aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑOδυσσέας Mιχαηλίδης: Παράνομη η διαγραφή οφειλών σωματείων

Oδυσσέας Mιχαηλίδης: Παράνομη η διαγραφή οφειλών σωματείων

TOY BAΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σφήνα στη διαγραφή οφειλών ποδοσφαιρικών σωματείων προς το κράτος μπαίνει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος δείχνει κίτρινη κάρτα στη Βουλή, προειδοποιώντας πως τυχόν υλοποίηση της σχετικής απόφασης του 2007, συνιστά παρανομία.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης καλεί την Επιτροπή Οικονομικών όπως προτού εγκριθεί το σχετικό κονδύλι (€19,5 εκατ.) διαβιβάσει την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα για να εκφέρει άποψη, κάτι το οποίο, όπως υποδεικνύει ο Γ. Ελεγκτής, θα έπρεπε να πράξει ήδη ο υπ. Οικονομικών προτού οδηγήσει το θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο έλαβε τη σχετική απόφαση.

Στην επιστολή του Ελεγκτή, ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2017, επισημαίνεται ότι εφόσον τα σωματεία αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, εμπίπτουν, σύμφωνα και με προηγούμενη γνωμοδότηση του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, στον ορισμό «επιχείρηση» και ως εκ τούτου, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω νομοθεσίας, η οποία προνοεί για συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων από τον Έφορο, η οποία, όπως έχουμε πληροφορηθεί δεν έχει ακολουθήσει ως όφειλε, ο υπ. Οικονομικών ως η Αρμόδια Αρχή.

Υπογραμμίζουμε συναφώς, συνεχίζει ο Γ. Ελεγκτής, την αναφορά στην Εγκύκλιο Αρ. 72 η οποία εκδόθηκε από το Γραφείο του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ότι «Κανένα μέτρο κρατικής ενίσχυσης δεν θα πρέπει να τίθεται σε ισχύ στη Δημοκρατία χωρίς την εκ των προτέρων κοινοποίηση και έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή τον Έφορο στις περιπτώσεις μέτρων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση κοινοποίησης στην Επιτροπή», ότι «Μη τήρηση της προϋπόθεσης αυτής καθιστά το μέτρο παράνομο…» και ότι «Δεδομένης της αρχής της υπεροχής του ενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού δικαίου, τονίζεται ότι η υιοθέτηση μη κοινοποιηθέντος μέτρου είτε με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είτε με την ψήφισή του σε Νόμο δεν θεραπεύει την εν λόγω παρανομία».

Πέραν των πιο πάνω, όπως προκύπτει και από τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης, η εν λόγω χορηγία αποτελεί στην ουσία μεθόδευση παράκαμψης της νομοθεσίας που διέπει τη διαγραφή φορολογικών οφειλών και η οποία επίσης φαίνεται να απαγορεύει τη διαγραφή των υπό αναφορά οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων με τον τρόπο αυτό, καταλήγει ο Γενικός Ελεγκτής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ