aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟ ευρωπαϊκός χάρτης των κυπριακών ομάδων

Ο ευρωπαϊκός χάρτης των κυπριακών ομάδων

Μια ιστορική σεζόν για την Κύπρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έριξε αυλαία στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Κορωνίδα για τις κυπριακές ομάδες αποτέλεσε το «παραμυθένιο» ταξίδι της ΑΕΚ μέχρι τους «16» του Κόνφερενς Λιγκ, το οποίο ολοκληρώθηκε κόντρα στη Γουέστ Χαμ με βαριά ήττα (0-4), όμως δεν διαγράφει ούτε στο ελάχιστο την εντυπωσιακή πορεία των κιτρινοπράσινων.

Άλλωστε, οι Λαρνακείς έγιναν μόλις η δεύτερη κυπριακή ομάδα (μετά τον ΑΠΟΕΛ) που συμμετείχαν σε φάση νοκ άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Όλτρα αγωνίστηκε και στις τρεις διοργανώσεις (προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, πλέι οφ και ομίλους Γιουρόπα Λιγκ, ενδιάμεση φάση και «16» του Κόνφερενς Λιγκ), έδωσε συνολικά 16 παιχνίδια και ισοφάρισε το ρεκόρ περισσότερων αγώνων κυπριακής ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα που κατείχε ο ΑΠΟΕΛ (2011-12, 2016-17).

Η αγωνιστική περίοδος 2022-23 γράφτηκε με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τρεις ομάδες στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ο πρωταθλητής Απόλλων άρχισε το οδοιπορικό του από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και συμμετείχε στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ. Η κυπελλούχος Ομόνοια και η δευτεραθλήτρια ΑΕΚ κατάφεραν να προκριθούν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της με πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο ΑΠΟΕΛ έφθασε στον προθάλαμο των ομίλων, εντούτοις αποκλείστηκε από την Τζουργκάρντεν, ενώ ο Άρης στην ιστορική πρώτη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά κύπελλα «σκόνταψε» στη Νέφτσι Μπακού, αν και η νίκη με 2-0 στην «Αρένα» έχει καταγραφεί ως η πρώτη για την «Ελαφρά Ταξιαρχία».

Σε σύνολο 42 αγώνων, ο απολογισμός των κυπριακών ομάδων είναι 14 νίκες (10 στα προκριματικά και 4 σε φάση ομίλων), 11 ισοπαλίες (7 στα προκριματικά και 4 σε φάση ομίλων) και 17 ήττες (3 στα προκριματικά και 14 σε φάση ομίλων). Από τις επιδόσεις της ΑΕΚ, του Απόλλωνα, της Ομόνοιας, του ΑΠΟΕΛ και του Άρη, η Κύπρος αποκόμισε 5.100 βαθμούς, οι οποίοι «μεταφράζονται» 25.5 πόντους. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά είχε φυσικά η ΑΕΚ, με 11.5 κερδισμένους πόντους.

Οι Λαρνακείς στην ευρωπαϊκή τους διαδρομή κέρδισαν πέντε αγώνες, αναδείχθηκαν έξι φορές ισόπαλοι και ηττήθηκαν πέντε φορές. 7 πόντους πρόσθεσε στο «σακούλι» ο Απόλλων (τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες, τέσσερις ήττες), 4 ο ΑΠΟΕΛ (τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες, μία ήττα), 2 η Ομόνοια (δύο νίκες και έξι ήττες) και 1 πόντο ο Άρης (μία νίκη, μία ήττα). Οι 5.100 βαθμοί αποτελούν την τρίτη καλύτερη επίδοση της Κύπρου για την τελευταία πενταετία και δεν ήταν αρκετοί για να αποφευχθεί η πτώση της Κύπρου στην 22η θέση της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ, αφού διαγράφονται οι 7.000 βαθμοί της αγωνιστικής περιόδου 2017-18.

Επομένως, η περίοδος της… κότας με τα χρυσά αυγά αποδείχθηκε πολύ σύντομη για το κυπριακό ποδόσφαιρο που θα εκπροσωπηθεί με τέσσερις ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2024-25, αν και η ΟΥΕΦΑ προσανατολίζεται σε πολλές αλλαγές στις διοργανώσεις της και συστήνεται υπομονή για τη διαδικασία διεξαγωγής των προκριματικών. Όσον αφορά την αμέσως επόμενη σεζόν, η Κύπρος θα έχει τέσσερις εκπρόσωπους στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο πρωταθλητής, θα αρχίσει τις υποχρεώσεις του από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο δεύτερος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, ο τρίτος και ο κυπελλούχος θα ριχθούν στη «μάχη» από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ