aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΟ Μαρινέλι, η προκατάληψη και ο ωφέλιμος χρόνος

Ο Μαρινέλι, η προκατάληψη και ο ωφέλιμος χρόνος

Από το βράδυ της Τετάρτης, στα ποδοσφαιρικά στέκια συζητείται η διαιτησία του Ιταλού Λίβιο Μαρινέλι. Οι απόψεις διίστανται, όμως κατά γενική ομολογία, παρά τα λάθη του, η παρουσία του χαρακτηρίζεται ως θετική. Τα λάθη του Ιταλού, γιατί υπήρξαν, δεν ήταν τέτοια που να επηρέασαν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού αγώνα ανάμεσα στην Ομόνοια και την ΑΕΛ.

Το σημαντικότερο σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η έλλειψη της προκατάληψης. Γιατί με τα λάθη που έκανε ο Μαρινέλι, εάν ήταν Κύπριος, σαφώς και οι αντιδράσεις θα ήταν πολύ πιο έντονες. Έχω την αίσθηση πως, με τη μη υπόδειξη φάουλ σε 2-3 περιπτώσεις υπέρ της Ομόνοιας, με πιο χαρακτηριστικό το τράβηγμα του Ζντραφκόσκι στον Λοΐζου προς το τέλος και αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, θα είχαμε «πράσινες» φωνές μετά τον αγώνα. Κι ας είναι Ιταλός…

Ναι, έχασε κάποιες φάσεις ο Μαρινέλι, αλλά το ότι δεν σφύριζε συνεχώς σπάζοντας τον ρυθμό του παιχνιδιού, ήταν το πιο ευχάριστο και θετικό της διαιτησίας του. Ο ωφέλιμος χρόνος σίγουρα ήταν πολύ περισσότερος από διαιτησίες που κάνουν Κύπριοι διαιτητές και από το άγχος τους να μη χάσουν τον έλεγχο σφυρίζουν κάθε λίγο και λιγάκι. Αυτό που έβλεπε σφύριζε κι ας του ξέφυγαν κάποιες φάσεις. Το σημαντικότερο σε μια διαιτησία είναι η προσωπικότητα του διαιτητή και η αποφασιστικότητα στις αποφάσεις του. Να πιστεύει στον εαυτό του και να σφυρίζει αυτά που βλέπει.

Δεν νομίζω να υπάρχει διαιτητής στον κόσμο που να βγάζει τους αγώνες του χωρίς λάθος. Σημασία έχει όμως, τα λάθη να μην είναι τέτοια που να επηρεάζουν, να προκαλούν και να είναι συνεχόμενα. Επίσης, να μαθαίνει από τα λάθη του και να δείχνει ότι δεν επαναλαμβάνει αρνητικά εαυτόν.

Σαφώς και η προκατάληψη είναι μεγάλη και σ’ αυτό φέρουν ευθύνη και οι παράγοντες. Από την άλλη όμως, δίνοντας δικαιώματα οι διαιτητές και το πώς λειτουργούμε στην Κύπρο, είναι φυσικό επακόλουθο να ακούμε φωνές σχεδόν κάθε αγωνιστική. Γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που παράγοντες ή και προπονητές ρίχνουν με την πρώτη ευκαιρία την ευθύνη της ήττας στη διαιτησία, θέλοντας να σκεπάσουν τις αδυναμίες της ομάδας τους. Ας αλληλοβοηθηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται, με την ελπίδα να δούμε καλύτερες διαιτησίες στο μέλλον.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ