aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟι κληρώσεις άρχισαν να γίνονται ζόρικες

Οι κληρώσεις άρχισαν να γίνονται ζόρικες

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

Η περίοδος των παχέων αγελάδων έχει παρέλθει για τις κυπριακές ομάδες που μετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει κατ’ απαίτηση των ισχυρών ομάδων της ΟΥΕΦΑ, η οποία στην προσπάθειά της να διατηρήσει αρραγές μέτωπο στις διοργανώσεις, τους προσφέρει ολοένα και περισσότερα χρήματα. Ο φόβος της δημιουργίας μιας κλειστής λίγκας κατ’ αντιστοιχία άλλων αθλημάτων κυρίως στις ΗΠΑ φρόντισε να διευκολύνει όσο μπορεί χώρες και ομάδες που έχουν επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων στη Νιόν.

Η μείωση των ομάδων που προκρίνονται σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έχουν μειωθεί και τούτο οιονεί ακόμη πιο δύσβατη ατραπό για την είσοδο σε αυτούς από ομάδες όπως είναι για παράδειγμα οι δικές μας. Το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς κυπριακό καθώς υπάρχουν και άλλες χώρες και με μεγαλύτερη παράδοση από εμάς που ταλαιπωρούνται νωρίς και όχι απλώς συμμετέχουν αλλά θα πρέπει να ιδρώσουν για να μπορέσουν να φτάσουν στο στόχο τους.

Και μόνο ότι οι πρωταθλήτριες της Πολωνίας και της Ρουμανίας που είναι στους αδύνατους στον A’ προκριματικό γύρο αυτό λέει πολλά. Κι όμως πριν μερικά χρόνια ο ΑΠΟΕΛ είχε κληθεί να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Πολωνίας στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ για πρόκριση στους ομίλους. Οι πρωταθλήτριες δηλαδή, του Ισραήλ, της Δανίας, της Πολωνίας ήταν λίγο πολύ οι ισχυρότερες ομάδες που έβρισκε μπροστά του ο εκάστοτε πρωταθλητής Κύπρου.

Σήμερα ωστόσο, φτάσαμε στο σημείο κοτζάμ Άγιαξ που έθελξε με την απόδοσή του στο τελευταίο Τσάμπιονς Λιγκ ξεκινά τις υποχρεώσεις του στον Γ’ προκριματικό γύρο. Ούτε καν στα πλέι οφ. Τα πράγματα βεβαίως είναι τα ίδια ίσως χειρότερα στο Γιουρόπα Λιγκ. Εδώ πλέον από το Β’ προκριματικό γύρο μπαίνουν ομάδες όπως η Ρόμα, η Άιντραχτ Φρ., η Εσπανιόλ ακόμη και η εκπρόσωπος της Αγγλίας Γουλβς.

Όχι πολλά χρόνια προηγουμένως οι δύο πρώτοι γύροι ήταν παιχνιδάκι για τις κυπριακές ομάδες. Εκπρόσωποι από το Λουξεμβούργο, το Σαν Μαρίνο, τη Λετονία, τη Μάλτα, τα Σκόπια… ήταν οι αντίπαλοί τους. Ακόμη και στον Γ’ προκριματικό γύρο δεν ήταν τόσο δυνατές όσο είναι σήμερα.

Πλέον άρχισαν να ζορίζουν τα πράγματα. Από την άνεση στους πρώτους δύο με τρεις προκριματικούς γύρους από φέτος ο πήχης μπήκε πολύ ψηλά. Θέλεις και τύχη, θέλεις ετοιμότητα, θέλεις και ικανότητα για να φτάσεις σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ο Τσεφερίν και η παρέα του έχουν δημιουργήσει το Γιουρόπα Λιγκ 2, το οποίο θα ξεκινήσει το 2021. Λιγότερα χρήματα, με περισσότερες ευκαιρίες, τουλάχιστον για τις χώρες με χαμηλή βαθμολογία. Αν και θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η βαθμολογία της Κύπρου είναι αρκετά ψηλά και μακάρι να ανέβει και άλλο μέσα από τις επιτυχίες των ομάδων μας όπως συμβαίνει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ