Ο Υπ. Δικαιοσύνης μίλησε στον «Active» για την κάθοδο του Kλιμάκιου της UEFA

Kλιμάκιο της UEFA το οποίο ασχολείται με το θέμα της αντιμετώπισης των προσυνεννοημένων αγώνων, θα έρθει την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο για συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα, θα έχει επαφές με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργο Σαββίδη, την Αστυνομία καθώς και τα Σωματεία, τα οποία θα ενημερώσει για τη διαδικασία που ακολουθείται για την αποστολή έκθεσης για ενδεχόμενο χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων μέσω στοιχηματισμού.

Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον επικεφαλής της αποστολής της UEFA, ένα ανακριτή του τμήματος ερευνών και ένα εκπρόσωπο της εταιρείας Sport Radar, η οποία έχει την ευθύνη της συγκέντρωσης των στοιχείων για την ετοιμασία των φακέλων της UEFA.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργο Σαββίδη μίλησε στον Active 107.4 & 102.5 και στην εκπομπή «ΑΤΖΕΝΤΑ» με την Άντρη Δανιήλ, και αναφέρθηκε στην κάθοδο του Κλιμακίου της UEFA. «Έρχεται τη Δευτέρα. Απόφαση την οποία πήραμε στη σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή στο Υπουργείο. Η UEFA είναι αυτή που στέλνει τους κόκκινους φακέλους και επειδή υπάρχουν και τεχνικά στοιχεία και πληροφορίες που ενδεχομένως να μην είναι απόλυτα κατανοητές για κάποιον που δεν έχει γνώση για το πώς ετοιμάζονται οι φάκελοι αυτοί, κρίθηκε σκόπιμο να έρθει στην Κύπρο αντιπροσωπεία της UEFA για να συζητήσει με τους ανακριτές και με την ηγεσία της Αστυνομίας, το πώς ετοιμάζονται οι φάκελοι, πως λαμβάνονται οι πληροφορίες, ποια χρήση μπορεί να γίνει αυτών των πληροφοριών και ένα σημαντικό θέμα από τη δική μας πλευρά είναι με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιηθεί η οποιαδήποτε μαρτυρία υπάρχει σε αυτούς τους φάκελους στο να στοιχειοθετήσουν υποθέσεις στο δικαστήριο», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Υπάρχει ενημέρωση από την ΚΟΠ ότι έρχονται στην Κύπρο τρία μέλη της UEFA. Πιστεύω ότι οι πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε από την UEFA θα είναι ένας από τους λίγους τρόπους με τους οποίους ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγηθούν υποθέσεις στο δικαστήριο. Μετά την ενημέρωση από το κλιμάκιο της UEFA θα δω και εγώ την αντιπροσωπεία αυτή, για να δω πως μπορούμε να βοηθήσουμε στη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς και χειραγώγησης αγώνων».

Κλείνοντας είπε: «Έγινε μια παρεξήγηση από ότι είδα στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύτηκαν τα αποτελέσματα των συσκέψεων της Παρασκευής και της Δευτέρας στο Υπουργείο. Και εξηγώ: Η σύσκεψη της Παρασκευής έγινε με εισήγηση της ΚΟΠ για να συζητήσουμε το θέμα της καλύτερης αξιοποίησης των φακέλων μεταξύ Ομοσπονδίας και Αστυνομίας. Καθορίστηκε ένας κεντρικός φορέας στον οποίο θα απευθύνονται οι φάκελοι και όταν διαπιστώθηκε ότι κάποια πράγματα μπορεί να μην είναι πολύ καθαρά, αποφασίστηκε η κάθοδος των ειδικών της UEFA. H σύσκεψη της Δευτέρας δεν είχε σκοπό να ανακοινώσει μέτρα κατά της διαφθοράς, αλλά να ακούσει τις απαιτήσεις των διαιτητών που είχαν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή του πρωταθλήματος, για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση και να τους προσφέρουμε τα εχέγγυα που ζήτησαν για να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Παράλληλα, προέκυψαν κάποια θέματα όπως της εμπιστευτικότητας και των πληροφορίων που πάνε για απειλές εναντίον των διαιτητών και για τα θέματα της διαφθοράς. Γι’ αυτό θέσαμε τρεις διαφορετικές οδούς μέσω των οποίων ο οποιοδήποτε μπορεί να βοηθήσει, αγαπά και οφείλει να μιλήσει και να δώσει στοιχεία. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που βρέθηκαν στοιχεία για στημένα παιχνίδια, η μαρτυρία μαζεύτηκε από παρακολούθηση τηλεφωνικών διαλέξεων».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ