aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟ πρώτος σήμερα, 50% πρωταθλητής

Ο πρώτος σήμερα, 50% πρωταθλητής

Οι τέσσερις πρώτες αγωνιστικές μπορεί να είναι ενδεικτικές για το ποια ομάδα θα είναι πρωταθλήτρια; Αρκετά παρακινδυνευμένο. Μιλάμε για μόλις το 1/9 της σεζόν, αφού το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί με το πέρας της 36ης αγωνιστικής (το γκρουπ τίτλου).

Ωστόσο, η προϊστορία τουλάχιστον της δεκαετίας, που το «Goal» εξέτασε και αναλύει, είναι στο 50-50 η σημερινή πρωτοπόρος ομάδα να είναι και πρωταθλήτρια στο τέλος της περιόδου. Θα λέγαμε πως είναι ένα πολύ καλό ποσοστό.

Η Πάφος FC, λοιπόν, που για πρώτη φορά στην ιστορία της βρίσκεται στην πρωτοπορία την 4η αγωνιστική, έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται τον τίτλο πρωταθλήματος. Πέντε στις δέκα τελευταίες σεζόν, η ομάδα που ήταν πρώτη πήρε και το πρωτάθλημα.

Να σημειώσουμε ότι σε μια απ’ αυτές είχαμε τη διακοπή του πρωταθλήματος (2019-20), δεν είχαμε πρωταθλητή, όμως η Ομόνοια που ήταν πρώτη την 4η αγωνιστική ήταν και πρώτη με το πέρας της 23ης αγωνιστικής που τερματίστηκε η σεζόν λόγω κορωνοϊού. Τις άλλες πέντε είχαμε ανατροπές και η πρωταθλήτρια ομάδα την 4η αγωνιστική ήταν από 2η μέχρι και 5η στο βαθμολογικό πίνακα.

Ο σχετικός πίνακας είναι ενδεικτικός των πιο πάνω. Ας δούμε ανά σεζόν την τελευταία δεκαετία τι ίσχυε την 4η αγωνιστική και πoιο ήταν το αποτέλεσμα στο τέλος.

Τη σεζόν 2012-13, ο ΑΠΟΕΛ ήταν πρωτοπόρος με το απόλυτο των βαθμών. Στους 12 βαθμούς ήταν και η ΑΕΚ, αλλά λόγω αναλογίας τερμάτων αναγραφόταν 2η. Η ομάδα της Λευκωσίας κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ αυτή της Λάρνακας τερμάτισε στην 4η θέση.

Την αμέσως επόμενη σεζόν (2013-14) είχαμε τη μεγαλύτερη ανατροπή. Πρωταθλητής αναδείχθηκε και πάλι ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος την 4η αγωνιστική ήταν στην 5η θέση. Στην κορυφή ήταν η ΑΕΛ, η οποία τελικά τερμάτισε 2η με τους ίδιους βαθμούς. Ήταν η σεζόν που είχαμε τη διακοπή τού μεταξύ τους αγώνα στο Τσίρειο. Ακολούθως ο αγώνας ορίστηκε σε ουδέτερη έδρα («Αντώνης Παπαδόπουλος») κεκλεισμένων των θυρών, επικράτησε ο ΑΠΟΕΛ 1-0 και στέφθηκε πρωταθλητής.

Την περίοδο 2014-15, είχαμε τον ΑΠΟΕΛ πρωτοπόρο την 4η αγωνιστική και εκεί ήταν με το τέλος, πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα. Τη σεζόν 2015-16 είχαμε τρεις ομάδες με 10 βαθμούς, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Ανόρθωση με το πέρας της 4ης αγωνιστικής. Τελικά η ομάδα που αναγραφόταν πρώτη, έχοντας καλύτερη αναλογία τερμάτων, ο ΑΠΟΕΛ, στέφθηκε και πρωταθλήτρια.

Η ΑΕΚ τερμάτισε 2η και η Ανόρθωση 5η. Η ΑΕΚ ήταν πρώτη με το απόλυτο τις πρώτες 4 αγωνιστικές τη σεζόν 2016-17, αλλά το πρωτάθλημα το κατέκτησε ο ΑΠΟΕΛ που ήταν 2ος, με την ομάδα της Λάρνακας να τερματίζει 2η με -4 βαθμούς. Οι γαλαζοκίτρνοι της Λευκωσίας πανηγύρισαν τον τίτλο και την επόμενη σεζόν (2017-18) παρόλο που την 4η αγωνιστική ήταν στη 10η θέση.

Βεβαίως, τότε είχαν δώσει μόλις δύο αγώνες, λόγω αναβολών που πήραν για τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Πρωτοπόρος ήταν η Ανόρθωση με 4 αγώνες, η οποία τελικά έκλεισε τη σεζόν στην 3η θέση. Τη σεζόν 2018-19, που είχαμε για 7η διαδοχική σεζόν πρωταθλητή τον ΑΠΟΕΛ, πρωτοπόρος μετά τους πρώτους αγώνες ήταν η ΑΕΛ με το απόλυτο των βαθμών και χωρίς να δεχθεί γκολ. Ο ΑΠΟΕΛ, που ήταν 3ος με 9 βαθμούς, πήρε τον τίτλο και η ΑΕΛ τερμάτισε στην 4η θέση με -15 βαθμούς από την κορυφή.

Πρόπερσι είχαμε τον Απόλλωνα και τη Δόξα στις θέσεις 1-2 μετά από 4 αγώνες. Η Ομόνοια, που ήταν στην 4η θέση, έκοψε πρώτη το νήμα πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα μετά από 11 χρόνια. Ο Απόλλων τερμάτισε 2ος και η Δόξα στη 10η θέση. Και φθάνουμε πέρσι, όπου είχαμε πρωταθλητή τον Απόλλωνα μετά από 16 χρόνια. Ήταν πρώτος και την 4η αγωνιστική με 4 στα 4 και το τέλος της σεζόν τον βρήκε και πάλι στην κορυφή και πρωταθλητή.

Collage 2022 09 24t154100.931

ΣΕΖΟΝ 2019 – 20
Κορωνοϊός, διακοπή και πρόκριση
Η αγωνιστική περίοδος 2019 – 20 δεν ολοκληρώθηκε, λόγω κορωνοϊού. Οι ομάδες που ήταν στο 1-2 την 4η αγωνιστική με τους ίδιους βαθμούς (10), Ομόνοια και Ανόρθωση, ήταν στην ίδια θέση και την 23η αγωνιστική (από 46 βαθμούς), που αποφασίστηκε η διακοπή του πρωταθλήματος. Το κέρδος για την Ομόνοια ήταν η παρουσία της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, που τελικά προκρίθηκε για πρώτη φορά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αυτούς του Γιουρόπα Λιγκ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ