aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟι δύο τάσεις και οι αναλώσιμοι

Οι δύο τάσεις και οι αναλώσιμοι

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ούτε καν την έναρξη των εγχώριων διοργανώσεων ή τουλάχιστον την Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) δεν πρόλαβε ο Πάολο Τραμετσάνι, περσινός μάλιστα πρωταθλητής. Μιάμιση εβδομάδα πριν από την έναρξη του νέου μαραθωνίου, «κούνησε μαντήλι» από τον ΑΠΟΕΛ και αυτομάτως, αποτέλεσε τον πρώτο απολυθέντα κόουτς.

Αυτό που παρατηρήθηκε το φετινό καλοκαίρι είναι το γεγονός πως καταγράφονται έντονα δύο τάσεις από τους 12 συλλόγους που συνθέτουν το παζλ του πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας. Από τη μια έχουμε τις ομάδες που συγκρότησαν τον περσινό πρώτο όμιλο στα πλέι οφ, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία επενδύουν σε ξένο προπονητή, σε αντίθεση με αυτές στο δεύτερο, όπου εμπιστεύονται Κύπριο.

Ο ΑΠΟΕΛ έχει στον πάγκο τον Γερμανό Τόμας Ντολ, η ΑΕΚ τον Βάσκο Ιμανόλ Ιδιάκεθ, η ΑΕΛ τον Βόσνιο Ντούσαν Κέρκεζ, η Νέα Σαλαμίνα τον Ελλαδίτη Σάββα Πουρσαϊτίδη και η Ομόνοια τον Νορβηγό Χένινγκ Μπεργκ. Ο Απόλλων, δηλαδή, αποτελεί εξαίρεση στον… κανόνα, συνεχίζοντας άλλη μία σεζόν με τον Κύπριο Σωφρόνη Αυγουστή.

Στο δεύτερο γκρουπ, με βάση την περσινή πάντοτε σειρά τερματισμού, παντελώς διαφορετικό το σκηνικό. Η Δόξα συνεχίζει με τον Λούκα Χατζηλούκα, το Παραλίμνι με τον Γιώργο Κοσμά ενώ ο Εθνικός και ο Ολυμπιακός, ομάδες που κέρδισαν την άνοδό τους, έχουν επίσης «δικό μας» προπονητή. Τον Γιώτη Εγκωμίτη και τον Πάμπο Χριστοδούλου, αντιστοίχως. Μονάχα η Ανόρθωση (Τιμούρ Κετσπάγια) και η Πάφος FC (Ζέλικο Κόπιτς), δηλαδή, δεν θα τεθούν στην αφετηρία του νέου πρωταθλήματος έχοντας στο τιμόνι Κύπριο «οδηγό».

Σε αντίθεση με τους γηγενείς παίκτες που καταγράφουν εδώ και χρόνια κατά πολύ λιγότερο  χρόνο συμμετοχής σε σχέση με τους ξένους συναδέλφους τους, είναι άξιο αναφοράς πως οι 5 από τους 12 προπονητές στο νέο πρωτάθλημα είναι Κύπριοι. Οι μισοί σχεδόν!

Ανεξαρτήτως από το τι λένε οι αριθμοί, το θέμα είναι πόσοι και ποιοι εν τέλει θα «επιβιώσουν». Γιατί την περσινή σεζόν στην Α’ Κατηγορία, μόλις τέσσερις άντεξαν στην… ηλεκτρική καρέκλα. Ο Σωφρόνης Αυγουστή στον Απόλλωνα, ο Ντούσαν Κέρκεζ στην ΑΕΛ, ο Σάββας Πουρσαϊτίδης στη Νέα Σαλαμίνα και ο Λούκας Χατζηλούκας στη Δόξα. Άσε που σε ορισμένους συλλόγους, είχαμε χάσει το μέτρημα!

Στην Κύπρο, πιο εύκολα αλλάζει μια ομάδα προπονητή παρά ένας κοστουμαρισμένος πουκάμισα. Οπότε, αποθηκεύστε το εν λόγω κείμενο στο μυαλό και εν ευθέτω χρόνω θα τα ξαναπούμε. Διότι με κάποιες αποτυχίες, κάποιοι δεν θα… αισθάνονται και τόσο καλά στον πάγκο και θα βρίσκονται στα υποψήφια «θύματα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ