ερωτηματικά για όσον αφορά τη χορήγηση βοηθημάτων – συμπληρωμάτων στους ποδοσφαιριστές για καλύτερη απόδοση ιδιαίτερα στην αντοχή. Διότι ασφαλώς τα συμπληρώματα αυτά δεν βοηθούν την τεχνική ή την ατομική τακτική. Μιλούμε ότι αυτά τα σκευάσματα βοηθούν αν βοηθούν τη σωματική λειτουργία του ποδοσφαιριστή.

Πάγια και διαχρονική μου άποψη, είναι ότι οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν ανάγκη τα συμπληρώματα, είτε αυτά είναι νόμιμα είτε αυτά είναι παράνομα. Οι ποδοσφαιριστές  έχουν απόλυτη ανάγκη την ποιοτική, ισορροπημένη, επαγγελματική, σοφή προπόνηση. Οι ποδοσφαιριστές νιώθουν υπέροχα, όταν οι υπεύθυνοι προπονητές και η προπονητική ομάδα, προπονούν το σώμα, την ψυχή και  το μυαλό τους, ισορροπημένα και επιστημονικά. Δεν χρειάζονται οι φαρμακευτικές βοήθειες.

Όταν παρευρέθηκα σε ένα Σεμινάριο προπονητών ποδοσφαίρου στη φημισμένη Σχολή της Κολωνίας στη Γερμανία, υπήρχαν αρκετές ερωτήσεις για το θέμα των συμπληρωμάτων στο ποδόσφαιρο. Οι καθηγητές – ομιλητές απάντησαν στις διάφορες ερωτήσεις των προπονητών ως εξής: «Οι ποδοσφαιριστές δεν χρειάζονται φαρμακευτικές βοήθειες για να αποδώσουν καλύτερα. Χρειάζονται μόνο νερό, νερό, νερό. Ύπνο, ύπνο, ύπνο». Συμπληρώνω  λόγω εμπειρίας ότι οι ποδοσφαιριστές χρειάζονται ακόμα καλή προσεγμένη, όμορφη, αθλητική διατροφή και καλή αθλητική ζωή. Τίποτε άλλο. Ούτε νόμιμα, ούτε παράνομα φάρμακα.

Η προπόνηση του σώματος, του πνεύματος  και της ψυχής είναι μια πολύ δύσκολη καθημερινή διαδικασία. Δεν αξιολογείται ως ποιοτική και αποτελεσματική η προπόνηση, η οποία δεν περιλαμβάνει στο περιεχόμενό της τους τρεις αυτούς άξονες της ανθρώπινης διάστασης. Η αναζήτηση για τα προπονητικά ερωτήματα βρίσκεται σ’ αυτούς τους ευαίσθητους πυλώνες. Και οι άξονες αυτοί δεν βελτιώνονται με φάρμακα. Βελτιώνονται μόνο με προσεγμένη, σοφή, επαγγελματική και ισορροπημένη προπόνηση.

Τελειώνοντας νιώθω την ανάγκη να επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος, για διατήρηση και αύξηση της απόδοσης των ποδοσφαιριστών, είναι η ποιοτική, ισορροπημένη σοβαρή και επαγγελματική προπόνηση.

Οι προπονητές οφείλουν να ελέγχουν τα πάντα

Η μόνη περίπτωση χορήγησης – φαρμάκων ή σκευασμάτων ή συμπληρωμάτων στους ποδοσφαιριστές, συνίσταται μόνο κατόπιν εξέτασης και απόφασης των ιατρών, μόνον των ιατρών. Αναγνωρίζω την ανταγωνιστική διάθεση και την προσπάθεια για επιτυχία και νίκες. Ψηλαφώ την αγωνία για υλοποίηση των στόχων των ποδοσφαιρικών ομάδων. Ταυτόχρονα όμως, πάνω απ’ όλα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι υπεύθυνοι προπονητές και η υποστηρικτική ομάδα, διαχειρίζονται ανθρώπους, νέα παιδιά και έχουν τεράστια ευθύνη στην ομαλή διαμόρφωσή τους και σωματικά και πνευματικά και ψυχολογικά. Αυτά τα παιδιά, οι ποδοσφαιριστές επιβάλλεται όπως και μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής τους καριέρας, να παραμένουν υγιείς και όχι επιρρεπείς σ’ οποιαδήποτε σωματική, πνευματική ή και ψυχολογική ανωμαλία.

Οι προπονητές ποδοσφαίρου, είναι οι κυρίαρχοι και οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι των  ποδοσφαιρικών τους ομάδων. Οφείλουν να ελέγχουν τα πάντα, τα οποία αφορούν στους ποδοσφαιριστές τους. Παραμένουν οι αποκλειστικοί φύλακες της υγείας, σωματικής, πνευματικής και ψυχολογικής των ποδοσφαιριστών τους. Να επιλέξουν ένα πολύ καλό ιατρό, για συνεργασία και συμβουλές. Να μην ακολουθήσουν τις εύκολες λύσεις. Φάρμακα, συμπληρώματα, υποστηρικτικές ιατρικές ουσίες, παίρνουν μόνο οι άρρωστοι και μόνο μετά από ιατρικές εξετάσεις και απόφαση των ιατρών μόνο και για λίγο διάστημα μόνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ